Ελληνικά Μαχητικά σε αποστολή συνοδείας στρατηγικών βομβαρδιστικών B – 52

Μία ακόμη αποστολή συνοδείας αεροσκαφών Β-52 πραγματοποιήθηκε από Ελληνικά μαχητικά την Τρίτη 5 Απριλίου 2022. Αυτή τη φορά δύο Αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Β-52 της Bomber Task Force κατά την πτήση τους στο πλαίσιο της Διασυμμαχικής Επιχείρησης «ONYX KICK» πραγματοποίησαν στο FIR Αθηνών διαδικασίες αναχαίτισης και συνοδείας από Ελληνικά αεροσκάφη (Α/Φ) F-16 και F-4.

Τα δύο Β-52 μετά την είσοδό τους στο FIR Αθηνών, το πρώτο από το FIR Σόφιας (Βουλγαρία) και το δεύτερο από το FIR Μπρίντιζι (Ιταλία), συνενώθηκαν στο ύψος της Λευκάδας. Από το σημείο αυτό συνοδεύτηκαν από δύο ζεύγη Ελληνικών F-16, παρέχοντας τους προστασία “Μονάδων Υψηλής Αξίας” [High Value Asset (HVA)]. Ο σχηματισμός των Α/Φ κατευθύνθηκε σε δρομολόγιο πάνω από την Πελοπόννησο και βόρεια Κρήτης, ενώ κινούμενος ανατολικά μπήκε στο FIR Λευκωσίας, οπότε και έληξε η πρώτη φάση της συνοδείας των Ελληνικών μαχητικών.

Μετά από μία ώρα, κατά τη διάρκεια της οποίας τα στρατηγικά βομβαρδιστικά προφανώς συνοδευόταν από Τουρκικά μαχητικά, επανήλθαν από το ίδιο σημείο στο FIR Αθηνών, και συνοδευόμενα από ένα ζεύγος F-16 και ένα ζεύγος F-4 κινήθηκαν παράλληλα με την νότια ακτογραμμή της Κρήτης και εξήλθαν από τα δυτικά όρια του FIR Αθηνών.

Πρόκειται για μία ακόμη στρατιωτική δράση που καμία σχέση δεν έχει με την προστασία των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, η εν λόγω δραστηριότητα “συμβάλλει στην αναβάθμιση της πολυεπίπεδης στρατιωτικής συνέργειας των Ενόπλων Δυνάμεων των Κρατών – Μελών του ΝΑΤΟ, προάγοντας το επίπεδο της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και της συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο”.

Να σταματήσει τώρα κάθε ελληνική εμπλοκή 

Το ΝΑΤΟ απαντά στην ιμπεριαλιστική ρωσική εισβολή εναντίον της Ουκρανίας με συσσώρευση επιπλέον στρατηγικών και μή δυνάμεων σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Ο κίνδυνος γενικευμένης σύρραξης με ελληνική εμπλοκή είναι τεράστιος. Να σταματήσει τώρα κάθε συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και πολέμους.

Δείτε ακόμα...