Εκατομμύρια για εφοπλιστές και ρόπαλα – Ούτε ένα ευρώ για την υγεία των λιμενικών και των οικογενειών τους

Ένστολη διαμαρτυρία λιμενικών στο Σύνταγμα το 2010 για το ασφαλιστικό
Φώτο Αρχείου / Ένστολη διαμαρτυρία λιμενικών στο Σύνταγμα το 2010 για το ασφαλιστικό / Πηγή: Eurokinissi

Όλα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι στην προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι να «ανακουφιστούν» από την καπιταλιστική κρίση οι εφοπλιστές και να ανανεωθεί ο εξοπλισμός των δυνάμεων καταστολής. Αντίθετα για την υγεία των λιμενικών και των οικογενειών τους δεν βρίσκουν ούτε ένα Ευρώ.

Με αφορμή την επιστολή της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΕΠΛΣ) Λέσβου – Λήμνου – Αγίου Ευστρατίου βγήκε στην επιφάνεια ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Αυτό της υγειονομικής προστασίας του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος. Το πρόβλημα έχει αναδειχθεί κι άλλες φορές και μέσα από το alt.gr. Με αφορμή μάλιστα την πανδημία του covid-19 και την εφαρμογή των «πρωτοκόλλων» προστασίας, οι ελλείψεις έγιναν πιο επικίνδυνες.

Στην επιστολή της η Ένωση τόνιζε μεταξύ άλλων για τη μεταφορά μεταναστών… «Πρώτα απ’ όλα υπάρχει θέμα τόσο όσον αφορά την μεταφορά τους, αλλά και τον χώρο παραμονής τους σε καραντίνα, όπως με βάση τις οδηγίες πρέπει να τεθούν λόγο της πανδημίας του Κορωνοϊού. Για τον λόγο αυτό καλούμε τα συναρμόδια υπουργεία μεταναστευτικής πολιτικής και Πολιτικής Προστασίας όπως προβούν στην μίσθωση κατάλληλα διαμορφωμένων Λεωφορείων με ανάλογα εξοπλισμένους με τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας οδηγούς, προκειμένου να πραγματοποιείται η μεταφορά από τον χώρο που αποβιβάζονται και συλλαμβάνονται προς τους χώρους καραντίνας είτε αυτό αφορά την δικαιοδοσία του Δήμου Μυτιλήνης είτε του Δήμου Δυτικής Λέσβου».

μεταφορά μεταναστών από τη Μόρια της Λέσβου με λεωφορεία
Φώτο Αρχείου / Από μεταφορά μεταναστών από τη Μόρια της Λέσβου με λεωφορεία / Πηγή: Eurokinissi

Σε «δεύτερη μοίρα» η υγεία του προσωπικού του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ – Προτεραιότητα στα ρόπαλα και τους εφοπλιστές

Για άλλη μια φορά η προστασία της υγείας του προσωπικού του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ και των οικογενειών τους περνάει σε «δεύτερη μοίρα» όταν η συζήτηση φτάνει στο κόστος. Κι αν υπάρχουν ακόμη κάποιοι που νομίζουν ότι πρόκειται απλώς για έλλειψη χρημάτων ας ρίξουν μια ματιά στα εκατομμύρια Ευρώ που δεσμεύονται και δίνονται κάθε μέρα σε… άλλες κατευθύνσεις (εφοπλιστές, μεγαλοεπιχειρηματίες νησιών).

 • Ρευστότητα ύψους άνω των 33,7 εκατ. ευρώ υλοποιεί το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με αποφάσεις του Υπουργού Γιάννη Πλακιωτάκη, προς την ακτοπλοΐα, αλλά και νησιωτικές επιχειρήσεις. Από αυτά, τα 15εκατ. € δόθηκαν απευθείας κι εκτάκτως στους ακτοπλόους!
 • Για επιδότηση άγονων γραμμών (2019-2020) 130 εκατ. ευρώ.
 • Για το μεταφορικό ισοδύναμο (2019-2020), 150 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω είναι από στοιχεία του ίδιου του Υπουργείου Ναυτιλίας. Παράλληλα η Κομισιόν (της ΕΕ) έχει ανακοινώσει ότι θα δώσει 700 εκατ. ευρώ για τον εγκλωβισμό των ξεριζωμένων από τους πολέμους ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας. Από αυτά, μέρος τους (πάνω από 20 εκατ. ευρώ), θα πάει σε θωρακισμένα, ασπίδες, αλεξίσφαιρα, γκλοπ, στολές συμπλοκής, χημικά και άλλα μέσα για… «ξύλο».

Φαίνεται ότι εξάντλησαν τα αποθέματα των κατασταλτικών μηχανισμών στα κεφάλια Χιωτών, Λέσβιων και Σαμιωτών. Ενώ ταυτόχρονα γνωρίζουν ότι ο λαός δεν μπορεί ν αναπνεύσει κάτω από τα αντιλαϊκά μέτρα που πρόσθεσε αυτή η Κυβέρνηση στα μνημονιακά των προηγούμενων. Προετοιμάζονται γι’ αυτό.

Να που πάνε τα λεφτά που έρχονται είτε μέσο ΕΕ, είτε απευθείας από τον προϋπολογισμό που καλύπτεται κατά 95% από τη φορολογία της λαϊκής οικογένειας.

Λιμενικοί με μάσκα στο λιμάνι του Πειραιά
Φώτο Αρχείου / Λιμενικοί με μάσκα στο λιμάνι του Πειραιά / Πηγή: Eurokinissi

Να παρθούν τώρα μέτρα υγειονομικής προστασίας του Λιμενικού

Οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού είτε επιχειρούν στη στεριά, είτε στη θάλασσα πρέπει να προστατεύονται, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Είτε συνοδεύουν ή διακομίζουν πρόσφυγες και μετανάστες, είτε διασώζουν Έλληνες ή αλλοδαπούς, οι υγειονομικοί κίνδυνοι είναι σοβαροί. Ειδικότερα, για την προστασία του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, με βάση τις υπηρεσιακές αρμοδιότητες και τα καθήκοντα που εκτελεί σε εξωτερικές και εσωτερικές υπηρεσίες, απαιτείται:

 • Να καλυφθούν τώρα οι ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης των νησιωτών και οι έκτακτες λόγω καλοκαιριού και πανδημίας.
 • Να καλυφθούν οι ανάγκες των νησιωτικών λιμενικών αρχών σε πλωτά μέσα (ασθενοφόρα, ναυαγοσωστικά, περιπολικά).
 • Μίσθωση κατάλληλα διαμορφωμένων λεωφορείων για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών προς τους χώρους που έχουν ορισθεί για καραντίνα.
 • Τακτική απολύμανση των κτιρίων και των πλωτών μέσων.
 • Διάθεση ολόσωμων στολών προστασίας και μέσων ατομικής προστασίας (γυαλιά, μάσκες, γάντια) στο προσωπικό που εκτελεί καθήκοντα λιμενικής αστυνομίας, προανάκρισης, δακτυλοσκόπησης και διακομιδής.
 • Αραίωση του λιμενικού προσωπικού που απασχολείται σε γραφεία.
 • Απολύμανση των περιπολικών και λοιπών αυτοκινήτων.
 • Διαχωρισμός των πίσω θέσεων κατάλληλων αυτοκινήτων που να πραγματοποιούν μεταγωγές υπόπτων με ειδικό πλαίσιο υαλοπίνακα.
 • Απολύμανση όλων των πλωτών μέσων – μικρών, μεσαίων, μεγάλων, κλειστού ή ανοιχτού τύπου.
 • Να ληφθούν κατάλληλα μέτρα μετασκευής – σύμφωνα με ναυπηγικές προδιαγραφές – για το διαχωρισμό των χώρων που χρησιμοποιεί το πλήρωμα από το χώρο που αναλογεί σε επιβάτες (μετανάστες, διασωθέντες, διακομιζόμενοι ασθενείς).
 • Ύποπτα ή διαπιστωμένα κρούσματα δεν πρέπει να μεταφέρονται με σκάφη και οχήματα του ΛΣ – ΕΛΛ ΑΚΤ, αλλά με κατάλληλα μέσα και προσωπικό του ΕΚΑΒ.
 • Χορήγηση επαρκών ποσοτήτων μέσων ατομικής προστασίας (γυαλιά, μάσκες, γάντια) και ειδών υγιεινής (αντισηπτικά) στο προσωπικό του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ.
 • Αποδέσμευση του λιμενικού προσωπικού από υποχρεώσεις που είναι πέρα από τα καθήκοντά του.
Λιμενικός στο λιμάνι της Μυτιλήνης
Λιμενικός στο λιμάνι της Μυτιλήνης / Πηγή: Eurokinissi

Να μην πληρώσει ο λαός την κρίση πάλι – Να μην βρεθεί ο λιμενικός απέναντι στον αγωνιζόμενο λαό

Το ζήτημα της υγειονομικής προστασίας του προσωπικού, το έφερε στη βουλή το ΚΚΕ στις 9/6/2020. Παρόλα αυτά ξέρουν οι λιμενικοί ότι πάλι σε κάποια επίσκεψη επιτελών ή Υπουργών θα ακούσουν «καλοπιάσματα». Πάλι θα «μπουκώσουν» από τα «αφανείς ήρωες του Αιγαίου» από τα «φυλάτε Θερμοπύλες» και άλλα σχετικά. Ωστόσο ο λογαριασμός έρχεται όταν φεύγουν οι προβολείς. Και αυτόν δεν πρέπει να τον πληρώσει ο λιμενικός και η οικογένειά του.

Την κρίση δεν πρέπει να την πληρώσει πάλι ο λαός. Ο λιμενικός πρέπει να παλέψει μαζί με το λαό να βγει δυνατός.

Γαρδίκης Νίκος

Δείτε ακόμα...