Έκκληση του Ράσφορντ να μην σταματήσουν τα προγράμματα σίτισης στους μαθητές της Αγγλίας

Ποδοσφαιριστης Rashford

«Σας ενθαρρύνω να ακούσετε τις εκκλήσεις των παιδιών και να βρείτε την ανθρωπιά σας».

Ανοιχτή επιστολή προς τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου, έστειλε ο ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάρκους Ράσφορντ, ο οποίος -με συγκινητικά λόγια όπως τα παραπάνω- απεύθυνε έκκληση, ώστε να μην σταματήσει το πρόγραμμα σίτισης για τους φτωχούς μαθητές της Αγγλίας (περίπου 1,3 εκ. παιδιά στη χώρα της Μεγάλης Βρετανίας σιτίζονται με δωρεάν γεύματα στα σχολεία).

Με δεδομένες τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και την τροχιά εκδήλωσης νέας καπιταλιστικής κρίσης, η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει μία σειρά από μέτρα μείωσης της κρατικής επιχορήγησης.

Μεταξύ άλλων, αποφάσισε τη μη επέκταση και για τους καλοκαιρινούς μήνες του εν λόγω προγράμματος, το οποίο είχε δημιουργηθεί για να αντικαταστήσει τα γεύματα που δεν θα μπορούσαν να λάβουν τα παιδιά, λόγω του κλεισίματος των σχολείων για το lockdown.

Κάτι, το οποίο βρίσκει κάθετα αντίθετο τον επιθετικό των «κόκκινων διαβόλων», ο οποίος, όπως τόνισε στη σχετική επιστολή του, ως παιδί βασίστηκε σε αυτά τα γεύματα, προκειμένου να επιβιώσει. Μάλιστα, εξήγησε το πώς αυτή η οδυνηρή κατάσταση για τα παιδιά των φτωχών οικογενειών δεν δημιουργήθηκε τώρα, ελέω της πανδημίας, αλλά προϋπήρχε.

«Ως οικογένεια στηριζόμασταν στα πρωινά γεύματα των ομάδων, στα δωρεάν γεύματα του σχολείου και στις ευγενικές δράσεις των γειτόνων και των προπονητών. Οι τράπεζες φαγητού και η κουζίνα αλληλεγγύης δεν ήταν άγνωστες για εμάς. Θυμάμαι πολύ καθαρά τις επισκέψεις μου στο Βόρειο Μουρ για να συγκεντρώσω το χριστουγεννιάτικο γεύμα μας κάθε χρόνο.

Τώρα καταλαβαίνω πραγματικά τις τεράστιες θυσίες της μητέρας μου, η οποία με έστειλε να ζω σε σκάφη στην ηλικία των 11 ετών, απόφαση που καμία μητέρα δεν παίρνει ελαφρά την καρδία. (…) Από το 2018-19, εννέα στα 30 παιδιά σε κάθε τάξη ζούσαν σε συνθήκες φτώχειας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί κατά ένα εκατομμύριο έως το 2022. Στην Αγγλία σήμερα, το 45% των παιδιών εθνοτικών μειονοτήτων ζουν σε κατάσταση φτώχειας. Αυτή είναι η Αγγλία το 2020», τόνισε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο Ράσφορντ.

Η επιστολή του Μάρκους Ράσφορντ στη Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου:

Δείτε ακόμα...