Ελλάδα – Αίγυπτος: Υπογράφεται συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών

Ελλάδα - Αίγυπτος
Πηγή: Eurokinissi

Συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου πρόκειται να υπογραφεί σήμερα Πέμπτη στην Αθήνα από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και τον υπουργό Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ, Mohamed Shaker.

Πρόκειται για την πρώτη διασύνδεση μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Οι βάσεις για την υπογραφή της συμφωνίας τέθηκαν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο τον Ιούνιο, στο πλαίσιο της οποίας ο κ. Σκρέκας συναντήθηκε με τον κ. Shaker αλλά και την υπουργό Περιβάλλοντος της Αιγύπτου, Yasmine Fouad και τον υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, Tarek El Molla και συζήτησε τα σχέδια για ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών με την πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου.

Η κατ’ αρχήν συμφωνία προβλέπει την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης (MoU), μεταξύ των δύο υπουργείων το οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε Διακυβερνητική Συμφωνία.

Επίσης, στη συνάντηση αυτή συζητήθηκε και η δυνατότητα σύναψης συμβολαίων μεταξύ της ΔΕΠΑ και της αιγυπτιακής EGAS, για τη δημιουργία «εικονικού αγωγού» φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών.

Ένα σχέδιο που αφορά την τακτική μεταφορά με πλοία συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, προφανώς προς την Αλεξανδρούπολη, όπως προβλέπει και ο αμερικανικός σχεδιασμός.

Θυμίζουμε ότι τα σχετικά σχέδια, επί της ουσίας για δημιουργία ενός «εικονικού» East Med, που θα παρακάμπτει την Κύπρο μέσω Αιγύπτου, είχαν έρθει ξανά στην επιφάνεια το προηγούμενο διάστημα, με τον Ελληνα πρωθυπουργό μάλιστα να φέρεται να έχει μεταφέρει τη σχετική πρόταση και στο Ισραήλ.

Γενικά, στις συζητήσεις στο Κάιρο αποφασίστηκε «να ενθαρρυνθεί ακόμη περισσότερο η επιχειρηματική συνεργασία μέσω της προώθησης κοινοπραξιών σε τομείς όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι τηλεπικοινωνίες, ο τουρισμός, η προστασία του περιβάλλοντος και η ναυτιλιακή συνεργασία».

Προβλέπεται, επίσης, να εξεταστεί η προοπτική ένταξης του έργου στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της διασύνδεσης των Διευρωπαϊκών Δικτύων Ενέργειας.

Βασικός στόχος των δύο κυβερνήσεων, Ελλάδας και Αιγύπτου είναι η περίφημη «ασφάλεια εφοδιασμού» της ενέργειας, την ώρα που οι κόντρες και οι ανταγωνισμοί στην αγορά και διάθεση της ενέργειας πολλαπλασιάζονται.

Ενέργεια και… Άμυνα

Οι παραπάνω μπίζνες ανάμεσα στο ελληνικό και το αιγυπτιακό κεφάλαιο της ενέργειας δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν χωρίς την απαραίτητη ανάπτυξη σε επίπεδο «άμυνας».

Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει κατακόρυφα η στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες. Όπως δηλώνεται ξεκάθαρα από το ΓΕΕΘΑ και αποδεικνύεται στην πράξη, η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών «έχει λάβει ιδιαίτερη δυναμική τα τελευταία χρόνια, ενώ για το 2021 προγραμματίζεται να ενισχυθεί έτι περαιτέρω, τόσο με την εκατέρωθεν αξιοποίηση εκπαιδευτικών ευκολιών όσο και με την αναβάθμιση της άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ»». Αυτό που επίσης δηλώνεται είναι ότι έχει επιτευχθεί και διεύρυνση της συνεργασίας «με την συμμετοχή έτερων φίλων και σύμμαχων κρατών σε αυτήν, γεγονός που αναδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν η Ελλάδα και η Αίγυπτος στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής ως πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας».

Εξάλλου, πρόσφατα ολοκληρώθηκε η Πολυεθνική Διακλαδική Άσκηση με την επωνυμία «BRIGHT STAR 21», που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, στο «πλαίσιο διεθνών δραστηριοτήτων με φίλες και σύμμαχες χώρες». Η άσκηση «συνέβαλε στην επαύξηση του επιπέδου επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχουσών δυνάμεων, αυξάνοντας την διαλειτουργικότητα…», σημειώνει μεταξύ άλλων το ΓΕΕΘΑ.

Κατάπλους της Φ/Γ ΚΑΝΑΡΗΣ στον λιμένα Αλεξάνδρειας

Σε μία παράλληλη είδηση, το περασμένο Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021, η Φ/Γ ΚΑΝΑΡΗΣ κατέπλευσε στον λιμένα της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, μετά την αντικατάσταση της από τη Φ/Γ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ στην επιχείρηση UNIFIL (United Nations interim in Lebanon).

Ενώ την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021 και μετά τον απόπλου της, εκτέλεσε συνεκπαίδευση (ΡASSEX-Passing Exercise) με την Αιγυπτιακή Φ/Γ ALEXANDRIA στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του λιμένα Αλεξάνδρειας.

Τελικά ποιος κερδίζει;

Απ’ την μία η αύξηση της εμπλοκής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε διμερή, πολυμερή ή και ΕυρωΝΑΤΟϊκά σχήματα απογειώνει τους κινδύνους και δεν εξασφαλίζουν καμία «σταθερότητα».

Απ’ την άλλη, η σύναψη οικονομικών «deal» μέσω κυβερνητικών, διακρατικών συμφωνιών για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου, δεν ωφελούν τον ελληνικό λαό.

Τα πρόσφατα παραδείγματα με την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου, της τιμής της κιλοβατόρας και την συνολικότερη αύξηση των τιμών βασικών αγαθών αποδεικνύουν ότι όχι μόνο στην κρίση, αλλά ούτε και στην ανάπτυξη η ευημερία των καπιταλιστών δεν συνοδεύεται και με την ευημερία των λαών.

Δείτε ακόμα...