Ελλάδα – Γερμανία: Για την αποστολή των ΤΟΜΑ BMP-1 στην Ουκρανία συζήτησαν οι υπουργοί Άμυνας

Ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος
Φώτο Αρχείου / Ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος / Πηγή: Eurokinissi

Τα επόμενα βήματα υλοποίησης της συμφωνίας Ελλάδος – Γερμανίας για την παραχώρηση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης τύπου BMP-1 στην Ουκρανία, με ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder συζήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία τους ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος με την Γερμανίδα ομόλογό του, Κριστίν Λάμπρεχτ.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να ευρίσκονται σε τακτική επικοινωνία, προκειμένου διασφαλισθεί η ταχεία υλοποίηση της συμφωνίας, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και κατά την επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, στις 9 Ιούνη στην Αθήνα, στη συνάντησή της με τον Ελληνα ομόλογό της Ν. Δένδια και άλλους παράγοντες.

Η ελληνική κυβέρνηση θα στείλει στον Ζελένσκι περί τα 100 – 130 οχήματα BMP-1, αντικαθιστώντας τα με οχήματα «Marder 1A3/5» της «Rheinmetall», που έχει στο απόθεμά της η Γερμανία.

Προσπαθώντας να υποβαθμίσει τη βαρύτητα της απόφασης αυτής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου είπε σήμερα στον «ΣΚΑΪ» ότι «είναι μια απόφαση που εντάσσεται στη βασική επιλογή της χώρας να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας. Υπήρξε απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την αποστολή, εκτός από ανθρωπιστικής βοήθειας, και εξοπλιστικού αμυντικού υλικού. Ο,τι έχουμε στείλει στην Ουκρανία μέχρι τώρα εντάσσεται σε αυτήν την απόφαση». «Δεν προβλέπεται κάποια ειδική διαδικασία ενημέρωσης, με την έννοια ότι δεν είναι κάτι το οποίο απαιτεί κάποια νέα θεσμική διαδικασία. Το ΚΥΣΕΑ έχει πάρει μια απόφαση διαρκείας», πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας ότι δρουν εν κρυπτώ πίσω από τις πλάτες του λαού, με διαρκή «πυξίδα» την πολιτική της εμπλοκής στα σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ.

Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση στέλνει στην Ουκρανία «οτιδήποτε δεν είναι απαραίτητο στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις»! Και επίσης ότι τα εν λόγω ΒMP-1 είναι «επί της ουσίας είναι αδρανοποιημένα», όταν ο ελληνικός στρατός φέρεται να διατηρεί επιχειρησιακά 141 τέτοια οχήματα που είναι ανεπτυγμένα στον χώρο ευθύνης της ΑΣΔΕΝ, με αποστολή την άμυνα των νησιών του Αιγαίου, την αποστρατιωτικοποίηση των οποίων ζητά επιτακτικά η Άγκυρα. Ακόμα κι αν επαληθευτεί ο ισχυρισμός αρμόδιων παραγόντων ότι πρώτα θα έρθουν στην Ελλάδα τα «Marder» και μετά θα φύγουν τα ΒMP-1, αποσιωπάται το γεγονός ότι κάθε σύστημα που μπαίνει στο ελληνικό οπλοστάσιο απαιτεί χρόνο προκειμένου να το μάθουν οι χειριστές του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε επίσης επίσης ότι «θα μας τα αντικαταστήσουν οι Γερμανοί με νέα σύγχρονα, τρεις – τέσσερις γενιές μπροστά. Άρα, έχουμε μια επωφελή για τη χώρα εξέλιξη (…) έχουμε μια δυνατότητα εκσυγχρονισμού ενός υλικού το οποίο είναι αναγκαίο στις Ένοπλες Δυνάμεις». Όμως, τα «Marder» είχαν προταθεί στη χώρα μας προ εικοσαετίας και μάλιστα με ένα χαμηλό αντίτιμο και με καθεστώς leasing, και η ελληνική πλευρά τα είχε τότε απορρίψει… Τώρα γίνεται «εκσυγχρονισμός υλικού» με οχήματα που είναι εδώ και πολλά χρόνια είναι παρκαρισμένα στις αποθήκες του γερμανικού στρατού.

Δείτε ακόμα...