Εκουαδόρ: 25 νεκροί – 48 τραυματίες – 6 αγνοούμενοι από πλημμύρες και κατολισθήσεις

Άνδρες του στρατού, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής συνέχιζαν χθες Τετάρτη τις προσπάθειές τους να εντοπίσουν θύματα της γιγαντιαίας κατολίσθησης λάσπης και συντριμμιών που έπληξε γήπεδο και σπίτια στο Κίτο, στον Ισημερινό (Εκουαδόρ). Ο απολογισμός των θυμάτων έχει φθάσει τους τουλάχιστον 25 νεκρούς. Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις τραυμάτισαν άλλους 48 ανθρώπους, ενώ 6 εξακολουθούν να αγνοούνται, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό των αρχών του Ισημερινού.

«Αυτοκίνητα, στύλοι, δέντρα» παρασύρθηκαν, ανέφερε ο νεαρός Κριστιάν, που ψάχνει τον αδελφό του, έναν από τους έξι αγνοούμενους.

«Είναι άφαντος, τον ψάξαμε παντού», είπε με απελπισία.

Σωστικά συνεργεία βρίσκονταν επιτόπου χθες, συνεχίζοντας την έρευνα σε ό,τι απέμενε από το γήπεδο όπου βρισκόταν πλήθος ανθρώπων, αθλητές και θεατές, όταν το χτύπησαν δεκάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα λάσπης, βράχων και συντριμμιών, που κατέβηκαν με βία από τις πλαγιές του ηφαιστείου Πιτσίντσα. Εκτιμάται ότι τα περισσότερα από τα θύματα βρίσκονταν στο γήπεδο, όπου διεξαγόταν αγώνας βόλεϊ.

«Θα κλείσουμε αυτό που αποκαλείται το σημείο μηδέν, το γήπεδο του βόλεϊ, και όλη η περιοχή γύρω του θα χτενιστεί», είπε ο δήμαρχος Σαντιάγο Γουαρδέρας στον Τύπο. Πρόσθεσε πως τα σωστικά συνεργεία, τα οποία τοποθέτησαν τη σημαία της χώρας στον τόπο της καταστροφής, αποτίνοντας φόρο τιμής στα θύματα, θα συνεχίσουν την έρευνα και σήμερα Πέμπτη, προκειμένου «να δουν μήπως βρεθούν δυστυχώς κι άλλοι νεκροί, προτού μπορέσει να αρχίσει η εκκαθάριση της περιοχής». Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Κίτο, το Σάββατο σημειώθηκε βροχόπτωση 3,5 λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο, όμως τη Δευτέρα σχεδόν 75 λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ οι προβλέψεις έκαναν λόγο για όχι περισσότερα από 2. Επρόκειτο για βροχόπτωση «που είχαμε να δούμε από το 2003», υπογράμμισε.

Το εύρος των καταστροφών στο Κίτο, πόλη 2,7 εκατομμυρίων κατοίκων, δεν έχει προηγούμενο. Οι αρχές κήρυξαν τριήμερο πένθος. Ο απολογισμός κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου των ισχυρών βροχών, που έχουν πλήξει 22 από τις 24 επαρχίες του Ισημερινού από τον Οκτώβριο, έχει φθάσει τους 41 νεκρούς και τους 73 τραυματίες, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες πληγέντες, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης κινδύνων. Δρόμοι, αγροτικές περιοχές και κατοικίες, κέντρα υγείας και σχολεία έχουν υποστεί ζημιές.

Με την υπερθέρμανση του πλανήτη, η ατμόσφαιρα περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα υδρατμών, κάτι που μεγεθύνει τον κίνδυνο σφοδρών κατακρημνίσεων, τονίζουν επιστήμονες. Οι σφοδρότερες βροχές, που συνδέονται με άλλους παράγοντες, όπως οι εκμεταλλεύσεις της γης, ευνοούν τις πλημμύρες.

Εάν δεν ληφθούν μέτρα προσαρμογής, με έναν επιπλέον βαθμό αύξησης της θερμοκρασίας, οι πλημμύρες απειλούν να σκοτώνουν διπλάσιους από ό,τι στα τέλη του 20ού αιώνα, προειδοποιούσε προσχέδιο έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ, αντίτυπο του οποίου είχε περιέλθει στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου τον Ιούνιο του 2021.

Πηγή: ΑΠΕ

Δείτε ακόμα...