Εκουαδόρ: Οι εξεγέρσεις στις φυλακές συνδέονται με διεθνείς συμμορίες;

Αξιωματούχοι του Εκουαδόρ συνέδεσαν χθες Δευτέρα, τις εξεγέρσεις στις φυλακές οι οποίες στοίχισαν την ζωή σε 79 ανθρώπους την περασμένη εβδομάδα, με τη δράση διεθνών συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, ενώ επισήμαναν ότι η κατάσταση στο σωφρονιστικό σύστημα συνεχίζει να είναι «τεταμένη».

Οι ταραχές της περασμένης Τρίτης, συγκαταλέγονται στις πιο πολυαίμακτες στην ιστορία του σωφρονιστικού συστήματος του κράτους των Άνδεων και υπογράμμισε πόσο σοβαρά είναι τα προβλήματα του υπερπληθυσμού εγκλείστων και της χρόνιας κρατικής υποχρηματοδότησης και φροντίδας. Οι φυλακές έχουν πλεονάζοντα αριθμό εγκλείστων που εκατοστιαία φτάνει το 30%. Ενώ η έλλειψη πόρων και υπαλλήλων συμβάλλει στο ξέσπασμα συγκρούσεων μεταξύ των 38.693 φυλακισμένων.

Αρχικά, οι Αρχές απέδωσαν τις ταραχές σε διενέξεις ανάμεσα σε τοπικές συμμορίες. Ωστόσο, απευθυνόμενος στα μέλη του κοινοβουλίου, ο υπουργός Εσωτερικών Πατρίσιο Πασμίνο συνέδεσε χθες τις ταραχές με διεθνείς συμμορίες, που συγκρούονται για τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών μέσω της επικράτειας του Ισημερινού.

«Δεν μιλάμε για απλή μάχη ανάμεσα σε συμμορίες των φυλακών», εξήγησε ο Πασμίνο. «Μιλάμε για σύγκρουση ανάμεσα σε εγκληματικές οργανώσεις με διεθνείς επαφές, για τον έλεγχο των αγορών παράνομων αγαθών στη χώρα».

Χωρίς να κατονομάσει κάποια συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση, ο Πασμίνο πρόσθεσε πως οι διενέξεις ανάμεσα σε τοπικές συμμορίες άρχισαν να προσλαμβάνουν ολοένα περισσότερο διεθνείς διαστάσεις από το 2017, μετά τη συμφωνία ειρήνης που υπέγραψε η τότε κυβέρνηση της Κολομβίας με την πρώην οργάνωση ανταρτών FARC-EP, τον αφοπλισμό και την αποστράτευση των μαχητών της τελευταίας.

Κατά τις Αρχές του Ισημερινού, εκδηλώθηκαν νέες απόπειρες να ξεσπάσουν εξεγέρσεις στις φυλακές, έπειτα από εκείνες της περασμένης εβδομάδας. Η πιο πρόσφατη καταγράφηκε χθες το πρωί σε σωφρονιστικό κατάστημα στην πόλη Λατακούνγκα (κεντρικά), όπου έγκλειστοι πήραν όμηρους πέντε υπαλλήλους. Ωστόσο η SNAI, η υπηρεσία φυλακών της χώρας, διαβεβαίωσε πως η κρίση έλαβε τέλος μερικές ώρες αργότερα.

Οι Αρχές μετέφεραν προσωρινά το Σαββατοκύριακο κρατούμενους σε άλλες φυλακές, για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να μετατραπούν σε θύματα νέων βίαιων ενεργειών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...