Ελλάδα – Ρωσία: Θέμα για τη μεταφορά στρατευμάτων των ΗΠΑ μέσω της Αλεξανδρούπολης έθεσε ο Λαβρόφ

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ

Σε μία ακόμη έμμεση προειδοποίηση ότι η μετατροπή της χώρας μας σε απέραντη αμερικανική βάση υποκρύπτει τον κίνδυνο στοχοποίησής της σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης ΝΑΤΟ – Ρωσίας, προχώρησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πρόσφατες αναφορές του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, για τη μεταφορά εξοπλισμού στην Ουκρανία μέσω και της βάσης της Αλεξανδρούπολης, ο Λαβρόφ, χρησιμοποιώντας διπλωματική γλώσσα, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της Μόσχας, για τη χρησιμοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ως πύλη εισόδου των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων.

«Κατανοώ ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ. Όμως, επίσης, βλέπουμε ότι η Ελλάδα δεν θέλει να ακολουθήσει την οδό της επιδείνωσης των αντιρωσικών κυρώσεων, η Ελλάδα κατ’ αρχάς δεν αισθάνεται ικανοποίηση από όσα τώρα συμβαίνουν μεταξύ Δύσης και Ρωσικής Ομοσπονδίας. Εμπιστευόμαστε τους Έλληνες φίλους μας ότι με τη σοφία τους θα κάνουν την επιλογή που ανταποκρίνεται στις πεποιθήσεις τους», είπε ο Ρώσος υπουργός και πρόσθεσε πως κατά την πρόσφατη «πολύ καλή» τηλεφωνική συνομιλία του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια «ναι, θίξαμε το θέμα των νέων βημάτων που έγιναν στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις για την ενίσχυση του καθεστώτος του λιμένος της Αλεξανδρούπολης για τους σκοπούς του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και ναι, φυσικά, διαβάσαμε σε ποιες κατευθύνσεις θα χρησιμοποιήσουν αυτό το λιμάνι οι Αμερικανοί».

«Με τους Έλληνες συναδέλφους μας, τον ελληνικό λαό, με την Ελλάδα ως χώρα έχουμε πολύ παλαιές σχέσεις, ιστορικές ρίζες. Θυμόμαστε τον Καποδίστρια, που έγινε πρώτος κυβερνήτης της σύγχρονης Ελλάδας, μετά τη θητεία του στη Ρωσία, στο μέτωπο της εξωτερικής διπλωματίας μάλιστα. Και πολύ πρόσφατα είχαμε καλές συνομιλίες με τον Νίκο Δένδια. Φυσικά συζητήσαμε τα πάντα, και τις διμερείς σχέσεις μας, και τις προοπτικές ανάπτυξης των εμπορικών – οικονομικών, επενδυτικών, πολιτιστικών – ανθρωπιστικών σχέσεων. Είναι, όντως, πλούσιες αυτές οι σχέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις, μεταξύ αυτών και στον τομέα της ασφάλειας», τόνισε ο Σ. Λαβρόφ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...