Εκδήλωση για τον Τσε: Έμπνευση και υπόσχεση αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση

Τα λόγια, η εικόνα, η σκέψη και η δράση του Τσε «ζωντάνεψαν» το βράδυ της Παρασκευής στον κινηματογράφο «Studio», όπου εργαζόμενοι, νέοι, συνταξιούχοι, αγωνιστές του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος της χώρας μας τίμησαν τη μνήμη του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, στην εκδήλωση της «New Star», με την αιγίδα της πρεσβείας της Κούβας στην Ελλάδα και συνδιοργανωτές τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και Αλληλεγγύης, την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και την Ελληνική Πρωτοβουλία για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης 2021 στην ιατρική ταξιαρχία «Henry Reeve» της Κούβας.

Το Σάββατο, 9 Οκτώβρη, συμπληρώνονται 54 χρόνια από τότε που ο Τσε, δολοφονημένος στα 39 του χρόνια από πράκτορες της CIA και όργανα του δικτάτορα της Βολιβίας Μπαριέντος, πέρασε στην αθανασία και έγινε το παγκόσμιο σύμβολο της επανάστασης, των ανυπότακτων, αυτών που παλεύουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για την ειρήνη και το σοσιαλισμό – κομμουνισμό.

Με τις πολιτικές ομιλίες για τη δράση και τη σκέψη του, μέσα από τα ίδια του τα λόγια, μέσα από τραγούδια, όπως και μέσα από την ταινία «CΗΕ, Un hombre nuevo» (ΤΣΕ, Ένας καινούργιος άνθρωπος) του Τristan Βauer που προβλήθηκε -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- στη συνέχεια, η εκδήλωση αποτύπωσε όλα αυτά που είναι ο «Τσε» ακόμη και σήμερα για τους λαούς όλου του κόσμου: Γνήσιος επαναστάτης που δεν ησυχάζει ποτέ, σύμβολο του ανυπότακτου λαού της Κούβας, έμπνευση και υπόσχεση αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.

Στην αρχή της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ ακουγόταν το τραγούδι «Στο κατώφλι των καιρών» για τον Τσε.
Επίσης ο Παρασκευάς Θεοδωράκης ερμήνευσε τραγούδι που συνέθεσε η Εύα Φάμπα και ο Γιώργος Μπίμης για τον Τσε Γκεβάρα.

Στην εκδήλωση μίλησαν η Zelmys Maria Domnguez Cortina, Πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα και ο Νίκος Καρανδρέας, πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας & Αλληλεγγύης.

Χαιρετισμό απηύθυναν  η Δέσποινα Μάρκου, πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ, ο Σταύρος Τάσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και ο Δημήτρης Πατέλης, Ελληνική Επιτροπή για την Απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2021 στη Διεθνή Ομάδα Ειδικευμένων σε Φυσικές Καταστροφές και Σοβαρές Επιδημίες «Χένρι Ριβ».
Συντόνισε ο διευθυντής της New Star, Βελισσάριος Κοσσυβάκης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τους Λευτέρη Νικολάου – Αλαβάνο, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Νίκο Σερετάκη και Άρη Ευαγγελίδη μέλη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.  

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...