Εκλογές στη Βολιβία: Χωρίς ρήξη με την καπιταλιστική εξουσία δεν μπορούν να υπάρξουν φιλολαϊκές λύσεις

Η Βολιβία ζει από το πρωί σήμερα Κυριακή 18 Οκτωβρίου στο ρυθμό των προεδρικών εκλογών, εν μέσω βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και πολιτικής πόλωσης, που είναι οι πρώτες γενικές (προεδρικές | βουλευτικές) μετά το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα σε βάρος του πρώην προέδρου της, του εκλεγμένου σοσιαλδημοκράτη Evo Morales, στις 10-Νοε-2019 από την «ενωμένη» δεξιά αντιπολίτευση με τη στήριξη των ΗΠΑ αντιπολίτευση και μία μεταβατική κυβέρνηση για τη διενέργεια «δίκαιων εκλογών».
Οι εκλογές, που αναβλήθηκαν ήδη τρεις φορές, αφορούν την εκλογή Προέδρου, αντιπροέδρου + γερουσιαστών βουλευτών (έως το 2025).

Σύμφωνα με το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο (Tribunal Supremo Electoral [TSE]) της Βολιβίας, 7.332.925 Βολιβιανοί έχουν δικαίωμα ψήφου, εκ των οποίων 30.631 πολίτες στο εξωτερικό.

Μέρος των υπηκόων στο εξωτερικό αποκλείστηκαν από τους εκλογικούς καταλόγους, προκειμένου να μειωθεί η υποστήριξη του Movimiento Al Socialismo (MAS). Μετά την παραίτηση πολλών υποψηφίων για την προεδρία, συμπεριλαμβανομένου της προέδρου, Jeanine Añez (Γιανίνε Ανιες που όντας στον πάτο κατά τις δημοσκοπήσεις, απέσυρε την υποψηφιότητά της, στο όνομα της «ενότητας όλων των δυνάμεων κατά του ΜAS»), τα κύρια πολιτικά κόμματα που πάνε στις εκλογές θα είναι το MAS, η κοινότητα των πολιτών (Comunidad Ciudadana -CC) και η συμμαχία Creemos.

TSE Bolivia  @TSEBolivia

Este 18 de octubre celebraremos las Elecciones Generales 2020. Únete a la conversación de esta fiesta democrática a través de los hashtags oficiales creados por Twitter. #EleccionesBolivia2020 #EleccionesBolivia ¡Porque la democracia la hacemos todos!

Τα τελευταία γκάλοπ, της Ciesmori, φέρουν στην  πρώτη θέση τον υποψήφιος του MAS, Luis Arce, με 42,2% (πρόθεσης ψήφου), ακολουθούμενο από τον εκπρόσωπο του CC, Carlos Mesa (33,1%) και τρίτον τον Fernando Camacho της Creemos (16,7%)
Είναι απαραίτητο να έχουμε κατά νου ότι αυτή η έρευνα έχει αναγνωριστεί και γνωστοποιηθεί από το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο.

Ωστόσο, για να κερδίσει ο Arce χωρίς 2ο γύρο, θα πρέπει να πάρει είτε 50%+1 ή, 40% και διαφορά 10 ποσοστιαίων μονάδων από τον επόμενο.

Οι κυρίως υποψήφιοι

Ο εκπρόσωπος του MAS, Luis Arce, είναι  οικονομολόγος που κατείχε τη θέση του Υπουργού Οικονομίας του πρώην Προέδρου Evo Morales, μεταξύ 2006 και 2017. Ο Arce επέστρεψε καταλαμβάνοντας πάλι το χαρτοφυλάκιο, αλλά έγινε το πραξικόπημα.

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος της CC, Carlos Mesa, ήταν αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση του πρώην προέδρου Gonzalo Sánchez de Lozada, ο οποίος παραιτήθηκε μετά από τις λαϊκές διαμαρτυρίες τον Οκτώβρη του 2003 και κατέφυγε στις Ηνωμένες Πολιτείες, επίσης για λίγο πρόεδρος (Οκτ-2003 |>Μαρτ-2005), όταν επίσης διώχτηκε  μετά από μεγάλες διαδηλώσεις οργανωμένες από τα σωματεία των εργωτών στα ορυχεία.

Με τη σειρά του, ο 40χρονος υποψήφιος της Creemos για την προεδρία, ο Fernando Camacho, είναι ένας νέος πολιτικός που αναδείχτηκε μετά το πραξικόπημα της Jeanine Añez και εκπροσωπεί τη λευκή ολιγαρχία της Santa Cruz έχοντας αναγνωριστεί δημόσια ως θαυμαστής του Donald Trump και του προέδρου της Βραζιλίας Jair Bolsonaro.

Οι σχεδόν άγνωστοι

Στην τέταρτη θέση στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Ciesmori, με μόλις 3,7%, ο κορεάτης πολιτογραφημένος Βολιβιανός και ευαγγελιστής πάστορας, Chi Hyun Chung, υποψήφιος του συντηρητικού, Frente Para la Victoria.

Τέλος, και με το 0,7% της πρόθεσης ψήφου, είναι ο υποψήφιος για το Εθνικό Κόμμα Δράσης (Partido de Acción Nacional), Feliciano Mamani.
Ο τελευταίος, λόγω της καταγωγής του (ιθαγενείς και εργάτης), παρά την κριτική του στάση στο MAS, θα μπορούσε –κατά δήλωσή του να υποστηρίξει τον Luis Arce, σε τυχόν δεύτερο γύρο.

Η Βολιβία φτάνει σ’ αυτές τις εκλογές με μεγάλες παρατυπίες που προκλήθηκαν από την κυβέρνηση  Añez, ενώ τόσο ο Evo Morales όσο και ο Luis Arce έχουν καταγγείλει τις πιθανότητες νέου πραξικοπήματος για να αποτρέψει τη νίκη του MAS. Σε κάθε περίπτωση αυτές οι εκλογές θα αφήσουν ισχυρό ίχνος στα τεκταινόμενα και στην πολιτική σκηνή της Λατινικής Αμερικής.

Μέσα σε ένα χρόνο η εξωτερική πολιτική είναι υποτελής στις ΗΠΑ και το βιοτικό επίπεδο των λαϊκών στρωμάτων έπεσε κατακόρυφα, που επιπλέον βρίσκονται αντιμέτωπα με την πανδημία του κορονοϊού (έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 139.710 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 8.463 θάνατοι

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ένωση Εκλογικών Οργανώσεων της Αμερικής (UNIORE) και το Ίδρυμα Κάρτερ έστειλαν παρατηρητές, ενώ οι εκκλήσεις να επικρατήσει ηρεμία πολλαπλασιάστηκαν τελευταία, με τον ΟΗΕ, την Ε.Ε. και την καθολική εκκλησία να απευθύνουν εκκλήσεις να υπάρξει «ειρηνική» ψηφοφορία και το αποτέλεσμα να γίνει σεβαστό.

Με πληροφορίες από telesurtv.net

Παραθέτουμε στη συνέχεια συνέντευξη της Canela Crespo (27 ετών) στο πρακτορείο <|pressenza|> «από τους νεότερους και υψηλού προφίλ υποψηφίους» υποψήφια στη Λα Παζ με το Κίνημα για τον Σοσιαλισμό (MAS-IPSP), και μία από τις ηγέτιδες της νεολαίστικης οργάνωσης Columna Sur «με μια φεμινιστική, απο-πατριαρχική και προοδευτική προοπτική», όπου δηλώνει μεταξύ άλλων.

(…)
[Ερώτηση «pressenza»-Pr]
Παρά το κατασταλτικό πλαίσιο, το MAS έχει αποδειχθεί το μοναδικό κόμμα σε εθνικό επίπεδο και σήμερα δείχνει μια ανανέωση στις τάξεις του με τις υποψηφιότητες νέων και γυναικών.

Canela_Crespo [CC]
Υπάρχει διαδικασία ανανέωσης στη δομή του MAS-IPSP. Εμφανίζεται στη βάση του αλλά και στις υποψηφιότητες, σαν τη δική μου.
Αλλά νομίζω ότι υπάρχει ένα βαθύτερο ζήτημα, που είναι ότι κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης MAS είχαμε την ευκαιρία να οργανωθούμε με τους νέους ανθρώπους, με τις γυναίκες, αυτό δεν είχε συμβεί νωρίτερα.
Είχαμε προχωρήσει σε διαδικασία αλλαγών με τις εργατικές οργανώσεις, με αυτόχθονες-γηγενείς-αγροτικούς οργανισμούς και με τις αστικές-λαϊκές οργανώσεις, αλλά τα τελευταία χρόνια καταλάβαμε ότι μέρος της επαναστατικής ιστορικής διαδικασίας είναι ακριβώς η νεολαία και οι γυναίκες.
Το καλύτερο που πρέπει να προσφέρουμε από αυτήν την πλευρά της ανανέωσης είναι μια κριτική και αυτο-κριτική κατά μία έννοια. Κοιτάζουμε πίσω με σεβασμό γνωρίζοντας ότι υπάρχουν πολλά να υπερασπιστούμε από την κυβέρνηση MAS και τη διαδικασία αλλαγής μας, αλλά ανυπομονούμε επίσης να ανοίξουμε εκκρεμείς συζητήσεις, καθώς ο διάλογος πριν ήταν ανεπαρκής.
Θέλουμε να επιστρέψουμε στην κυβέρνηση, ναι, αλλά θέλουμε να επιστρέψουμε καλύτερα.

[Pr]
Ποια είναι τα πρώτα μέτρα που πρέπει να λάβει η MAS μετά από ένα χρόνο μη-κυβέρνησης;

[CC]
Δουλεύουμε σκληρά για να γίνουμε καλύτερες/οι. Ο φασιστικός λόγος της αυτοανακηρυχθείσας κυβέρνησης αμφισβήτησε τα θεμέλια του Πολυεθνικού Κράτους. Πρώτα πρέπει να το ανακατευθύνουμε αυτό, με σοβαρές διαδικασίες απο-πατριαρχικοποίησης και απο-αποικισμού, όντας σε μόνιμη κινητοποίηση.
Τους τελευταίους 10 μήνες, παρά το πλαίσιο της βίας, της κρίσης, του εκφοβισμού και των πολιτικών διώξεων, το MAS πέτυχε αναδιαρθρώσεις και κοινωνική αναδιοργάνωση με συσχετισμούς από τους πιο δημοκρατικούς χώρους, από τις συνελεύσεις των συνδικάτων, από τις αυτόχθονες συνελεύσεις, τις γυναίκες αγρότισες, από αστικούς-δημοφιλείς χώρους, αλλά το καθήκον που υπάρχει μπροστά μας δεν είναι μόνο να εκφραστούν κυβερνητικά αυτοί οι συσχετισμοί αλλά να διατηρείται η λαϊκή δύναμη στους δρόμους.

[Pr]
Ποιες είναι οι θετικές ιδιότητες του MAS και ποια τα δυνατά σημεία των δύο κεντρικών υποψηφίων;

[CC]
Το MAS-IPSP είναι μια δομή που αμφισβητεί την εξουσία με την τυπική έννοια, γι’ αυτό κατεβαίνουμε στις εκλογές, αλλά έχουμε επίσης μια μακροπρόθεσμη λαϊκή ατζέντα.
Η διαδικασία του μετασχηματισμού μας είναι, όπως το αποκαλούμε, μια μακροπρόθεσμη διαδικασία αλλαγής που σημαίνει δεκαετίες αγώνων και απαιτήσεων.
Το MAS φέρνει κοντά τους λαϊκούς τομείς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εντάξαμε στην κορυφή του αγώνα μας δύο εξαιρετικά συμβολικές υποψηφιότητες: ο Λούις Άρσε, υποψήφιος πρόεδρος, ο οποίος ήταν υπουργός Οικονομίας για σχεδόν 13 χρόνια και εγγυήθηκε τον επαναπροσδιορισμό εκατομμυρίων Βολιβιανών, υλοποίησε ένα οικονομικό σχέδιο που όχι μόνο καταπολέμησε τη φτώχεια, αλλά και έδρασε ενάντια στις ανισότητες και αυτό έδωσε τη δυνατότητα στους πολίτες να κάνουν μεγάλα βήματα.
Ως υποψήφιος αντιπρόεδρος είναι ο σύντροφος David Choquehuanca (Νταβίδ Τσοκεχουάνκα), ένα άλλο σημαντικό σύμβολο της διαδικασίας αλλαγής της χώρας μας, ο οποίος συγκεντρώνει στο σώμα του και στη ζωή του τα θεμέλια του Πολυεθνικού Κράτους, που είναι η διαδικασία της απο-αποικιοκρατίας.
Τους τελευταίους μήνες δούλεψα για την προεκλογική εκστρατεία κοντά του και έμαθα ότι η απο-αποικιοποίηση ξεκινά από το ίδιο το σώμα και ασκείται στην καθημερινή ζωή.
Έχουμε ένα σημαντικό δίδυμο που συνοδεύεται και ενισχύεται από την κοινωνική οργάνωση και από την άρθρωση των ομάδων βάσης.

[Pr]
Αν δεν υπάρχουν παρατυπίες, η επόμενη κυβέρνηση και η επόμενη Κοινοβουλευτική Νομοθετική Συνέλευση θα διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στην αποκατάσταση της δημοκρατίας, των οικονομικών και της υγείας στη χώρα, καθώς και στην αποκατάσταση των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει η αυτοανακηρυχθείσα κυβέρνηση.

[CC]
Δίνουμε έναν εκλογικό αγώνα σε ένα πλαίσιο μεγάλης κρίσης. Η κοινωνική και πολιτική κρίση έχει βαθύνει μετά το πραξικόπημα με περιστατικά βίας, εκφοβισμού, πολιτικών, δικαστικών, αστυνομικών και παραστρατιωτικών διώξεων. Βρισκόμαστε επίσης σε ένα πλαίσιο παγκόσμιας κρίσης στην υγεία, το οποίο στην περίπτωση της Βολιβίας χαρακτηρίζεται από την πολύ κακή διαχείριση της πανδημίας. Υπάρχει επίσης μια γενική οικονομική κρίση που μας πλήττει πολύ.
Τους τελευταίους δέκα μήνες, τέσσερις στους δέκα Βολιβιανούς απολύθηκαν από τις εργασίες τους. Οι εκλογές είναι λοιπόν ένα κοινωνικό σύμφωνο για να βγούμε από αυτήν την πολύπλευρη κρίση. Οι προκλήσεις της κυβέρνησης που θα αναλάβει, αλλά και της Νομοθετικής Συνέλευσης, θα είναι εξαιρετικά βαθιές και περίπλοκες.
Πρώτον, πρέπει να θεραπεύσουμε τις πληγές, να τις θεραπεύσουμε δημοκρατικά και να παγιώσουμε μια διαδικασία κοινοτικής δημοκρατίας και λαϊκής δύναμης που υπερβαίνει την αντιπροσωπευτική δημοκρατία.
Δεύτερον, πρέπει να παγιωθεί μια διαδικασία ανάπτυξης ευημερίας σε αρμονία με τη φύση.
Τρίτον, έχουμε υποστεί πολλή βία, δύο σφαγές που αναγνωρίζονται από την IACHR (Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), αυτές της Σακάμπα και της Σενκάντα. Αυτά δεν μπορούν να παραμείνουν ατιμώρητα και η Βουλή πρέπει να εποπτεύσει ότι θα πάμε σε διαδικασίες που θα αποδώσουν δικαιοσύνη για κάθε έναν από τους δολοφονημένους αδελφούς.

Επί τον τύπον των ήλων

🌀 Χωρίς ρήξη με την καπιταλιστική εξουσία δεν μπορούν να υπάρξουν φιλολαϊκές λύσεις 🔻

Αν κάτι επιβεβαιώνουν οι εξελίξεις στη Βολιβία είναι ότι για να απαλλαγούν οι λαοί από τους ντόπιους και ξένους δυνάστες τους πρέπει να αντιπαλέψουν το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα εκμετάλλευσης.
Η «αντινεοφιλελεύθερη» ρητορεία και οι διακηρύξεις της σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης και του Ε. Μοράλες περί «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα» αφοπλίζουν το λαϊκό κίνημα.

Χωρίς να πειραχτούν τα θεμέλια της καπιταλιστικής οικονομίας, παρά την άμβλυνση της ακραίας φτώχειας, με θεωρίες περί «εθνικών μοντέλων» και «μεικτής οικονομίας», δεν μπορούν να υπάρξουν πραγματικές φιλολαϊκές αλλαγές. Την ίδια ώρα, τμήματα του κεφαλαίου με ευκολία, ανάλογα και με τη συγκυρία, αλλάζουν προσανατολισμό και ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.
Όπως φαίνεται και στο παράδειγμα της Βολιβίας, όσο και σε άλλες χώρες του λεγόμενου «προοδευτισμού» στη Λατινική Αμερική, που ανέπτυξαν συνεργασίες με τη Ρωσία ή την Κίνα τις προηγούμενες δεκαετίες, τμήματα της αστικής τάξης που συνεργάστηκαν με αυτές τις σοσιαλδημοκρατικές διαχειριστικές δυνάμεις, εύκολα μπορούν να μετατοπιστούν προς τον άξονα των ΗΠΑ, όπως συνέβη για παράδειγμα στη Βραζιλία, στο Εκουαδόρ, στο Περού.

Η επίθεση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού σε κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής που είχαν άλλους γεωπολιτικούς προσανατολισμούς, σχετίζεται με την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να μετατοπίσει το ενδιαφέρον της στην περιοχή που θεωρεί «αυλή» των συμφερόντων της.
Εκφράζει αποφασιστικότητα να βάλει εμπόδια σε ιμπεριαλιστές ανταγωνιστές της να εγκαταστήσουν ισχυρά ερείσματα στην περιοχή.

Παλιότερα με την ευκαιρία που ο Μάρκος Ντόμιτς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Βολιβίας (Marcos Domic Partido Comunista de Bolivia) και υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων βρέθηκε στη χώρα έδωσε μια συνέντευξη (που μπορείτε να δείτε εδώ |> «εξελίξεις στη Βολιβία»)

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός έχει τη δύναμη να ανατρέψει τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών

Σε ανακοίνωσή του για τις εξελίξεις στη Βολιβία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει το αμερικανόπνευστο πραξικόπημα και σημειώνει: «Ο λαός έχει τη δύναμη με την πάλη του να ανατρέψει τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, της ντόπιας ολιγαρχίας και της “μήτρας” που τα γεννά – του καπιταλιστικού δρόμου».
Και προσθέτει:
«Το ΚΚΕ καταγγέλλει τις συλλήψεις και τις διώξεις λαϊκών δυνάμεων που αντιστέκονται στο πραξικόπημα, τους βανδαλισμούς στην πρεσβεία της Βενεζουέλας και την αντικουβανική υστερία.
Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στο λαό της Βολιβίας και για άλλη μια φορά τονίζει πως οι εξελίξεις στη Βολιβία, στη Βενεζουέλα, στη Χιλή και στις άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής είναι υπόθεση των λαών τους, της πάλης των εργατικών – λαϊκών κινημάτων, των συνδικάτων και των άλλων λαϊκών οργανώσεων, που έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν και να επιβάλουν το δίκιο τους.
Για να χαράξουν τη δική τους πορεία, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, που είναι η πηγή της όξυνσης των λαϊκών προβλημάτων, η “μήτρα” της φτώχειας, της ανεργίας, των πολέμων, μεταξύ άλλων και της καταστολής της θέλησης του λαού, με στρατιωτικά πραξικοπήματα».

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαγιάννης

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...