Ελληνοτουρκικά: Σήμα επιτάχυνσης των διεργασιών για επικίνδυνες «διευθετήσεις»

Dynamic Manta 21 με την Νατοϊκή Αρμάδα SNMG2 - Στο τέλος του σχηματισμού η Τουρκική κι Ελληνική Φρεγάτα, ενώ στην κορυφή διακρίνονται τα υποβρύχια
Φώτο Αρχείου / Dynamic Manta 21 με την Νατοϊκή Αρμάδα SNMG2 – Στο τέλος του σχηματισμού η Τουρκική κι Ελληνική Φρεγάτα, ενώ στην κορυφή διακρίνονται τα υποβρύχια / Πηγή: MARCOM

Σήμα επιτάχυνσης των διεργασιών στα ελληνοτουρκικά μετά τις εκλογές στέλνουν τα αστικά επιτελεία και τα κόμματα του κεφαλαίου, προκειμένου να «τρέξει» ο σχεδιασμός για τις επικίνδυνες – ευρωατλαντικής κοπής- «διευθετήσεις» στην περιοχή της Αν. Μεσογείου. 

Ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» µια «εκτόνωση της έντασης που βλέπουµε το τελευταίο διάστηµα», καλώντας την Τουρκία «να δείξει συνέχεια και συνέπεια, ώστε µετά τις εκλογές, αν µπορούµε, να πιάσουµε ξανά το νήµα, έχοντας ως γνώµονα το ∆ιεθνές ∆ίκαιο». 

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στα «Παραπολιτικά», ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε πως από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την κυβέρνηση επιδίωξε να έχει με την Τουρκία «έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, ένα ειλικρινές πλαίσιο ουσιαστικού διαλόγου, µε σκοπό να αντιµετωπίσουµε το βασικό ζήτηµα, το οποίο αποτέλεσε και την εστία των διαφορών µας µε την Τουρκία εδώ και πολλές δεκαετίες, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Έθεσε ως προϋπόθεση «για να µπορέσει κανείς να συζητήσει ουσιαστικά αυτή τη διαφορά», να «µην προστίθενται και να µην µπαίνουν στο τραπέζι από την ”πίσω πόρτα” ή ενδεχοµένως και από την ”µπροστά πόρτα” θέµατα τα οποία καµία ελληνική κυβέρνηση δεν θα µπορούσε ποτέ να διανοηθεί ότι θα συζητήσει µε την Τουρκία», φέρνοντας ως (μοναδικό) παράδειγμα ζητήματα που έχουν να κάνουν µε την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου.

Η ίδια η εμπειρία βέβαια δείχνει το ακριβώς αντίθετο, αφού η Τουρκία χρησιμοποιεί αυτού του είδους τις επαφές για να θέτει στο τραπέζι το σύνολο των απαράδεκτων αξιώσεων της. Δίνοντας, άλλωστε, μια πρόγευση στις αρχές της εβδομάδας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου, ισχυρίστηκε πως η «θετική ατμόσφαιρα» του τελευταίου διαστήματος πρέπει να οδηγήσει σε μια διαπραγμάτευση – πακέτο. 

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος, σχολίασε πως η συνέντευξη του πρωθυπουργού δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. «Γιατί συνεχίζει να αναφέρεται σε προσφυγή στη Χάγη για τις “θαλάσσιες ζώνες”, όρο που συμπεριλαμβάνει και τα χωρικά ύδατα, και όχι, όπως είναι η εθνική γραμμή από το 1976, για τις “θαλάσσιες οικονομικές ζώνες”, δηλαδή για ΑΟΖ/Υφαλοκρηπίδα; Εξίσου σημαντικό: με ποια στρατηγική θα φέρει την Τουρκία, που δεν έχει εγκαταλείψει την αναθεωρητική της στρατηγική, στο τραπέζι του διαλόγου και της διεθνούς νομιμότητας;», δήλωσε.

«Μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει διατυπώσει συγκεκριμένη πρόταση για κάτι τέτοιο, με την ένταξη των προϋποθέσεων και της ατζέντας μας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», πρόσθεσε, όμως αυτό ακριβώς το ευρωενωσιακό πλαίσιο είναι που βάζει στον Προκρούστη τα κυριαρχικά δικαιώματα προκειμένου να κρατήσει την Τουρκία στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο. 

Δείτε ακόμα...