Εκλογές στη Μολδαβία: Μεγάλη νίκη των φιλοευρωπαίων έβγαλε η κάλπη

Σισινάου, Μολδαβία
Φώτο Αρχείου / Σισινάου, Μολδαβία / Πηγή: UNSPLASH / Φωτογράφος: Vitalie Sitnic @vitalisit

Το «τέλος της κυριαρχίας των κλεφτών» υποσχέθηκε την Κυριακή η φιλοευρωπαία πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου μετά την ευρεία νίκη του κόμματός της στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη χώρα, μια νίκη που της επιτρέπει να ενισχύσει την εξουσία της εναντίον των φιλορώσων αντιπάλων της.

Το κεντροδεξιό κόμμα Δράση και Αλληλεγγύη (PAS), από το οποίο προέρχεται η Σάντου, έλαβε σχεδόν το 48% των ψήφων, με μεγάλη διαφορά από τον Συνασπισμό Σοσιαλιστών και Κομμουνιστών (BESC) του φιλορώσου Ιγκόρ Ντοντόν, που συγκέντρωσε το 31%, μετά την καταμέτρηση του 94% των ψηφοδελτίων.

«Ελπίζω ότι σήμερα θα είναι το τέλος μιας δύσκολης εποχής για τη Μολδαβία, ελπίζω ότι σήμερα θα είναι το τέλος της κυριαρχίας των κλεφτών στη Μολδαβία», είπε η Σάντου σε μια ανάρτηση στη σελίδα της στο facebook.

Αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι αρκετό για να επιτρέψει στο PAS να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία εδρών στο Κοινοβούλιο, δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Αλεξέι Τουλμπούρε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Δεν υπάρχει σασπένς (…) Η κατάσταση είναι ξεκάθαρη».

Μετά τη μεγάλη νίκη της το Νοέμβριο 2020 στις προεδρικές εκλογές με αντίπαλο τον Ιγκόρ Ντοντόν, η 49χρονη Σάντου χρειαζόταν να κερδίσει τον έλεγχο του Κοινοβουλίου για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, που είναι επικεντρωμένο στην προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι προκλήσεις είναι μεγάλες, οι άνθρωποι χρειάζονται να δουν αποτελέσματα» και «μια έντιμη και ικανή κυβέρνηση», πρόσθεσε η Σάντου στην ανάρτησή της, καλώντας «να χρησιμοποιηθεί η ενέργεια της σημερινής ψηφοφορίας για την μεταμόρφωση της Μολδαβίας.

Και τα δύο εκλογικά στρατόπεδα εξέφραζαν φόβους για εκλογική νοθεία, αλλά σύμφωνα με μολδαβικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν μόνο μικρές παραβιάσεις του εκλογικού κώδικα. Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε σε λίγο περισσότερο από 48%, μια πολύ μικρή πτώση συγκριτικά με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2019.

Οι 2,6 εκατ. κάτοικοί της είναι ιστορικά διαιρεμένοι ανάμεσα σ’ αυτούς που επιθυμούν στενές σχέσεις με τη Ρωσία και αυτούς που στρέφουν το βλέμμα τους προς την ΕΕ.

Πηγή: cnn.gr

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...