Ελβετία: Απελαύνει τους επαίτες με εισιτήριο χωρίς επιστροφή

Γενεύη, Ελβετία - 2500 άνθρωποι περίμεναν τρεις ώρες στην ουρά (2 Μάη 2020) για μία τσάντα παντοπωλείου
Φώτο Αρχείου / Γενεύη, Ελβετία – 2500 άνθρωποι περίμεναν τρεις ώρες στην ουρά (2 Μάη 2020) για μία τσάντα παντοπωλείου / #switzerland poverty / Πηγή: Twitter

Η Ελβετία και συγκεκριμένα το ημι-καντόνι της Βασιλείας (Basel-Stat) απελαύνει τους επαίτες με εισιτήριο χωρίς επιστροφή. Η εργατούπολη της Βασιλείας προσφέρει ταξιδιωτικά κουπόνια σε ζητιάνους σε οποιονδήποτε προορισμό στην Ευρώπη με αντάλλαγμα τη συμφωνία να μην επιστρέψει. Η υπηρεσία μετανάστευσης της Βασιλείας προσφέρει εισιτήρια μιας διαδρομής και ένα χρηματικό ποσό σε οποιονδήποτε επαίτη ζητά χρήματα για οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης, αρκεί, βέβαια, να μην επιστρέψει.

Για να λάβει κάποιος τέτοιο εισιτήριο, πρέπει να υπογράψει έγγραφη δήλωση που υπόσχεται να μην επιστρέψει στην Ελβετία για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Εάν πιαστεί να επιστρέφει, τότε κινδυνεύει με απέλαση και επαναπροώθηση.

Μέχρι τώρα, συνολικά 31 άτομα έχουν αποδεχτεί την προσφορά, εκ των οπίων είναι 14 από τη Ρουμανία, 7 από το Βέλγιο, 7 από τη Γερμανία, 2 από την Ιταλία και 1 από τη Γαλλία.

Το πραγματικό πρόσωπο του καπιταλισμού

Ο καπιταλισμός πετάει τη μάσκα του «φιλεύσπλαχνου» όταν πλήττονται τα κέρδη των πολυεθνικών. Αφού η καπιταλιστική οικονομία πετάει σαν «στημένες λεμονόκουπες» τμήματα της εργατικής τάξης στο περιθώριο, στη συνέχεια παίρνει και μέτρα για μη «λερώνουν τη βιτρίνα». Η Ελβετία κάνει τα πάντα για να διώξει τους ζητιάνους από τη χώρα.

Το 2014, μια γυναίκα που ζητιάνευε στους δρόμους της Γενεύης «έφαγε» πρόστιμο 500 CHF (περίπου 455€)! Ανίκανη να πληρώσει το πρόστιμο, η γυναίκα τέθηκε υπό κράτηση για 5 ημέρες. Το 2016, η κυβέρνηση του ελβετικού καντονίου του Vaud εισήγαγε νόμο που απαγορεύει την επαιτεία σε ολόκληρο το καντόνι.

Με πληροφορίες από sputniknews.gr, twitter

Δείτε ακόμα...