Εκατομμύρια αχρησιμοποίητες δόσεις εμβολίων κινδυνεύουν να λήξουν

εμβόλιο
Πηγή: Eurokinissi

Την ώρα που δεκάδες χώρες στον κόσμο «βλέπουν με το κιάλι» τα εμβόλια για τον κορονοϊό και δεν έχουν εμβολιάσει ακόμη ούτε τους υγειονομικούς και τους ηλικιωμένους, στις ΗΠΑ δεκάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίων της «Johnson & Johnson» κινδυνεύουν να λήξουν μέσα στον Ιούνη, καθώς έχουν μείνει αχρησιμοποίητες!

Οι ΗΠΑ, όπως και η ΕΕ, η Κίνα, η Ρωσία και άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, έχουν συγκεντρώσει τη μερίδα του λέοντος στα εμβόλια, προκειμένου να αποκτήσουν προβάδισμα στον μεταξύ τους ανταγωνισμό. Χαρακτηριστικά, οι ΗΠΑ έχουν απόθεμα δεκάδες εκατομμύρια δόσεων του εμβολίου της «AstraZeneca», το οποίο δεν έχει εγκριθεί για χρήση στη χώρα επειδή δεν το έχουν ανάγκη, και ταυτόχρονα εμποδίζουν επί μήνες την εξαγωγή του. Σήμερα πλέον παζαρεύουν τη διανομή δόσεων, με κριτήριο και πάλι τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ιεραρχώντας π.χ. συμφωνίες με Ταϊβάν και Ουκρανία.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η εξέλιξη με το εμβόλιο της «Johnson & Johnson»: Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ρόιτερς», η ζήτηση στις ΗΠΑ για όλα τα εμβόλια κατά του κορονοϊού έχει μειωθεί από τα μέσα Απρίλη (περίπου το 64% των Αμερικανών ενηλίκων έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση), αλλά η πτώση είναι σημαντικά μεγαλύτερη για αυτό της «Johnson & Johnson». Ως λόγος επισημαίνονται ανησυχίες του κόσμου για την ασφάλεια του εμβολίου, τις οποίες βέβαια μεγεθύνει το ανύπαρκτο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη μητρόπολη του καπιταλισμού.

Σχεδόν οι μισές από τα 21 εκατ. δόσεων που η εταιρεία έχει παρασκευάσει για τις ΗΠΑ έχουν μείνει αχρησιμοποίητες. Αναφέρεται ότι τουλάχιστον 13 παρτίδες εμβολίων της «Johnson & Johnson» έχουν ημερομηνίες λήξης στις 27 Ιούνη ή νωρίτερα.

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξετάζει τρόπους αποθήκευσης ώστε να επεκταθεί η χρονική διάρκεια ζωής του εμβολίου. Η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι διεξάγει μελέτες αξιολόγησης σταθερότητας που θα μπορούσαν να της επιτρέψουν να μεταθέσει τις ημερομηνίες λήξης.

Ενδεικτικά, ο κυβερνήτης του Οχάιο ανακοίνωσε ότι η Πολιτεία είχε περίπου 200.000 δόσεις του εμβολίου της «Johnson & Johnson» με ημερομηνία λήξης στις 23/6. Δηλαδή περίπου το 30% των δόσεων αυτού του εμβολίου κινδυνεύουν να λήξουν και να πεταχτούν, καθώς «η Πολιτεία δεν έχει τη νομική επιλογή να στείλει δόσεις σε άλλες Πολιτείες ή χώρες»!

Δείτε ακόμα...