Έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Μελετών για την Ειρήνη (SIPRI): ΗΠΑ και Κίνα στην κορυφή των πωλήσεων όπλων

Πλοίο Αμφίβιου Πολέμου USS AMERICA (LHA6

Οι αμερικανικές και οι κινεζικές εταιρείες όπλων μοιράστηκαν τη μερίδα του λέοντος των πωλήσεων παγκοσμίως το 2019, ενώ η Μέση Ανατολή έκανε την πρώτη της είσοδο στην κατάταξη των 25 μεγαλύτερων εταιρειών εξοπλισμών και στρατιωτικών υπηρεσιών, καταγράφει έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Μελετών για την Ειρήνη (SIPRI) που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Την περασμένη χρονιά, σε αμερικανικές βιομηχανίες όπλων αναλογούσε το 61% των πωλήσεων των 25 μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου παγκοσμίως, μπροστά από την Κίνα, στην οποία αντιστοιχούσε το 15,7%, σύμφωνα με το SIPRI, το οποίο εδρεύει στη Στοκχόλμη. Ο συνολικός τζίρος αυτού του top 25 αυξήθηκε κατά 8,5%, φθάνοντας τα 361 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό πενταπλάσιο από τον ετήσιο προϋπολογισμό των ειρηνευτικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Οι διεθνείς ανταγωνισμοί που εκδηλώνται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου επιτάσσουν ένα αισχρό κυνήγι εξοπλιστικών προγραμμάτων με τελικό χαμένο τους λαούς. Την ίδια ώρα σε παγκόσμιο επίπεδο ακόμη και οι μεγαλύτερες καπιταλιστικές χώρες, οι οποίες και φιγουράρουν στην πρώτη 25αδα των εξοπλισμών έχουν αφήσει το δημόσιο σύστημα υγείας στην τύχη του. Αποτέλεσμα, οι τραγικές εικόνες που βλέπουμε από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, οι διαλογές ασθενών που θα εισαχθούν σε ΜΕΘ, η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και θανάτων με το δεύτερο κύμα.

Δείτε ακόμα...