Εμπειρία ενός Νεοσύλλεκτου Ναύτη της Γ’ ΕΣΣΟ 2020

Ναύτες νεοσύλλεκτοι επ' ώμου
Φώτο Αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Στις 16 Οκτώβρη τελείωσε η προπαίδευση για την Γ’ ΕΣΣΟ του 2020 του πολεμικού ναυτικού στο ΚΕ Πόρος. Τα προβλήματα που αναφέρουν οι νέοι που υπηρετούν την θητεία τους σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας δεν λείπανε από τον Πόρο. Υπήρχαν φορές που τελείωνε το ζεστό νερό, μέρες που, επειδή δεν έφτανε το φαγητό, δίνονταν μικρές μερίδες, που δεν μας αρκούσαν. Όσον αφορά τον κορωνοϊό, δεν έγιναν επαναλαμβανόμενα test στους νεοσύλλεκτους, επειδή όπως λένε δεν φτάνουν τα χρήματα, όταν κάθε χρόνο δίνονται από τις ελληνικές κυβερνήσεις πάνω από 4 δις για ΝΑΤΟϊκές ανάγκες.

Με προβλημάτισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι στο κέντρο κυριαρχούσε η λογική του ατομικού «βολέματος», το βύσμα. Πολλοί ναύτες γνώριζαν τις μεταθέσεις τους πριν ανακοινωθούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι υπήρχε ναύτης που έλεγε ότι άμα θέλει κάποιος να μάθει την μετάθεση του να τον ρωτήσει και στέλνοντας ένα μήνυμα την μάθαινε. Ή νωρίτερα κατά την προπαίδευση έλεγε πως μπορεί να βοηθήσει κάποιον άμα το χρειάζεται, να τον «βολέψει». Η συντριπτική πλειοψηφία των νεοσύλλεκτων είναι νέοι από εργατικές-λαϊκές οικογένειες, που μοιράζονται κοινά προβλήματα. Προβληματιζόμαστε πως θα βγει ο μήνας με το εξευτελιστικό ποσό των 8,71 ευρώ που δίνει ο ελληνικός στρατός, που θα βρούμε δουλειά την επόμενη μέρα, με τι όρους θα βρούμε, άμα βρούμε. Συνολικά βλέπουμε και βιώνουμε την επίθεση που δέχεται η λαϊκή-εργατική οικογένεια. Μέσα σε όλα αυτά έρχεται και κολλάει η λογική του βύσματος, μιας πιο «εύκολης» θητείας για τον καθένα μεμονωμένα, η λογική του ατομικού δρόμου. Μια λογική που προσπαθούν να την καλλιεργήσουν στους νέους από το σχολείο και τις σχολές. Μια λογική που τους θέλει με σκυμμένο το κεφάλι, μακριά από την συλλογική διεκδίκηση. Όπως ακουγόταν και συχνά, «θητεία είναι θα περάσει, μην διεκδικούμε, ας μην προκαλούμε θέματα, κοίτα να την περάσεις όσο πιο εύκολα γίνεται». Αυτόν τον συμβιβασμό θέλει το σύστημα να έχουν οι νέοι και μετέπειτα στην ζωή τους, στους χώρους δουλειάς, να μην διεκδικούν απέναντι στην επίθεση που δέχονται από την εργοδοσία, από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Οι νέοι όμως δεν μπορούν να λύσουν κανένα πρόβλημα τους μέσω του ατομικού δρόμου, μέσω του βύσματος. Και στην σειρά μου τα θετικά παραδείγματα ήταν πολλά, πολλοί ναύτες θεωρούμε προσβλητικό για τον εαυτό μας να βάλουμε βύσμα, θέλουμε να μάθουμε όσα παραπάνω μπορούμε από την στρατιωτική εκπαίδευση, δεν θέλουμε να βγάλουμε την θητεία στην λούφα.

Άλλωστε οι ανταγωνισμοί των αστικών τάξεων δεν «καταλαβαίνουν» από «βύσματα».Οι νέοι που υπηρετούμε την θητεία μας αυτή την περίοδο βρισκόμαστε το ίδιο εκτεθειμένοι απέναντι στην τούρκικη επιθετικότητα, στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, στους κινδύνους για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Όλα αυτά δυναμώνουν όσο μας χώνουν πιο βαθιά στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα συμφώνουν με την εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τα συμφέροντα της Ελληνικής αστικής τάξης, για αυτό και η χώρα γινέται μαγνήτης επιθέσεων, κινδύνων για το λαό μας και για τους λαούς της περιοχής.

Οι νέοι μπορούν να λύσουν τα προβλήματα τους και μέσα και έξω από τα στρατόπεδα μόνο με αγωνιστική στάση, μόνο με συλλογική διεκδίκηση, μόνο έτσι μπορούν να διεκδικήσουν την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, την αποδέσμευση από ΝΑΤΟ – ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του, συνολικά να διεκδικήσουν μια ζωή με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Καλή θητεία σε όλους, και πάνω από όλα αγωνιστική.

Δείτε ακόμα...