Την «κούρσα» των πανάκριβων στρατιωτικών εξοπλισμών σηματοδότησε η επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνι, και με την υπογραφή σχετικής συμφωνίας που ανακοίνωσε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας.
Έγινε αναφορά για προμήθεια 16 γαλλικών αντιπλοϊκών πυραύλων «Exocet» χωρίς να διευκρινίζεται το κόστος που θα πληρώσει ο λαός για να πλουτίζουν τα παράσιτα της γαλλικής πολεμικής βιομηχανίας την στιγμή που συνολικά τα «εξοπλιστικά προγράμματα» του κεφαλαίου, οι ίδιοι ομολογούν, ότι δεν αφορούν την άμυνα της χώρας αλλά αντίθετα «απελευθερώνουν» τις δυνατότητες ώστε οι ένοπλες δυνάμεις να συμμετέχουν σε ιμπεριαλιστικές αποστολές για τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης.
Περίσσεψαν επίσης τα φούμαρα περί δήθεν «βεβαιότητας» ότι «η Γαλλία θα λαμβάνει πάντα στις αποφάσεις της την ασφάλειας τη Ελλάδας και την ανάγκη να διατηρεί η χώρα μας συγκριτικό τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι των δυνάμεων του αναθεωρητισμού», όπως σημείωσε ο Ν. Δένδιας. Όλα αυτά στη «σκιά» της συζήτησης για προμήθεια και από τους Γάλλους των πυραύλων Meteor, στη «στρατηγική σύμμαχο» Τουρκία. Όλα αυτά την στιγμή που στα διάφορα ιμπεριαλιστικά παζάρια δηλώνεται ο «κρίσιμος ρόλος» της Τουρκίας για την «ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας», για την πιθανή ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία, αλλά και τον ρόλο της τουρκικής στρατιωτικής βιομηχανίας στην εποχή που όλοι ετοιμάζονται για γενικευμένο μακελειό.
Αποκαλυπτικό για την περί «δικαίου» αντίληψη των ιμπεριαλιστών είναι ότι ενώ – αναφερόμενος στην Τουρκία που δεν κατονόμασε- ο Ν. Δένδιας ισχυρίστηκε ότι δεν πρέπει να λάβουν χρηματοδοτήσεις από τα 100δες δισ. που θέλει να δώσει η ΕΕ για την πολεμική της προετοιμασία «κράτη τα οποία δεν συμμερίζονται το διεθνές δίκαιο και είναι ταραξίες σε μία περιοχή», αλλά την ίδια ώρα όπου σταθούν και όπου βρεθούν μιλούν και για τις «συμφωνίες» για προμήθεια εξοπλισμών από το κράτος – δολοφόνο Ισραήλ.
Μάλιστα ο Ν. Δένδιας, ισχυρίστηκε ότι Ελλάδα και Γαλλία «μοιράζονται την ίδια αντίληψη» κάνοντας και ιδιαίτερη αναφορά στο «άρθρο 2» της υπογεγραμμένης από το 2021 συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας, που ανάμεσα σε άλλα προέβλεπε μέχρι και την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων εκτός συνόρων για να ματώνουν για τα συμφέροντα της γαλλικής αστικής τάξης.
Μιλώντας και για τα διάφορα «παζάρια» που βρίσκονται σε εξέλιξη για το ποιος όμιλος με ποιους όρους θα βγει ωφελημένος από την στροφή στην πολεμική οικονομία, ο Έλληνας υπουργός είπε ότι «γίνονται συζητήσεις» για το κόστος των «Belharra» καθώς και την πιθανότητα ένα μέρος τους να ναυπηγείται με συμπαραγωγή στην Ελλάδα.