Ελευσίνα: Έκθεση φωτογραφίας «Μυστήριο 139 Αποξένωση» του Βαγγέλη Γκίνη

Ελευσίνα: Έκθεση φωτογραφίας «Μυστήριο 139 Αποξένωση» του Βαγγέλη Γκίνη
Φώτο Αρχείου / «Μεγαλόπολη» από την έκθεση φωτογραφίας «Μυστήριο 139 Αποξένωση» του Βαγγέλη Γκίνη

Η έκθεση φωτογραφίας «Μυστήριο 139 Αποξένωση», του Βαγγέλη Γκίνη, παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Λ. Κανελλόπουλος» στην Ελευσίνα, από χθες Πέμπτη 11 Μάη έως και τις 18 Ιούνη.

Πρόκειται για έξι μήνες οπτικοακουστικής έρευνας, 4.755 χιλιόμετρα, 13 πόλεις, 28 συνεντεύξεις εργαζομένων, ένα φωτογραφικό οδοιπορικό σε μία έκθεση με ελεύθερη είσοδο. Ένα οδοιπορικό με τη ματιά του φωτογράφου Βαγγέλη Γκίνη και σε επιμέλεια του Βαγγέλη Τάτση, μια οπτικοακουστική έρευνα μέσα από την οποία ο καλλιτέχνης μελετά τον κόσμο της εργασίας με επίκεντρο την εργατική τάξη στην Ελλάδα.

Με αφετηρία την Ελευσίνα, την πόλη όπου ζει και εργάζεται, ο Βαγγέλης Γκίνης ταξίδεψε για έξι μήνες σε όλη τη χώρα, διέσχισε συνολικά 4.755 χιλιόμετρα και επισκέφτηκε 13 πόλεις της Ελλάδας για συνομιλήσει και να φωτογραφίσει 28 εργαζόμενους από διαφορετικούς κλάδους, τους χώρους εργασίας τους αλλά και προσωπικά τους αντικείμενα. Η αρχή του ταξιδιού έγινε, για λόγους ιστορικούς αλλά και συμβολικούς, από τη Σύρο και το Νεώριο, όπου το 1879 ιδρύεται το πρώτο εργατικό σωματείο στην Ελλάδα, ο Αδελφικός Σύνδεσμος Ξυλουργών του Ναυπηγείου Σύρου. Ακολούθησαν η Μεγαλόπολη, η Τρίπολη, η Πάτρα, ο Βόλος. Στη συνέχεια,  το Βελεστίνο, η Λάρισα, η Θεσσαλονίκη, η Λάρυμνα, ενώ η έρευνα ολοκληρώθηκε – φυσικά – στη Δυτική Αττική, τόπο καταγωγής του φωτογράφου αλλά και τον κατεξοχήν τόπο συγκέντρωσης της βιομηχανικής δραστηριότητας της Ελλάδας. 

Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό Τετάρτη – Πέμπτη – Παρασκευή, από τις 6 μ.μ. έως τις 10 μ.μ. και Σάββατο και Κυριακή από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και από τις 6 μ.μ. έως τις 10 μ.μ..

Δείτε ακόμα...