Εκδήλωση για το τέλος της αντιπυρικής με προκλητικά πανηγύρια απ΄τον Πρωθυπουργό

Εκδήλωση για τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου με παρουσία και ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022.
Πηγή: Eurokinissi

Με προκλητικά πανηγύρια “έκλεισε” το τέλος της αντιπυρικής περιόδου στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο για “καλά νέα”, αφού οι απώλειες φέτος ήταν λιγότερες από πέρυσι!

Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι «η λήξη της αντιπυρικής περιόδου μας έφερε καλά νέα, καθώς οι απώλειες είναι συντριπτικά μικρότερες σε σχέση με πέρυσι, με σταθερή προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Η δε μείωση των εκτάσεων που κάηκαν φέτος, σε σχέση με την ακριβώς προηγούμενη χρονιά που είχε καεί η μισή Ελλάδα, μπορεί να χαρακτηριστεί ένα συγκυριακό φαινόμενο που μπορεί να ανατραπεί την επόμενη αντιπυρική περίοδο, από τη στιγμή που δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας με έμφαση στην πρόληψη. 

Οι ίδιοι οι Πυροσβέστες, εξάλλου, μέσα απ’ τις διεκδικήσεις τους, τις συναντήσεις με κλιμάκια του ΚΚΕ, που όλο το καλοκαίρι βρέθηκε στην πρώτη γραμμή μαζί τους, κάνουν λόγο για μια απογοητευτική κατάσταση, με τραγικές ελλείψεις που βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Το προκλητικό σόου του Κ. Μητσοτάκη συνεχίστηκε όταν είπε χαρακτηριστικά προς όλους όσοι εμπλέκονται στην κατάσβεση των πυρκαγιών και εν γένει στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών να είναι «γεροί, ασφαλείς και αξιόμαχοι, ώστε του χρόνου να είμαστε πάλι εδώ με ακόμη καλύτερα αποτελέσματα».

Θυμίζουμε μόνο ότι ο μέσος όρος των Πυροσβεστών είναι τα 49(!) περίπου χρόνια. Οι ίδιοι ζητούν εδώ και πολλά χρόνια μονιμοποίηση των εποχικών και νέες προσλήψεις.

Φυσικά, η αντιπυρική προστασία δεν περιορίζεται στα κατασταλτικά μέσα ( που ούτε βέβαια αυτά υπάρχουν) αλλά χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης που ξεκινάει απ’ την πρόληψη, γεγονός, βέβαια, που κοστίζει και αποφεύγεται από κάθε κυβέρνηση, μιας και βάζουν τις ζωές μας και την περιουσία μας, τα δάση μας στο ζύγι κόστους – οφέλους.

Δείτε ακόμα...