Έκτακτο Συνέδριο ΠΝΟ: Συνδικάτα Ταξικά για την Οργάνωση της Πάλης των Ναυτεργατών

Λιμάνι Πειραιά - 24ωρη Απεργία Ναυτεργατών 24/9/2020
Φώτο Αρχείου / Λιμάνι Πειραιά – 24ωρη Απεργία Ναυτεργατών 24/9/2020

Στις 29 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί το Έκτακτο Συνέδριο της ΠΝΟ όπως καθόρισε το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκε σε περίοδο αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων, για να αποσύρει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο- έκτρωμα που καταργεί το 8ωρο και βάζει ταφόπλακα στη συνδικαλιστική δράση.

Οι ταξικές δυνάμεις των Σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝ- ΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΕΝΕΔΕΠ με τους Ναυτεργάτες και Λιμενεργάτες στις απεργιακές κινητοποιήσεις 6 Μάη, 10 και 16 Ιούνη νέκρωσαν τα λιμάνια. Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν:

«Ήταν η καλύτερη απάντηση στις τρομοκρατικές – εκβιαστικές μεθοδεύσεις των εφοπλιστών να προσφύγουν σε ασφαλιστικά μέτρα και στην επαίσχυντη απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά να βγάλει την απεργία παράνομη.

Η επιτυχία της απεργίας κρίθηκε από την καθολική – μαχητική συμμετοχή των ναυτεργατών στην περιφρούρηση στους καταπέλτες των πλοίων, με ασπίδα τους για άλλη μια φορά την έμπρακτη αλληλεγγύη από εργαζόμενους, συνταξιούχους, τη νεολαία, τα συνδικάτα.

Αυτή την αλληλεγγύη εχθρεύεται η εργοδοσία, ενώ είναι χαρακτηριστική και η δήλωση του ΣΕΕΝ την επόμενη μέρα της απεργίας, ότι “παρόμοια απαράδεκτα φαινόμενα πρέπει να μην επαναληφθούν στο μέλλον και θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ώστε να αποτρέπεται η ανεξέλεγκτη πα- ρουσία τρίτων ατόμων στα λιμάνια και στους καταπέλτες των πλοίων”.

Στις προκλήσεις των εφοπλιστών απαντάμε ότι τα δικαιώματα και οι διεκδικήσεις των ναυτεργατών δεν θα κριθούν στις αίθουσες δικαστηρίων. Οι κατακτήσεις είναι αποτέλεσμα σκληρών ταξικών συγκρούσεων και σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε.

Στο Πανναυτικό Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιούνη, θα συζητηθεί η εκλογή ΓΓ, σχέδιο δράσης με βάση τα οξυμένα προβλήματα των ναυτεργατών, ενώ θα τεθεί για ψήφιση και η πρόταση νόμου που έχουν διαμορφώσει Συνδικάτα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, για το ξήλωμα όλου του αντερ- γατικού οπλοστασίου και είναι αντίστοιχη με αυτή που είχε γίνει το 2016 από 530 Συνδικάτα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα.

Για τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, αποτελεί προτεραιότητα η κλιμάκωση της πάλης ενάντια στο αντεργατικό νόμο έκτρωμα που ψήφισε η κυβέρνηση στη Βουλή στις 16 Ιούνη, που γενικεύει τη κατάργηση του 8ωρου, το ξήλωμα του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας και την εφαρμογή των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Από το 1990 και μετά ΕΕ, επιχειρηματικοί όμιλοι, με κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετώντας τις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου, ξηλώνουν εργασιακά, κοινωνικοασφαλιστικά και άλλα δικαιώματα, για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, να συγκεντρώσουν σε όλο και λιγότερα χέρια τον τεράστιο πλούτο που παράγουν οι πολλοί.

Στους ναυτεργάτες αυτός ο αντεργατικός νόμος τερατούργημα αποτελεί συνέχεια του ν.4714/2020, που δίνει τη δυνατότητα κα τα την κρίση του εφοπλιστή να μην εφαρμόζει την ΣΣΕ  στα  υπό  ελληνική  σημαία  ποντοπόρα  καράβια  σε  Γ’Πλοίαρχο, Γ’ Μηχανικό και πλήρωμα, αλλά μισθολόγια πείνας της ITF – ILO, όπως εφαρμόζονται στους αλλοδαπούς ναυτεργάτες και περιλαμβάνουν στον βασικό μισθό 48 ώρες εργασία την εβδομάδα.

Επίσης ο ν.4714/2020 παρεμβαίνει προκλητικά στη λειτουργία των ναυτεργατικών οργανώσεων, ενώ δίνει την δυνατότητα ακόμα και για την θέση του Α’ Πλοίαρχου να ναυτολογείται αλλοδαπός ναυτεργάτης, χωρίς να εφαρμόζεται η ΣΣΕ και η κοινωνική ασφάλιση.

Ήδη οι υπηρεσίες του ΝΑΤ έχουν διαμορφώσει την ηλεκτρονική ΑΠΔΝ με βάση τις διεθνείς συμβάσεις, γεγονός που επισημαίνει σε σχετική επιστολή της η ΕΕΕ προς τα μέλη της και έχουν προχωρήσει στην εφαρμογή της.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Ι. Πλακιωτάκης με απύθμενο θράσος στην ενημέρωση του προς τους εκπροσώπους των Ναυτεργατικών Σωματείων στις 25 Φλεβάρη 2021 ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε ισχύει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους Ναυτεργάτεςσ στα Ποντοπόρα καράβια. Αυτή η διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική και τα αποτελέσματα της διαψεύδουν τα σαθρά επιχειρήματα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων ότι τα διαρκή προνόμια και οι επιδοτήσεις προς του εφοπλιστές θα προσελκύσουν πλοία στην ελληνική σημαία και άρα αύξηση των θέσεων εργασίας. Αντίθετα και με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από το 1980 χάθηκαν πάνω από 100.000 θέσεις εργασίας με συγκροτημένα δικαιώματα, διευρύνθηκε η ανασφάλιστη εργασία, δημιούργησε πάνω από 1 δις ευρώ οργανικό έλλειμμα στο ΝΑΤ, με τραγικές συνέπειες στις συντάξεις, στην κοινωνική ασφάλιση.

Στις 27 Απρίλη στη συνεδρίαση της Ε.Ε της ΠΝΟ για τα οικονομικά οι ταξικές δυνάμεις των σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, τα καταψήφισαν προβάλλοντας ότι αιχμή αποτελεί το βρώμικο αλισβερίσι με τις συμβάσεις που υπογράφει ο Γ.Γ με τους εφοπλιστές έναντι αμοιβής και με τη σύμφωνή γνώμη των δυνάμεων του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού, με αποτέλεσμα να μην εφαρμόζεται η αντίστοιχη κλαδική Σ.Σ. Εργασίας και η κοινωνική ασφάλιση για όλους τους ναυτεργάτες απ’ όποια χώρα και αν προέρχονται, αλλά οι ατομικές συμβάσεις.

Από αυτές τις βρώμικες συμφωνίες σε βάρος των ναυτεργατών καταγράφεται στα έσοδα για το 2020 το ποσό των 5.988.489,14 ευρώ!!!, ενώ αποτέλεσαν όπλο για τους εφοπλιστές και την κυβέρ- νηση, που τις επικαλέστηκαν για να διαμορφώσουν τον αντεργατικό νόμο 4714/2020.

Στο Γενικό Συμβούλιο οι ταξικές δυνάμεις των Σωματείων ΠΕΜΕΝ, “ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ”, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, επανέλαβαν τη θέση τους ότι οι εξελίξεις επιβάλλουν την επιτακτική ανάγκη του εκδημοκρατισμού και της ανασύνταξης του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Πρότειναν την εκλογή 3μελούς επιτροπής στην οποία να καταθέσουν τα Σωματεία τις προτάσεις τους για τροποποιήσεις του καταστατικού και να συζητηθούν στο Συνέδριο της ΠΝΟ. Η πρόταση καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία, με τις δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού να συνεχίζουν να υπερασπίζονται το καταστατικό, που διατηρείται εδώ και δεκαετίες με βάση τον αντεργατικό νόμο 330/ 1976 και άλλα βασιλοχουντικά διατάγματα.

Την πρώτη ευθύνη την έχουν οι κυβερνήσεις ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ που κατά απαίτηση των εφοπλιστών αποτελούν τον μηχανισμό τους στη ΠΝΟ, στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, προωθώντας τη στρατηγική του εφοπλιστικού κεφαλαίου Τα σωματεία που δεν εφαρμόζουν στο καταστατικό τους την απλή αναλογική, τη συλλογική δράση του κλάδου, τα οποία δεν καταθέτουν στη ΠΝΟ, στο ΕΚΠ τα μητρώα τους για ενδελεχή έλεγχο και για τα οποία υπάρχουν πολλές και συγκεκριμένες καταγγελίες από τις ταξικές δυνάμεις το προηγούμενο διάστημα για ευρείας κλίμακας νοθεία στις αρχαιρεσίες των παρακάτω σωματείων: Π.Ε Πλοιάρχων Ε.Ν, Π.Ε Μηχανικών Μ.Ε.Κ Ε.Ν, Π.Σ Οικονομικών Αξιωματικών Ε.Ν, Π.Ε Φροντιστών Ε.Ν, Π.Ε Προσωπικού Τρο- φοδοσίας Ε.Ν, Π.Ε Πρακτικών Πλοιάρχων – Κυβερνητών Ε.Ν, Π.Ε Ναυτών M/S – Π/Κ Ε.Ν.

Για τις ταξικές δυνάμεις παραμένει ανοιχτό το ζήτημα ελέγχου των αντιπροσώπων για τα παραπάνω σωματεία, μπροστά στο Συνέδριο της ΠΝΟ στις 29 Ιούνη. Οι μεθοδεύσεις που κάνει ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός για την εναλλαγή με νέο γραμματέα στη ΠΝΟ, εντάσσεται στο σχεδιασμό των εφοπλιστών για την συνέχιση ελέγχου της Ομοσπονδίας, και την προώθηση των συμφερόντων του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Οι εξελίξεις επιβάλλουν να γίνουν αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία της ΠΝΟ που διατηρεί το καταστατικό της εδώ και δεκαετίες με βάση τον αντεργατικό νόμο 330/1976 και άλλα βασιλοχουντικά διατάγματα.

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η ανασύνταξη του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και θα πρωτοστατήσουν οι ταξικές δυνάμεις, καταθέτοντας ολοκληρωμένες θέσεις για η εκφυλιστική κα-τάσταση που αντιμετωπίσαμε στην ΠΝΟ όλο το προηγούμενο διάστημα, σε βάρος των ναυτεργατών και από την άλλη με αμύθητα κέρδη για το εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Οι ταξικές δυνάμεις στο πλαίσιο αιτημάτων τους, διεκδικούν:

  • Κατάργηση του ν.4714/2020, των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ και όλων των αντεργατικών νόμων, που προστέθηκαν στους προηγούμενους, για το χτύπημα συμβάσεων, μισθών, δικαιωμάτων σε συνθήκες πανδημίας.
  • Πλήρη, επαρκή κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Παροχή όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας.
  • Ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ με αυξήσεις, υποχρεωτική ασφάλιση στο ΝΑΤ, για όλους τους ναυτεργάτες από όποια χώρα και αν προέρχονται.
  • Υπεράσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.
  • Πλήρη – σταθερή εργασία, με μείωση του εργάσιμου χρόνου, προσαρμογή των οργανικών συνθέσεων (με κατάργηση του ν.4150/2013) στις αυξημένες ανάγκες των πλοίων και της  προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.
  • Ουσιαστική προστασία των ανέργων, αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ, για όλους τους ανέργους, για όσο διαρκεί η ανεργία. Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων και των οικογενειών τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Άμεσα μέτρα για τον επαναπατρισμό των χιλιάδων ναυτεργατών, στα ποντοπόρα καράβια
  • Άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες από ΝΑΤ/ΕΦΚΑ, σε κύριες – επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.
  • Διαγραφή των χρεών όλων των εργατικών οικογενειών.»

Αναδημοσίευση από: nautergatiki

Δείτε ακόμα...