Εκπαιδευτικοί – Γονείς – Μαθητές: Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σήμερα στις 7μμ στα Προπύλαια

Σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 7 Ιούλη στα Προπύλαια, στις 7 μ.μ. και αγωνιστική κλιμάκωση με συλλαλητήρια την ημέρα ψήφισης του νέου αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου, προχωρούν οι εκπαιδευτικοί, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο κατηγοριοποίησης σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών, που φέρνει, μέσα στο κατακαλόκαιρο, η κυβέρνηση.

Η κινητοποίηση αποφασίστηκε στη σύσκεψη συντονισμού που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Ιούνη, στο μουσείο Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) με τη συμμετοχή πολλών Συλλόγων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ΕΛΜΕ και της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών.

Στο κάλεσμά τους οι Σύλλογοι, οι ΕΛΜΕ και η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών σημειώνουν ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση μεταξύ άλλων:

  • Προωθεί την «αυτονομία» του σχολείου, που σημαίνει απαλλαγή του κράτους από τη χρηματοδότηση, από την ευθύνη στελέχωσης με μόνιμο προσωπικό, οδηγεί στη διαιώνιση των ευέλικτων σχέσεων εργασίας, στην υποβάθμιση των υποδομών και ανοίγει το δρόμο για την είσοδο των επιχειρήσεων-χορηγών στα σχολεία, που θα επεμβαίνουν μέχρι και στο τι μαθαίνουν τα παιδιά!
  • Στο όνομα της «ελευθερίας» το κάθε σχολείο θα επιλέγει βιβλίο και πλευρές του προγράμματος σπουδών, καταργώντας εντελώς τον ενιαίο χαρακτήρα της εκπαίδευση και εντείνοντας τις ανισότητες και τους φραγμούς, ειδικά στις πιο φτωχές περιοχές.
  • Δίνει ακόμα ένα χτύπημα στην ολόπλευρη μόρφωση των μαθητών με τις «δεξιότητες», που προωθούνται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και είναι στην πραγματικότητα στείρες και βραχυπρόθεσμες γνώσεις, αφού διδάσκονται ξεκομμένες από τη γενική, ολόπλευρη μόρφωση, που διαμορφώνει στους μαθητές σωστό τρόπο σκέψης και ολοκληρωμένη προσωπικότητα.
  • Προβλέπεται ακόμα πιο ασφυκτικός έλεγχος των σχολείων αλλά και των εκπαιδευτικών, με τις αλλαγές στις δομές εκπαίδευσης και επιλογής στελεχών, αλλά και με την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών για το αν υλοποιούν όλες τις αντιεκπαιδευτικές κατευθύνσεις.
  • Προχωράει σε ένα ακόμα χτύπημα του ολοήμερου σχολείου. Δίνεται η δυνατότητα, με τη λήξη του υποχρεωτικού ωρολόγιου προγράμματος (13.15) να λειτουργούν δομές ΚΔΑΠ των Δήμων για την απασχόληση των μαθητών.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν επίσης η πραγματοποίηση πολύμορφων δράσεων ενάντια στο νομοσχέδιο, όπως πικετοφορίες, αφισοκολλήσεις, ανάρτηση πανό αλλά και η έκδοση ανακοινώσεων κεντρικά σε πλατείες, σε γειτονιές. Επίσης η πραγματοποίηση συσκέψεων με γονείς, με στόχο την ενημέρωσή τους για το τι θα αντιμετωπίσουν μαζί με τα παιδιά τους την επόμενη σχολική χρονιά, που στις πλάτες και στις τσέπες τους θα πέσει το βάρος της μεγαλύτερης «αυτονόμησης» των σχολείων.

Παράλληλα αποφασίστηκε η άμεση κήρυξη, από τα εκπαιδευτικά σωματεία και από τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ, απεργίας – αποχής από την αξιολόγηση, σε όλες τις εκδοχές της, αν τελικά ο νόμος έκτρωμα ψηφιστεί. Ακόμη έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις από αρχές Σεπτέμβρη και οργάνωση πανελλαδικής σύσκεψης των εκπαιδευτικών σωματείων για τον άμεσο συντονισμό του αγωνιστικού σχεδιασμού. Την πρωτοβουλία για τη σύσκεψη να αναλάβουν σωματεία τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τέλος, αποφασίστηκαν τακτικές Γενικές Συνελεύσεις, εκλογές στους Συλλόγους ΠΕ και τις ΕΛΜΕ με τη λήξη της θητείας τους (ή όσων έχουν ήδη λήξει οι θητείες τους) το επόμενο φθινόπωρο, με απαίτηση από τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες να εκκινήσουν άμεσα τις κανονικές λειτουργίες με Γενικές Συνελεύσεις, αρχαιρεσίες κ.ο.κ.

Δείτε ακόμα...