Εκδήλωση του ΚΚΕ στην Κεφαλονιά: Ιχθυοκαλλιέργειες προς όφελος του λαού και όχι των επιχειρηματικών ομίλων

Ιχθυοκαλλιέργεια
Φώτο Αρχείου / Ιχθυοκαλλιέργεια / Πηγή: Eurokinissi

Στις θέσεις του ΚΚΕ για τις ιχθυοκαλλιέργειες αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής του ΚΚΕ, σε μαζική και με ενδιαφέρουσα εκδήλωση της ΤΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης που οργάνωσε για το θέμα, το απόγευμα της Τετάρτης στο Ληξούρι.

Πρόκειται για ζήτημα που απασχολεί έντονα τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα στην Κεφαλονιά, λόγω των σχεδίων δημιουργίας και επέκτασης των Περιοχών Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ).

Την εκδήλωση άνοιξε ο Παναγής Σωτήρας, μέλος της ΤΕ Κεφαλονιας – Ιθάκης.

Το «παρών» έδωσε ο Διονύσης Κλάδης, μέλος του ΓΠ της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ. Παρόντες ήταν επίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι Παλικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωσης», Δημήτρης Μαντζουράτος, Βαγγέλης Φαρακλός, Βασίλης Καπάτος, Βαγγέλης Βαλλιάνος και Θοδωρής Δαμουλιάνος, καθώς και οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Αγίας Θέκλης, Διονύσης Ραλλάτος και Λιβαδιού, Διονύσης Δελαπόρτας.

«H σημερινή εκδήλωση του ΚΚΕ, είναι ενταγμένη στην απόφασή του να στηρίξει δυναμικά και αποφασιστικά τον αγώνα των κατοίκων της Κεφαλονιάς – Ιθάκης, απέναντι στην κυβερνητική πρόθεση, της ασύδοτης επέκτασης της ΠΟΑΥ και σ’ αυτή την περιοχή, αναδείχνοντας ταυτόχρονα και τα προβλήματα που πραγματικά κάνουν αβάσταχτη τη ζωή της λαϊκής οικογένειας», τόνισε εισηγητικά ο Νίκος Παπαναστάσης, προσθέτοντας πως η ιχθυοκαλλιέργεια είναι ένας από τους σημαντικότερους, αναπτυσσόμενους και κερδοφόρους για το κεφάλαιο παραγωγικούς και εξαγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Εξήγησε, ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην ΕΕ στη θαλάσσια παραγωγή μεσογειακών ειδών, κατέχοντας ηγετική θέση διεθνώς στην ιχθυοκαλλιέργεια, αποτελώντας πεδίο σημαντικής κερδοφορίας για τους μονοπωλιακούς ομίλους του κλάδου, την ίδια ώρα που επικρατούν συνθήκες «γαλέρας» για τους εργαζόμενους σ’ αυτές τις μονάδες, με κινδύνους ακόμη και για τη ζωή τους.

«Ο τρόπος ανάπτυξης αυτού του τομέα, με τη μορφή που επιλέγεται απ’ τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, είναι ένα ζήτημα, που απασχολεί σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό τα λαϊκά στρώματα στην περιοχή μας, γιατί είναι πράγματι καταστροφικός», είπε, αφού «η ανάπτυξη αυτών των βιομηχανικών ουσιαστικά εγκαταστάσεων, με τον τρόπο που την επιβάλουν οι επιχειρηματίες του κλάδου, αποβλέπει μόνο και μόνο στην αύξηση της κερδοφορίας τους».

«Βασικό μοχλό» γιγάντωσης της ασυδοσίας τους, χαρακτήρισε τη στήριξή τους απ’ το σύνολο των μέχρι σήμερα ελληνικών κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, κ.λπ.) που πατάει και στις προβλέψεις της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της ΕΕ. Στάθηκε στη διαχρονική στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων των μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών με μεγάλα επιδοτούμενα προγράμματα από ΕΕ και κυβερνήσεις, την ώρα που ακόμη δεν έχουν λάβει το κουτσουρεμένο επίδομα για την πανδημία οι αλιείς, ενώ σε άλλους οφείλονται ακόμη αποζημιώσεις απ’ τον Ιανό».

Ο Ν. Παπαναστάσης καυτηρίασε το γεγονός ότι «οι ιδιοκτήτες καιδιοικήσεις αυτών των επιχειρήσεων φοράνε το φιλολαϊκό τους ρούχο. Κάνουν χορηγίες. Κάνουν και δωρεές. Με στόχο το γονάτισμα κάθε αντίδρασης στα κυριολεκτικά και μεταφορικά απόνερα της λειτουργία τους».

«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι με δεδομένα τα φυσικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, ο ανταγωνισμός των ομίλων για το κέρδος και η Κοινή Αλιευτική Πολιτική, προωθούν την αχαλίνωτη επέκταση και συγκέντρωση των ιχθυοκαλλιεργειών», σημείωσε, προσθέτοντας, ανάμεσα σε άλλα, ότι «στόχος τους ήταν και παραμένει, η ενίσχυση του βιομηχανικού μοντέλου παραγωγής αλιευμάτων, αλλά κι εδώ θέλει προσοχή, και η ταυτόχρονη διάλυση κυρίως της παράκτιας αλιείας και σε μια πορεία και της αντίστοιχης μέσης αλιείας στη χώρα μας», υπογραμμίζοντας πως «η δημιουργία Περιοχών Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) στην περιοχή μας, δεν υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες».

Τόνισε πως «το ΚΚΕ είναι αντίθετο με τη στρατηγική αυτή. Είναι αντίθετο με την Κοινή Αλιευτική Πολιτική και την πολιτική όλων των αστικών κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που την υλοποιούν. Για το ΚΚΕ, η ανάπτυξη της αλιείας, της αλιευτικής παραγωγής και διαχείρισης των επιμέρους περιοχών της χώρας με αλιευτικό ενδιαφέρον, πρέπει να γίνεται με κριτήριο τις κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες για φτηνό υγιεινό και ποιοτικό ψάρι», είπε, παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΚΚΕ.

Αναφέρθηκε ακόμη στο σύνολο των εξελίξεων και κάλεσε, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ

Μετά την ομιλία έγινε πλούσια συζήτηση για αυτά τα ζητήματα. 

Σήμερα Πέμπτη, ο Ν. Παπαναστάσης θα μιλήσει στις 8 μ.μ.  σε σύσκεψη μαζικών – λαϊκών φορέων στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου, με θέμα «Τα προβλήματα του λαού της Κεφαλονιάς και ιδιαίτερα για τις ιχθυοκαλλιέργειες και τον τουρισμό»

Δείτε ακόμα...