Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος: Με τα «μπούνια» στους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου που έχουν βάλει φωτιά στην περιοχή

Με τους αρχηγούς των τριών κυβερνήσεων να ξορκίζουν φραστικά τις «κρίσεις» που έχουν ξεσπάσει στην ευρύτερη περιοχή, στην τριμερή σύνοδο Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου επαναβεβαιώθηκε η πρόθεση τους να διευρύνουν τις μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων, ειδικά στον τομέα της ενέργειας, εμπλέκοντας τους λαούς των τριών χωρών ακόμη περισσότερο στο κουβάρι των ανταγωνισμών που έχουν βάλει φωτιά στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Άλλωστε, πίσω από τις εκκλήσεις για την ανάγκη να διασφαλιστούν η σταθερότητα και το διεθνές δίκαιο που έχουν κουρελιάσει οι ευρωατλαντικοί «σύμμαχοι», στις κοινές δηλώσεις που έκαναν μετά την συνάντηση τους ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ήταν έκδηλη η αγωνία τους να εξασφαλίσουν μερίδιο από τη λεία για τις τρεις αστικές τάξεις.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη συμμετοχή στο επιχειρηματικό φόρουμ, το οποίο διεξήχθη παράλληλα με τις εργασίες της τριμερούς συνόδου.

«Επαναλάβαμε τη δέσμευση να ενισχυθεί η στρατηγική συμπόρευση στον ενεργειακό τομέα» ανέφερε, διαβεβαιώνοντας ότι αυτού του είδους οι σχεδιασμοί θα συμβάλουν στην «ενεργειακή ασφάλεια», όχι μόνο των τριών χωρών, αλλά και της ΕΕ.

Χαρακτήρισε ως «πρώτο εμβληματικό έργο» προς αυτή την κατεύθυνση τη δημιουργία του Gregy, «καθιστώντας τις δύο χώρες «μια ενεργειακή γέφυρα μεταφοράς καθαρής ενέργειας» από «την βόρεια Αφρική έως την Ευρώπη». Ωστόσο, η ίδια η εμπειρία δείχνει ότι κανείς λαός δεν βγήκε κερδισμένος από την ανάδειξη της χώρας του σε «ενεργειακό κόμβο» υπέρ των μονοπωλιακών συμφερόντων, αλλά αντίθετα τον έβαλε σε μεγαλύτερους κινδύνους για να γιγαντωθούν τα κέρδη του κεφαλαίου.

Σημείωσε επίσης ότι η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν πρωτοστατήσει για την υπογραφή συνολικής συμφωνίας για τη στρατηγική εταιρική σχέση της ΕΕ και της Αιγύπτου.

Στην τριμερή σύνοδο συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Συρία, στη Λιβύη, στον Λίβανο, στη Λωρίδα της Γάζας και στο Κυπριακό.

Ειδικά για τη Συρία, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως «επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας στην εδαφική ακεραιότητα» και σε «μια συμπεριληπτική διαδικασία». Κάλεσε, δε, τη «νέα ηγεσία» της χώρας, δηλαδή τους τζιχαντιστές που η ελληνική κυβέρνηση είχε σπεύσει να χαρακτηρίσει ως «απελευθερωτές», να σεβαστεί τα δικαιώματα των μειονοτήτων και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου!

Σε μια περίοδο που προχωράνε οι συζητήσεις για την υπογραφή ενός τουρκο-συριακού μνημονίου που θα «σβήνει» από τον χάρτη την κυπριακή ΑΟΖ, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν υπογράψει με την Αίγυπτο συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ, «που βασίζονται πλήρως στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας». Όμως, η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο ανοίγει την κερκόπορτα της παραβίασης του διεθνούς δικαίου, αφού εξαιρεί -υποτίθεται «προσωρινά»- το Καστελόριζο και τη μισή Ρόδο!

Δεν παρέλειψε να εκφράσει την στήριξη του στις νέες συνομιλίες για το Κυπριακό, υποστηρίζοντας προκλητικά ότι η νεκρανάσταση των διχοτομικών σχεδίων που βρίσκονται στο τραπέζι μπορεί να δημιουργήσει «πρωτοφανείς συνθήκες σταθερότητας και οικονομικής ευμάρειας» σε ολόκληρη την περιοχή. 

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε επιπλέον ότι συζήτησαν και «για τον κεντρικό και κρίσιμο ρόλο» της Αιγύπτου στην προσπάθεια επίτευξης εκεχειρίας στη Γάζα.

«Η Αίγυπτος είναι ανοιχτή στη συνεργασία» με την Ελλάδα και την Κύπρο ανέφερε ο Αλ Σίσι, ενώ ο Ν. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναβάθμιση των σχέσεων της ΕΕ με την Αίγυπτο. 

Δείτε ακόμα...