Εκδήλωση τιμής στους αλύγιστους κομμουνιστές του Μπλοκ 15 που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944

Σε μαχητικό κλίμα εν όψει και της αυριανής εργατικής Πρωτομαγιάς  οι ΚΟ Νοτιοδυτικών Συνοικιών  Αττικής του ΚΚΕ και το παραρτήματα ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ της περιοχής πραγματοποίησαν εκδήλωση τιμής στους αλύγιστους κομμουνιστές του Μπλοκ 15 στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου, που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε  αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΕ, με επικεφαλής, τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος του ΠΓ και Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του Κόμματος. Επίσης εκ μέρους της Κεντρικής Διοίκησης  της ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ παραβρέθηκαν, οι αντιπρόεδροι, Γιάννης Ζαγγανάς και Γρηγόρης Τουγλίδης.

Από νωρίς το πρωί εργατόκοσμος, νεολαία, παλιοί αγωνιστές  συγκεντρώθηκαν στον χώρο του στρατοπέδου για να αποδώσουν φόρο τιμής και να  περιηγηθούν στο Μπλοκ 15, το κτήριο όπου κρατούνταν, ανακρίνονταν και βασανίζονταν οι φυλακισμένοι κομμουνιστές.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με δρώμενο – αφιέρωμα από την ηθοποιό Κερασία Σαμαρά με τα γεγονότα των ημερών όπως τα εξιστόρησαν οι λογοτέχνες Γιάννης Ρίτσος, Θέμος Κορνάρος και  Μέλπω Αξιώτη αλλά και άλλοι αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων της περιόδου και μέσα από σημειώματα των μελλοθανάτων.

Η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον Τάκη Κουβαρά, στέλεχος του ΚΚΕ και πρόεδρο του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ, ο οποίος τόνισε ότι το στρατόπεδο Χαϊδαρίου ήταν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί στα Βαλκάνια και λειτούργησε ως σταθμός ώστε να σταλούν κομμουνιστές και Εβραίοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Ευρώπης.

Αναφέρθηκε στα γεγονότα των ημερών και τόνισε ότι οι Γερμανοί επέλεξαν να εκτελέσουν 200 στελέχη του ΚΚΕ κρατούμενους ήδη από το δικτατορικό καθεστώς Μεταξά, ακριβώς επειδή ήταν αλύγιστοι κομμουνιστές.

Κατέληξε σημειώνοντας “δεν βρισκόμαστε σήμερα εδώ για ένα τυπικό μνημόσυνο, αλλά να διδαχθούμε και να παραδειγματιστούμε από την στάση των συντρόφων μας, να πάρουμε κουράγιο για να συνεχίσουμε τον αγώνα για την κατάργηση του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος. Τα συμπεράσματα από τα ιστορικά γεγονότα της δεκαετίας 1940-1949 είναι επίκαιρα και σήμερα που στην Ουκρανία συγκρούονται ένοπλα δύο ιμπεριαλιστικά μπλοκ.

Το ΚΚΕ καλεί τους λαούς  να μην έχουν καμία εμπιστοσύνη στις αστικές τάξεις, να μην διαλέξουν ιμπεριαλιστή, αλλά να χαράξουν με τον αγώνα τους τον δρόμο για ένα κόσμο χωρίς πολέμους και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Οι κομμουνιστές όπως τότε έτσι και σήμερα, πρωτοστατούν στους αγώνες για τα δικαιώματα του λαού, για να μην χύσει το αίμα του για τα συμφέροντα των αστικών τάξεων, κόντρα στην υποταγή και τον συμβιβασμό”.

Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων. Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, στεφάνι κατέθεσε ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ, εκ μέρους του της ΚΝΕ, ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της. Επίσης κατατέθηκαν στεφάνια από τα Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ Χαϊδαρίου και Αγίας Βαρβάρας.

Οι εκδηλώσεις  για τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές  την 1 Μαη 1944, συνεχίζονται σήμερα στις 7.30 μ.μ., στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση και προβολή της ταινίας «Το τελευταίο σημείωμα», του Παντελή Βούλγαρη.

Δείτε ακόμα...