Ελλάδα – Κύπρος: Διμερής Διακλαδική Άσκηση Έρευνας – Διάσωσης «ΑΕΤΟΣ»

Διμερής Διακλαδική άσκηση Έρευνας – Διάσωσης με την ονομασία «ΑΕΤΟΣ» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, με την συμμετοχή δυνάμεων από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η άσκηση «ΑΕΤΟΣ» είναι Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) ελεύθερου παιγνίου.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με την Κανονιοφόρο (Κ/Φ) ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ του Πολεμικού Ναυτικού, ένα ελικόπτερο (Ε/Π) Super Puma AS-332 της Πολεμικής Αεροπορίας και με ένα πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ), ενώ η Εθνική Φρουρά συμμετείχε με ένα Ε/Π AW 139.

Όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ, σκοπός της άσκησης ήταν η δοκιμή και η αξιολόγηση της ετοιμότητας αντίδρασης του συστήματος Έρευνας- Διάσωσης σε περίπτωση αεροπορικού ατυχήματος εντός του FIR Αθηνών που συνιστά και την περιοχή ευθύνης Ε-Δ της Ελλάδας, όπως και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας στην συνεργασία του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Κύπρου, και των ενεργειών τους σύμφωνα με τις ισχύουσες Διεθνείς Συμβάσεις και την εθνική νομοθεσία των δύο χωρών».

Η άσκηση βασίστηκε σε εικονικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο ελληνικό πολιτικό αεροσκάφος εκτέλεσε προσθαλάσσωση εντός των ορίων του FIR Αθηνών, μετά από βλάβη που παρουσιάστηκε στους κινητήρες του. Άμεσα ενεργοποιήθηκε το σύστημα Ε-Δ Ελλάδος και Κύπρου και πραγματοποιήθηκε εντοπισμός, διάσωση – περισυλλογή με την χρήση ανυψωτήρα (hoist), και διακομιδή του διασωθέντος προσωπικού στην Ρόδο.

Δείτε ακόμα...