Εκδήλωση τιμής και μνήμης προς το Νίκο Μπελογιάννη στο σημείο εκτέλεσης στο πάρκο Γουδή

Εκδήλωση τιμής και μνήμης προς το Νίκο Μπελογιάννη στο σημείο εκτέλεσης στο πάρκο Γουδή

Στο σημείο που εκτελέστηκε από το αστικό κράτος στο πάρκο Γουδή ο Νίκος Μπελογιάννης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μαζί με τους Ηλία ΑργυριάδηΝίκο Καλούμενο και Δημήτρη Μπάτση πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση τιμής και μνήμης από τις Οργανώσεις Α’ Αθήνας – ΓαλατσίουΑνατολικών Συνοικιών και ΑΕΙ Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 69 χρόνων από την εκτέλεσή τους.

Πριν 69 χρόνια ο Ν. Μπελογιάννης μαζί με τους συντρόφους του μεταφέρθηκε τα ξημερώματα από τις φυλακές της Καλλιθέας στο Γουδή και υπό το φως των προβολέων. Ήταν 30 Μάρτη του 1952, όταν ο Ν. Μπελογιάννης «με ένα γαρύφαλλο ξεκλείδωσε όλη την αθανασία. Με ένα χαμόγελο έλαμψε τον κόσμο για να μη νυχτώνει…», όπως έγραψε εκείνες τις μέρες ο εξόριστος στον Άη Στράτη ποιητής, Γιάννης Ρίτσος.

Σε αυτόν τον τόπο συγκεντρώθηκαν, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, μέλη και φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ, τιμώντας τον Ν. Μπελογιάννη που «ζει και θα ζει στην καρδιά και τη συνείδηση μας», τους συντρόφους του, τιμώντας το ΚΚΕ που «γεννά Μπελογιάννηδες, μπροστάρηδες στον αγώνα και σήμερα για τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό», όπως αναγραφόταν στο πανό.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ στο μνημείο που έχει στήσει το Κόμμα στο σημείο της εκτέλεσης και την τήρηση ενός λεπτού σιγής.

Τιμώντας τον Νίκο Μπελογιάννη και τους συντρόφους του, τη θυσία τους, συνεχίζουμε απτόητοι και ακούραστοι. Μελετάμε την πείρα, δουλεύουμε για να είμαστε μπροστά στα προβλήματα του σήμερα με το βλέμμα στο μέλλον που θα ‘ρθει, το Σοσιαλισμό – Κομμουνισμό τόνισε στην ομιλία του ο Θέμης Γκιώνης.

Σημείωσε ότι το παράδειγμα του Νίκου Μπελογιάννη μας φωτίζει. «Ενός κομμουνιστή που συνδυάζει κατά τον καλύτερο τρόπο, σε δύσκολες συνθήκες, τον πρακτικό αγωνιστή και διανοητή αγωνιστή», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «το παράδειγμα του Μπελογιάννη συγκλονίζει αν σκεφτεί κανείς τα κείμενα από την απομόνωση, που έγραφε στα κρατητήρια από την πρώτη μέρα της σύλληψης του ως την πρώτη δίκη. Κείμενα γράφτηκαν με την καύτρα σπίρτων γιατί όπως ο ίδιος έγραψε ήθελε με τη δουλειά του να δείξει ότι οι κομμουνιστές είμαστε και γραμματιζούμενοι άνθρωποι, θαρραλέοι και σκεπτόμενοι αγωνιστές».

Ο Θ. Γκιώνης υπογράμμισε ότι «Μπορεί την εποχή που έζησε ο Μπελογιάννης οι δυνατότητες των κομμουνιστών να ήταν λιγότερες, σήμερα όμως παρά τις νέες δυσκολίες μπορούμε να φτάσουμε σε ένα τέτοιο επίπεδο προσφοράς και δράσης αναπτύσσοντας όλες τις ικανότητες μας συνεχώς

Να είμαστε δηλαδή πολύπλευροι, πολυσύνθετοι, εχθροί της μονομέρειας, της αποσπασματικότητας άλλα και της γενικότητας. Ώστε να πλήττουμε τον αντίπαλο σε όλα τα μέτωπα, στην ιδεολογική, την πολιτική, την πρακτική του δράση. Άλλωστε ο ταξικός αγώνας είναι και πολιτικός και ιδεολογικός και μαζικός.

Είναι αγώνας και στο πεδίο της οικονομίας και των εργασιακών σχέσεων, αλλά και στο πεδίο της μόρφωσης, της επιστήμης, του πολιτισμού, των νέων τεχνολογιών και του περιβάλλοντος, στο πεδίο του ελεύθερου χρόνου, κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, των επεμβάσεων».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...