Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ, ΗΠΑ: Σχέδια συνεκμετάλλευσης και πολεμική εμπλοκή

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας / Πηγή: Eurokinissi

Τηλεδιάσκεψη του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ + ΗΠΑ) σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών έγινε χτες, στο φόντο της όξυνσης των ανταγωνισμών στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα, για τους δρόμους και τα μερίδια της Ενέργειας, με την ντόπια αστική τάξη να αναζητά εκεί το μερίδιό της, μέσα από τη βαθύτερη εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, αλλά και από επώδυνες διευθετήσεις για τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Νίκος Δένδιας, Γ. Κασουλίδης, Yair Lapid συν ο Αντονι Μπλίνκεν. Επισήμως στην ατζέντα ήταν «η ενεργειακή συνεργασία καθώς και η προώθηση της συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, της πολιτικής προστασίας και της κλιματικής αλλαγής». Συζητήθηκε επίσης η κατάσταση στην Ουκρανία.

Κατέληξαν σε Κοινή Δήλωση, όπου τονίζεται ότι «σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον κόσμο, οι υπουργοί επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στο σχήμα 3+1 και αποφάσισαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στους τομείς της Ενέργειας, της οικονομίας, των δράσεων για το κλίμα, της ετοιμότητας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, συμβάλλοντας στην ανθεκτικότητα, στην ενεργειακή ασφάλεια και τη διασυνδεσιμότητα στην περιοχή», προαναγγέλλοντας έτσι επιτάχυνση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών που οξύνουν παραπέρα τους ανταγωνισμούς στην Ανατ. Μεσόγειο. Επίσης, αποφάσισαν να καταρτίσουν έναν οδικό χάρτη «με συγκεκριμένους στόχους για το επόμενο έτος και να προετοιμάσουν το έδαφος για μια επόμενη συνάντηση πριν από το τέλος του 2022» (με φυσική παρουσία, στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα ή την Κύπρο).

Ο Ν. Δένδιας δήλωσε μετά την τηλεδιάσκεψη πως υπογράμμισε στους ομολόγους του ότι «μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ενίσχυση της συνεργασίας μας στο πλαίσιο και του σχήματος 3+1 είναι απολύτως απαραίτητη» και τόνισε τη «σημασία» που η ελληνική κυβέρνηση «αποδίδει στη διασυνδεσιμότητα και στην ενεργειακή ασφάλεια», διεκδικώντας για λογαριασμό της αστικής τάξης το δικό της μερίδιο από τη «λεία».

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στον νέο πλωτό σταθμό μετατροπής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, την υλοποίηση του οποίου εγκαινίασε την προηγούμενη βδομάδα ο πρωθυπουργός. Επίσης, αναφέρθηκε στην ενεργειακή και ηλεκτρική σύνδεση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, μέσω του γνωστού αγωγού «EastMed» – τον οποίο βέβαια έχουν ήδη «αδειάσει οι ΗΠΑ» «λόγω των εντάσεων που προκαλεί στην περιοχή» – αλλά και της ηλεκτρικής διασύνδεσης «Euro-Asia Interconnector». Ολα έργα στα οποία διεκδικούν «κομμάτι» από τη λεία οι ντόπιοι επιχειρηματικοί όμιλοι, σηματοδοτώντας παραπέρα ενεργειακή φτώχεια και κινδύνους για τον λαό, όπως και ένταση των ανταγωνισμών.

Σύμφωνα, εξάλλου, με διπλωματικές πηγές, στην παρέμβασή του ο Ν. Δένδιας υπογράμμισε τις «κοινές αξίες» αλλά και την «προσήλωση όλων των συμμετεχόντων στην ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», στην οποία βάζουν «μπουρλότο» τα ευρωατλαντικά σχέδια απέναντι στην «κακόβουλη επιρροή» Κίνας και Ρωσίας, και στο βωμό της οποίας και της διασφάλισης της ΝΑΤΟικής συνοχής στην περιοχή κλιμακώνονται οι προκλήσεις της τουρκικής αστικής τάξης.

Αλλωστε, κατά τις ίδιες πηγές, ο Ν. Δένδιας αναφέρθηκε ξανά στα σχήματα συνεκμετάλλευσης με ευρωατλαντική ομπρέλα, λέγοντας ότι πάγια θέση της κυβέρνησης είναι ότι «τα πολυμερή σχήματα συνεργασίας, όπως το East Med Gas Forum, είναι ανοικτά και σε άλλες χώρες της περιοχής».

Εκανε επίσης αναφορά στους άλλους τομείς συνεργασίας στο πλαίσιο 3+1, όπως η πολιτική προστασία, η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, η κυβερνοασφάλεια, όπου υφίσταται ήδη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, καθώς και «η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής», με την πολιτική προστασία να εντάσσεται όλο και πιο «οργανικά» στα ευρωατλαντικά σχέδια.

Σε αυτό το φόντο, και οι 4 μετέχοντες υπουργοί φέρονται να υπογράμμισαν την «κοινή προσήλωσή» τους στη συνέχιση και εμβάθυνση του σχήματος «και τόνισαν την ανάγκη όπως επιταχυνθεί η συνεργασία, προκειμένου στην επόμενη συνάντησή τους παρουσιαστούν απτά αποτελέσματα», όπως αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες.

Δείτε ακόμα...