Ελληνοτουρκικά: Ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές υπό ευρωνατοϊκή «ομπρέλα»

EUROKINISSI

Μόνο η ακριβής ημερομηνία απομένει πλέον για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, καθώς χτες οι κυβερνήσεις Ελλαδας και Τουρκίας ανακοίνωσαν ότι υπάρχει συμφωνία για την επανεκκίνηση. Έτσι επιταχύνονται πλεον οι σχεδιασμοί ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην περιοχή, οι επώδυνες διευθετήσεις και η συνεκμετάλλευση.

Με μια λιτή ανακοίνωση το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε: «Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς».

Η επανέναρξη των συνομιλιών συμφωνήθηκε στη χτεσινή τηλεδιάσκεψη που είχαν ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, με τη συμμετοχή και των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Τουρκίας.

Με την ολοκλήρωση της τριμερούς ο εκπρόσωπος του Μισέλ δήλωσε πως «συζητήθηκαν διάφορες οπτικές που αφορούν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας», όπως και η «επανέναρξη των άμεσων ελληνοτουρκικών διερευνητικών συνομιλιών». Για την τελευταία σημείωσε ότι «θα προετοιμαστεί σε επίπεδο συμβούλων», προαναγγέλλοντας νέες επαφές των διπλωματικών συμβούλων Μητσοτάκη και Ερντογάν, Ελ. Σουρανή και Ι. Καλίν αντίστοιχα, με εμπλοκή στις συνομιλίες και του συμβούλου της Μέρκελ Γ. Χέκερ.

Από την πλευρά του το τουρκικό υπουργείο Επικοινωνιών γνωστοποίησε πως κατά την τριμερή προέκυψε πως Ελλάδα και Τουρκία είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες και πως ο Ερντογάν σημείωσε ότι οι ενέργειες της Ελλάδας θα καθορίσουν την πρόοδο των συζητήσεων, όπως και ότι οι ενέργειες για τη μείωση της έντασης και της έναρξης του διαλόγου για την Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να «προστατευτούν» με αμοιβαίο τρόπο. Επίσης ανέφερε πως μία διάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των μερών, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων, θα είναι προς όφελος όλων. Τέλος, για την προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ δήλωσε ότι ελπίζει σε μία νέα ώθηση στους δεσμούς Τουρκίας – ΕΕ σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η τελωνειακή ένωση, τα ταξίδια χωρίς βίζα και το Μεταναστευτικό, που «θα συμβάλουν στην ανάπτυξη θετικών και επωφελών σχέσεων».

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Αναστασιάδη

Μπροστά στις επιταχυνόμενες εξελίξεις, χτες το απόγευμα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, προκειμένου – σύμφωνα με πηγές – να τον ενημερώσει για την απόφαση επανέναρξης διερευνητικών και για το σχετικό παρασκήνιο. Επισήμως, βέβαια, το Μαξίμου διέχεε ότι «συζητήθηκε ο συντονισμός των ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου ενόψει της Ειδικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία»…

EUROKINISSI

Αναβλήθηκε η Σύνοδος Κορυφής

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που ήταν προγραμματισμένη για 24 και 25 Σεπτεμβρίου, με θέμα τις τουρκικές προκλήσεις σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, αναβάλλεται για 1 – 2 Οκτώβρη. Επισήμως ως λόγος της αναβολής προβλήθηκε ότι σωματοφύλακας του Μισέλ διαγνώστηκε με κορονοϊό, και βάσει του σχετικού βελγικού νόμου ο πρόεδρος του ΕΣ πρέπει να μείνει σε καραντίνα για μια βδομάδα… Εξέλιξη που, όπως σχολίαζαν διπλωματικές πηγές, «δίνει χρόνο στη διπλωματία».

ΝΑΤΟ: Συνεχείς συναντήσεις για τον «μηχανισμό αποκλιμάκωσης»

Χτες αναμενόταν να συναντηθούν για άλλη μια φορά στα κεντρικά του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες οι στρατιωτικοί αντιπρόσωποι Ελλάδας και Τουρκίας στη Στρατιωτική Επιτροπή, ο αντιναύαρχος Γ. Παυλόπουλος και ο αντιπτέραρχος Ι. Ουνέρ, για τη γνωστή ΝΑΤΟική «πλατφόρμα» και τον «μηχανισμό αποκλιμάκωσης τοπικών εντάσεων» μεταξύ των δύο χωρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε γενικές γραμμές προτείνεται μεταξύ άλλων να υιοθετηθεί μια «κόκκινη γραμμή» επί 24ώρου βάσης ανάμεσα στους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ των δύο χωρών, μέσω δικτύων επικοινωνιών της λυκοσυμμαχίας, π.χ. με εμπλοκή του ΝΑΤΟ/MARCOM (η διοίκηση ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ), για επεισόδια όπου εμπλέκονται ναυτικές δυνάμεις των δύο χωρών, και του ΝΑΤΟ/AIRCOM όποτε εμπλέκονται αεροπορικές.

Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα: Δεν έχει νομική σημασία ο Χάρτης της Σεβίλλης

Με ανάρτησή της στο Twitter η αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα κάνει λόγο για «αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές» Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι οι προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας του 1982 (Σύμβαση του Montego Bay), που αποτελεί τη βάση για τη χάραξη των διεθνών υδάτων της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, δεν αποτελούν«δεσμευτικό νομικό έγγραφο»

Η αναφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αγκυρα έγινε με αφορμή τον λεγόμενο Χάρτη της Σεβίλλης, τον οποίο αναπαράγει ο τουρκικός Τύπος. Με κείμενο που ανάρτησε στο Twitter, η αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία ξεκαθαρίζει ότι ο «Χάρτης της Σεβίλλης» δεν συνιστά νομικό έγγραφο και συνεπώς δεν έχει δεσμευτική νομική ισχύ για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ κρατών.

Ο «Χάρτης της Σεβίλλης» δημιουργήθηκε όταν η Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης να απεικονίσει τις ΑΟΖ των ευρωπαϊκών κρατών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 (της Σύμβασης του Montego Bay). Εκπονήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και σε αυτόν καταγράφεται η σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ.

Καθορίζονται, δηλαδή, τα όρια των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου, όπως προβλέπονται από τις ρυθμίσεις της Σύμβασης, χρησιμοποιώντας την ακτή κάθε κατοικημένου ελληνικού νησιού – ανεξαρτήτως του μεγέθους του και της εγγύτητάς του στις τουρκικές ακτές.

Η Αγκυρα απορρίπτει τον χάρτη αυτόν, κρίνοντας ότι τέτοιες οριοθετήσεις είναι άδικες, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα όπως η εγγύτητα στις τουρκικές ακτές και το μέγεθος των νησιών με ξεχωριστή αναφορά στο Καστελόριζοτο οποίο διαγράφει από τον χάρτη της.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα σημειώνει στην ανακοίνωσή της πως ούτε και η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρεί αυτόν τον χάρτη ως δεσμευτικό νομικό έγγραφο.

Η αναφορά στα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης στον «Χάρτη της Σεβίλλης» έγινε με αφορμή ερώτημα που έθεσε η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ»σχετικά με τον Χάρτη της Σεβίλλης, ζητώντας να πληροφορηθεί εάν αποτελεί σημείο αναφοράς για ακαδημαϊκές μελέτες ή εάν αντικατοπτρίζει τη νομική θέση της ΕΕ για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, η απάντηση της Κομισιόν ήταν πως ο Χάρτης της Σεβίλλης δεν έχει νομική και πολιτική ισχύ.

Δείτε ακόμα...