Εκδήλωση στη Γυάρο: Ένα συγκλονιστικό μάθημα Ιστορίας

Εκδήλωση του ΚΚΕ στη Γυάρο, Σάββατο 9 Οκτώβρη 2021

Ρίγη συγκίνησης στην εκδήλωση που πραγματοποίησε η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ στη Γυάρο, το Σάββατο 9 Οκτώβρη.

«Δεν σας ξεχνάμε… Συνεχίζουμε τον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης…» το μήνυμα που έστειλαν μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που αναχώρησαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου από το λιμάνι του Λαυρίου και μετά από 2,5 περίπου ώρες μεταφέρθηκαν στο «θανατονήσι» που έστησε η αστική τάξη στην καρδιά του Αιγαίου και οι κομμουνιστές το μετέτρεψαν σε «άπαρτο κάστρο» της ταξικής πάλης.

H ξενάγηση στο «θανατονήσι»

Μια κόκκινη διαδήλωση απλώθηκε από όρμο σε όρμο κατά στη διάρκεια της ξενάγησης στη Γυάρο από τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος το 1967 ήταν ανάμεσα στους κρατουμένους.

Η ξενάγηση ξεκίνησε με παρουσίαση του Μνημείου, των συμβολισμών του και της τεχνικής που χρησιμοποιήθηκε. Ακολούθησε περιήγηση στους όρμους και τα κτίσματα του νησιού…

Το σπάνιο οδοιπορικό ολοκληρώθηκε με μια συγκινητική εκδήλωση. Με το διάβασμα των ονομάτων των νεκρών που βρίσκονται θαμμένοι εδώ, από τους συνολικά 126 νεκρούς της. Αμέσως μετά, το βιολί ράγισε καρδιές και ολόκληρη η διαδήλωση τραγούδησε το «Πέσατε θύματα». Το σύνθημα: «Ένας αιώνας αγώνας και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» αντήχησε σε όλες τις γύρω πλαγιές.

Δ. Γόντικας: Στα χνάρια σας συνεχίζουν χιλιάδες ως την οριστική νίκη! 

«Ο δρόμος του χρέους μας έφερε και πάλι στη Γιούρα» τόνισε τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Ήρθαμε σε αυτό το θανατονήσι για να τιμήσουμε και να συνομιλήσουμε με τους μάρτυρες και ήρωες του αγώνα. Για να τους πούμε, ότι δεν τους ξεχνάμε. Δεν ξεχνάμε τι έγινε πάνω στη Γιούρα. Ότι είμαστε περήφανοι για την ανεκτίμητη προσφορά τους, τον ηρωισμό τους, την ακλόνητη πίστη τους στο ΚΚΕ και τους σκοπούς του, για τη θυσία τους. Ότι η θυσία τους δεν πήγε χαμένη. Ζουν και θα ζουν πάντα στις καρδιές μας.

Ιάσονας Φανός: Στεκόμαστε με βαθιά συγκίνηση, με σεμνότητα και απόλυτο σεβασμό

«Τα μέλη της ΚΝΕ στεκόμαστε με βαθιά συγκίνηση, με σεμνότητα και απόλυτο σεβασμό», σημείωσε μεταξύ άλλων στο σύντομο χαιρετισμό του ο Ιάσονας Φανός, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Επεσήμανε πως «η στάση των χιλιάδων αλύγιστων, σε όλους τους τόπους μαρτυρίου και εδώ στο θανατονήσι της Γυάρου, είναι ύψιστη προσφορά στην υπηρεσία της πιο δίκαιης και πανανθρώπινης υπόθεσης. Αυτοί οι χιλιάδες ήρωες, ήρωες λαϊκοί, άφησαν παρακαταθήκη για το αύριο, το αίμα και τη ζωή τους. Εκείνοι άνοιξαν το δρόμο που όλοι εμείς βαδίζουμε σήμερα. Το δρόμο που οδηγεί στο Σοσιαλισμό».

Ούτε σε ξερονήσια, ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δε λυγίσανε οι κομμουνιστές

Οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης ήταν ιδιαίτερα συγκινητικές…

Από το ταξίδι, όταν τα πλοία που μετέφεραν τους εκδρομείς στη Γυάρο καβάτζαραν το άλλο θανατονήσι, τη Μακρόνησο… Από τα αντάρτικα τραγούδια που έπαιζαν τα μεγάφωνα των πλοίων όταν προσέγγιζαν τη Γυάρο… Ως την άφιξη στο νησί, όπου τα συνθήματα για τους αλύγιστους της πάλης δόνησαν το νησί…

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο. Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, στεφάνι κατέθεσε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ. Στεφάνι κατέθεσαν οι Οργανώσεις Βορειοδυτικής της ΚΝΕ και Ιωννιδείου που βγήκαν πρώτες στην άμιλλα στρατολογίας εν όψει του 47ου Φεστιβάλ.

Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και σύντομο μουσικό αφιέρωμα με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και άλλα επαναστατικά τραγούδια. Στο αφιέρωμα συνέβαλαν οι: Αναΐτ Εζεκελιάν (φωνή), Ζήκος Βασίλης (φωνή), Νίκος Κωτσάκης (φωνή), Πέτρος Γκιώνης (φωνή), Μαρία Στάη (φωνή), Μαριαλένα Δημητρόπουλου (φλάουτο), Κωνσταντίνα Διαμαντοπούλου (κιθάρα),Αγγελική Βισβαρδη  (βιολί).

Στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση δόθηκε ένα ιδιαίτερα καλαίσθητο αναμνηστικό που αποτυπώνει ιστορικές φωτογραφίες από τους όρμους των εξόριστων στη Γυάρο, χαρακτικά και μια σελίδα από το παράνομο λεύκωμα του 1958 «Σπάμε την άτιμη την αλυσίδα».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...