Έκθεση της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια εντοπίζει “έλλειμμα στην ευρωπαϊκή άμυνα”

Γερμανοί και Πολωνοί στρατιωτικοί στις δυνάμεις του Ευρωστρατού
Φώτο Αρχείου / Γερμανοί και Πολωνοί στρατιωτικοί στις δυνάμεις του Ευρωστρατού / Πηγή: European Defence Agency

Η έλλειψη ηγεσίας εκ μέρους χωρών, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, και στενά βιομηχανικά συμφέροντα εμποδίζουν την Ευρώπη να προωθήσει την αμυντική συνεργασία, όπως απαιτείται από τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία, υπογραμμίζεται σε έκθεση της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Το κρίσιμο έλλειμμα στην ευρωπαϊκή άμυνα εξακολουθεί να είναι η πολιτική ηγεσία», αναφέρεται στην Έκθεση για την Ευρωπαϊκή Άμυνα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Ενώ στην έκθεση διατυπώνεται η παραδοχή πως η ευρωπαϊκή άμυνα έχει διανύσει πολύ δρόμο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το Φεβρουάριο 2022, επισημαίνεται επίσης πως οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να μην μπορούν να ανταποκριθούν σ’ ένα «όλο και πιο σκοτεινό» παγκόσμιο περιβάλλον ασφαλείας.

Στην έκθεση αναφέρεται ιδιαίτερα πως «αγνοείται η τύχη» της Γερμανίας και της Γαλλίας την ώρα που η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ ηγούνται της υποστήριξης της ΕΕ προς το Κίεβο και των πρωτοβουλιών για κοινές προμήθειες.

«Υπό την κυβέρνηση του (γερμανού καγκελαρίου Όλαφ) Σολτς, η Γερμανία έχει αντιμετωπίσει επαναλειμμένα επικρίσεις για την απουσία της στα αμυντικά ζητήματα της ΕΕ», προστίθεται στην έκθεση. «Στο μεταξύ η Γαλλία φαίνεται να επιδιώκει στενά βιομηχανικά μάλλον, παρά συλλογικά ευρωπαϊκά συμφέροντα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...