Έτοιμος για τη χερσαία επιδρομή φαίνεται να είσαι ο στρατός του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, που θα πνίξει στο αίμα τον Παλαιστινιακό λαό, ο οποίος ήδη μετράει χιλιάδες θύματα από τις κατοχικές δυνάμεις που βομβαρδίζουν αδιάκοπα.
Ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα μεταδίδουν ότι παρατηρείται πολύ μεγάλη μετακίνηση ισραηλινών τεθωρακισμένων, προς τα σύνορα με την Λωρίδα της Γάζας.
Το νέο τρομοκρατικό τελεσίγραφο που είχε απευθύνει ο ισραηλινός στρατός στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, να εγκαταλείψουν τις περιοχές τους από τον βορά προς το νότο, έληξε στη 1 το μεσημέρι. Ο ισραηλινός στρατός υποτίθεται ότι είχε δημιουργήσει έναν «ασφαλή» διάδρομο από τις 10 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι.
Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι η εντολή που δόθηκε από το Ισραήλ στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας να φύγουν προς τα νότια, προκάλεσε τη «μαζική μετακίνηση» πληθυσμού εντός του παλαιστινιακού θύλακα.
«Η μαζική μετακίνηση από τα βόρεια προς τα νότια συνεχίζεται», ανέφερε η υπηρεσία συντονισμού των ανθρωπιστικών υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ. «Οι συνεργαζόμενες ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν ότι ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων αυξήθηκε σημαντικά το τελευταίο 24ωρο. Ωστόσο, ο ακριβής αριθμός τους είναι άγνωστος», πρόσθεσε.
Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης υπήρχαν 423.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας. Οι περισσότεροι από αυτούς φιλοξενούνταν από την UNRWA, την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, σε 102 χώρους-καταφύγια έκτακτης ανάγκης. Περίπου 33.000 στεγάζονταν σε 36 δημόσια σχολεία.
«Υπολογίζουμε ότι περισσότεροι από 150.000 εκτοπισμένοι, οι κατοικίες των οποίων καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές ή έφυγαν επειδή φοβούνταν, κατέφυγαν σε συγγενείς τους ή σε γείτονες και σε άλλους δημόσιους χώρους», ανακοινώθηκε από την υπηρεσία του ΟΗΕ.
Τις προηγούμενες μέρες ο ισραηλινός στρατός χτύπησε αμάχους που προσπαθούσαν να μετακινηθούν προς τον νότο, παρά το γεγονός πως ο ίδιος τους είχε καλέσει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Την Παρασκευή, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας των Παλαιστινίων, σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι από τον βομβαρδισμό κομβόι με εκτοπισμένους. Χθες Σάββατο, βομβαρδίστηκε φορτηγό που μετέφερε δεκάδες οικογένειες.
Μέχρι το πρωί της Κυριακής, στην Γάζα είχαν σκοτωθεί 2.329 Παλαιστίνιοι και 9.714 τραυματίστηκαν. Στη Δυτική Όχθη έχουν καταγραφεί 54 νεκροί και 1.100 τραυματίες από τις 7 Οκτώβρη.



