Την προκλητική απόπειρα «ξεπλύματος» της Hellenic Train με τη σφραγίδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου καταγγέλλουν οι εκλεγμένοι με την Πανσπουδαστική ΚΣ στους Φοιτητικούς Συλλόγους του ΕΜΠ.
Όπως έγινε γνωστό και με δημοσιεύματα στον Τύπο ο Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ ανέλαβε μελέτη για την Hellenic Train με τίτλο “Εκσυγχρονισμός (Σχεδιασμός,Ανάπτυξη και Παρακολούθηση) του κύκλου ποιότητας των επιβατικών υπηρεσιών της Hellenic Train A.E.”, μόλις έξι μήνες μετά το έγκλημα στα Τέμπη, με ημερομηνία ολοκλήρωσης στις 10.09.26 και προϋπολογισμό 173.600 ευρώ!
Σε ανακοίνωση τους οι εκλεγμένοι επισημαίνουν τα εξής:
«Μετά το έγκλημα που σκότωσε 57 συνανθρώπους μας, θα περίμενε κανείς το ΕΜΠ να αναλάβει πρωτοβουλίες και να μελετήσει την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών, να προτείνει σύγχρονα συστήματα ασφαλείας και υλικά, ώστε να μην ζήσουμε “Νέα Τέμπη”. Αντί αυτού, το ΕΜΠ αναλαμβάνει να φτιάξει ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ που απευθύνονται στους επιβάτες και οι οποίοι καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα που αφορούν το πόσο ευχαριστημένοι είναι από την συνέπεια και την ποιότητα των υπηρεσιών της Hellenic Train! Το ερωτηματολόγιο μάλιστα είναι σχεδιασμένο, ώστε να πιστοποιείται η εταιρεία με ένα συγκεκριμένο ΙSO της ΕΕ σχετικό με τον προσδιορισμό της “επιθυμητής ποιότητας μεταφορών”».
Οι φοιτητές καταγγέλλουν το προκλητικό έργο, απαιτώντας εδώ και τώρα να σταματήσει, τονίζοντας πως:
«Μας γεμίζει οργή ότι το ΕΜΠ ανέλαβε την έρευνα για να ξεπλύνει τις ευθύνες τις εταιρίας, να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, να προσπαθήσει να της εξασφαλίσει αξιοπιστία για να αυξήσει τα κέρδη της. Μας γεμίζει οργή που για να το καταφέρει αυτό χρησιμοποιεί την αξιοπιστία του ιδρύματος που με τόσο κόπο έχουν χτίσει χιλιάδες ερευνητές του διαχρονικά. Μάλιστα, ο τομέας δεν ένιωσε ούτε λίγο ντροπή, καθώς ο υπεύθυνος του έργου, φρόντισε να διαφημίσει την μελέτη στα ΜΜΕ και να μας ενημερώσει ότι “καταστρώθηκαν ερωτηματολόγια για λογαριασμό της εταιρείας ώστε να πιστοποιηθούν με ένα συγκεκριμένο ΙSO της ΕΕ για το πόσο ενδιαφέρει τους επιβάτες αν το δρομολόγιο είναι στην ώρα του, η προστασία του περιβάλλοντος κ.α, για τον προσδιορισμό της επιθυμητής ποιότητας μεταφορών”. Και αυτό λίγους μήνες μετά το θάνατο 57 ανθρώπων, λόγω δύο τρένων που κινούνταν σε αντίθετη κατεύθυνση στην ίδια γραμμή επί 12 λεπτά, ενώ ακόμα και σήμερα τίποτα δεν έχει αλλάξει στον σιδηρόδρομο!
Φαίνεται για ακόμη μια φορά ξεκάθαρα ο ρόλος της μελέτης/έρευνας στο Πανεπιστήμιο επιχείρηση. Αντί, τα εργαστήρια να έχουν ως σκοπό την εκπαίδευση και ουσιαστική γνώση του αντικειμένου των φοιτητών, την έρευνα για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, χρησιμοποιούνται ως παραμάγαζα ορισμένων καθηγητών, και εταιρειών-εμπόρων θανάτου χωρίς κανένα ίχνος ντροπής. Γιατί, αν πραγματικά βρίσκονταν στο επίκεντρο οι ασφαλείς και σύγχρονες σιδηροδρομικές μεταφορές, το εργαστήριο θα μπορούσε να μελετήσει την αντικατάσταση του απαρχαιωμένου υλικού, τους τρόπους πρόβλεψης φθορών και ενδεχόμενων κενών ασφαλείας, την πρόβλεψη των αναγκών των επιβατών και της μεταφοράς προϊόντων, την νέα χάραξη γραμμών,τα συστήματα ασφαλείας και τα υλικά κατασκευής τρένων σε συνεργασία με άλλες σχολές, ακόμα και τη βοήθεια συγκρότησης αναγκαίων επιτροπών για την πρόληψη ατυχημάτων ή την διερεύνηση αυτών κ.α. Όμως αυτά δεν αποτελούν για τους ομίλους επιλέξιμα έργα. Αντ’ αυτού προωθούν αυτή τη θλιβερή μελέτη.
Αυτή η κατάσταση μας γεμίζει οργή! Ως φοιτητές του Πολυτεχνείου βλέπουμε καθημερινά τις δυνατότητες που δίνει η επιστήμη και η τεχνολογία για σύγχρονες δημόσιες ασφαλείς υποδομές που έχουμε ανάγκη οι πολλοί και από την άλλη τα κέρδη των λίγων. Ήρθε η ώρα να πούμε ως εδώ! Να συναντηθούμε ακόμα περισσότεροι με το μεγάλο ποτάμι που καταδικάζει αυτή τη πολιτική, να παλέψουμε μαζί με τους εργαζόμενους για όλα όσα έχουμε ανάγκη. Γιατί δεν είναι μονόδρομος σήμερα να συζητάνε πως θα φτιαχτεί σιδηροδρομική γραμμή για τις ανάγκες μεταφοράς εμπορευμάτων των ομίλων ή πολεμικού υλικού για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ (με ότι κινδύνους συνεπάγεται αυτό), την ώρα που για τους επιβάτες ο σιδηρόδρομος έχει αφεθεί στην τύχη του».
Αναφερόμενοι στις μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις της 28ης Φλεβάρη, δύο χρόνια από το έγκλημα στα Τέμπη σημειώνουν:
«Τη μέρα αυτή ακούστηκε ξεκάθαρο το μήνυμα “ή τα κέρδη τους, ή οι ζωές μας” και δόθηκε υπόσχεση ότι δε θα σταματήσουμε τον αγώνα μας μέχρι να σταματήσουν να υπάρχουν νέα Τέμπη, μέχρι να τσακίσουμε την πολιτική των κυβερνήσεων και του κράτους που θυσιάζει τις ανάγκες μας στο βωμό του κέρδους. Όσοι δεν συμβιβαζόμαστε με την βαρβαρότητα, την «ασφυξία», τα εγκλήματα του συστήματος, την εργαλειοποίηση της επιστήμης μας, μπορούμε να βαδίσουμε στον δρόμο της αξιοπρέπειας, του αγώνα, της ανατροπής. Να συνεχίσουμε στον δρόμο της αντεπίθεσης, για την κάλυψη των δικών μας αναγκών κόντρα στο κέρδος των λίγων!»
Απαιτούν να συνεδριάσει άμεσα η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου και να καταδικάσει την ανάληψη της συγκεκριμένης έρευνας και καλούν τους συμφοιτητές τους σε κινητοποίηση στην Πρυτανεία την Πέμπτη 20 Μάρτη στις 10.30 π.μ.