Ελλάδα – Κύπρος: Διεργασίες ενόψει παζαρέματος στις ΗΠΑ

Γεραπετρίτης Χριστοδουλίδης
Πηγή: EUROKINISSI

Εντείνονται οι διεργασίες σε Αθήνα και Λευκωσία έναντι των επόμενων γύρων στο παζάρι με την Αγκυρα για τα μερίδια της καπιταλιστικής λείας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Ενδεικτικά, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Χριστοδουλίδης, ήταν χτες κεντρικός ομιλητής στην Αθήνα σε εκδήλωση με θέμα «Γιάννος Κρανιδιώτης: 25 χρόνια μετά, το όραμα παραμένει ζωντανό», τονίζοντας μεταξύ άλλων – ενόψει της μετάβασής του στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη βδομάδα για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και μιας ενδεχόμενης συνάντησης για το Κυπριακό – ότι η Λευκωσία θα προσέλθει «με την προσδοκία για εντατικοποίηση των προσπαθειών για το επόμενο βήμα και επανέναρξη στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου».

Σήμερα, ο Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί με τον Κυρ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Ελληνας πρωθυπουργός ετοιμάζει επίσης βαλίτσες για τις ΗΠΑ, όπου στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ θα έχει συνάντηση με τον Ερντογάν. Συνάντηση η οποία, κατά την κυβέρνηση, έχει στόχο να θέσει τον νέο «οδικό χάρτη του ελληνοτουρκικού διαλόγου», μπροστά στη σύγκληση, στο τέλος του έτους, του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Τουρκία.

Σημειωτέον, στην ίδια εκδήλωση χτες μίλησε και ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, εστιάζοντας στον «πατριωτικό ρεαλισμό», λέγοντας με νόημα ότι ο Κρανιδιώτης (έχοντας θητεύσει υφυπουργός και μετά αναπλ. υπουργός Εξωτερικών) «πολλές φορές χαρακτηρίστηκε υποχωρητικός, διαλλακτικός», γιατί «κανείς ίσως, δεν μπορούσε την εποχή εκείνη να αντιληφθεί ποιο ήταν το πραγματικό του όραμα. Το όραμα να είναι η Ελλάδα στο επίκεντρο, στον πυρήνα της ΕΕ και η Κύπρος να είναι ένα πλήρες μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας», της ίδιας αυτής ΕΕ με τις «στρατηγικές σχέσεις» με την κατοχική Τουρκία.

Την ώρα εξάλλου που η Τουρκία, δίχως πρακτικά καμία επίπτωση (πέρα από ένα χαρτομάνι ανακοινώσεων), αμφισβητεί ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατ. Μεσόγειο, ο Γεραπετρίτης μίλησε για «σχέση ασφάλειας» που τάχα «παρέχει η ΕΕ» στη Λευκωσία και μία «σχέση αλληλεγγύης», η οποία δήθεν αναπτύσσεται.

Εσπευσε εξάλλου να διαβεβαιώσει ότι «η ελληνική κυβέρνηση έθεσε ως πρώτο στόχο της εθνικής εξωτερικής πολιτικής να επανέλθει το Κυπριακό στο προσκήνιο της διεθνούς πολιτικής και, ιδίως, στο προσκήνιο των προτεραιοτήτων που έθεσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών», μια πρεμούρα που συνδυάζεται με τον «διάλογο» στα Ελληνοτουρκικά, δείχνοντας προς μια «λύση – πακέτο» για την Ανατολική Μεσόγειο, πάνω στα γνωστά ευρωατλαντικής κοπής διχοτομικά σχέδια για το Κυπριακό. Διόλου τυχαία, ο Γεραπετρίτης τόνισε ότι «οι συνθήκες έχουν ένα στοιχείο ευνοϊκό», βάζοντας ως παράγοντα σε αυτήν την κατεύθυνση, μεταξύ άλλων, τη «βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας», ώστε «να μπορέσουμε να επανεκκινήσουμε τη συζήτηση».

Από κοντά και ο πρ. πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, που με μήνυμα που απέστειλε στην εκδήλωση είπε ότι ο Κρανιδιώτης ήταν «πολέμιος των φοβικών συνδρόμων, της κουλτούρας της περιχαράκωσης, της στασιμότητας». «Αναμφισβήτητα», πρόσθεσε, «υπήρξε ο αρχιτέκτονας της διαδικασίας ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Υπήρξε ένας βασικός ανιχνευτής στην πορεία αναπροσανατολισμού της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που ολοκληρώθηκε με τη Συμφωνία του Ελσίνκι». Θυμίζουμε ότι η συμφωνία αυτή, που στήθηκε σε πλαίσιο ΕΕ, έκανε λόγο για «εκκρεμείς συνοριακές διαφορές και συναφή ζητήματα» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως επίσης και για χωρίς συνυποσχετικό δυνατότητα της Τουρκίας για υπαγωγή οποιασδήποτε – κατά την κρίση της – «διαφοράς» στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Στο μεταξύ, με τα σχέδια για μεγαλύτερη εμπλοκή στα ΝΑΤΟικά σχέδια ανά χείρας, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, συνοδευόμενος από τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ, βρίσκεται σήμερα στη Γαλλία για την τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας FDI HN «ΝΕΑΡΧΟΣ» (θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της NAVAL στη Lorient), ενώ αργότερα θα επιθεωρήσει και τις εργασίες στη φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ».

Στο ίδιο κλίμα, 12 με 20/10 θα γίνει η ελληνο-αιγυπτιακή άσκηση «Μέδουσα ’24», με τη συμμετοχή και δυνάμεων από Γαλλία, Κύπρο, Σαουδική Αραβία. Θα διεξαχθεί στην περιοχή πέριξ της Κρήτης φθάνοντας μέχρι την Κάσο και την Κάρπαθο, ζώνη όπου έσπευσαν πρόσφατα οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις για να υπερασπιστούν συμφέροντα που προβάλλει εκεί η τουρκική αστική τάξη, με βάση και το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, επιχειρώντας να βάλουν εμπόδια στις έρευνες ιταλικού ερευνητικού πλοίου για την πόντιση καλωδίου στο πλαίσιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου.

Δείτε ακόμα...