Εμπλοκή της χώρας: «Παρέλαση» Αμερικανών σε Μαξίμου και υπουργεία

Στιγμιότυπο από την πρώτη ημέρα εργασιών του 26ου Συνεδρίου του Economist με θέμα "Antitheses, transformations, achievements in a changing world", Τρίτη 5 Ιουλίου 2022.
Φώτο Αρχείου / Στιγμιότυπο από την πρώτη ημέρα εργασιών του 26ου Συνεδρίου του Economist με θέμα “Antitheses, transformations, achievements in a changing world”, Τρίτη 5 Ιουλίου 2022. (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Παρέλαση» Αμερικανών αξιωματούχων σε Μαξίμου και υπουργεία. Ο ένας μετά τον άλλον «παρελαύνουν» υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ στη χώρα. Η ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα «οράματα» του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού εξελίσσεται εν μέσω της κλιμάκωσης της κόντρας του με άλλα κέντρα.

Χαρακτηριστικά, μετά την επίσκεψη στην Αθήνα του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Πομπέο (ο οποίος χτες είχε «πρόγευμα εργασίας» στο Μαξίμου με τον Κυρ. Μητσοτάκη, χωρίς να ανακοινωθεί τίποτα από όσα συζητήθηκαν πίσω από κλειστές πόρτες), βρίσκεται σήμερα εδώ αντιπροσωπεία μελών της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, με επικεφαλής τον ίδιο τον πρόεδρο της Επιτροπής, Γκ. Μικς. Προγραμματίζονται δε συναντήσεις τους με τον πρωθυπουργό και με τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια. Επισήμως οι συνομιλίες αναμένεται να εστιάσουν στη «στρατηγική σχέση» Ελλάδας – ΗΠΑ, στις «εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» και στις «παγκόσμιες επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία».

«Λάδι στην φωτιά» της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης

Προηγουμένως ο υπουργός, παραχωρώντας συνέντευξη στο πλαίσιο του συνεδρίου του «Economist» στο Λαγονήσι, χαρακτήριζε «θετική στροφή» την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου πάρθηκαν νέες επικίνδυνες για τους λαούς αποφάσεις. Χαρακτήριζε επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός ότι Σουηδία και Φινλανδία αποφασίστηκε να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, εξέλιξη που ρίχνει κι άλλο «λάδι στην φωτιά» της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης.

Επιπλέον σημαντική πτυχή της Συνόδου χαρακτήρισε τη νέα «Στρατηγική Αντίληψη» της λυκοσυμμαχίας, κείμενο – δόγμα της που καθορίζει το πλαίσιο κινήσεών της τα επόμενα χρόνια στον ανταγωνισμό της με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ειδικά τώρα που αυτός πέρασε ανεπιστρεπτί σε επόμενη, πολύ πιο οξυμένη φάση.

Καθώς δε στη «Στρατηγική Αντίληψη» η Ρωσική Ομοσπονδία χαρακτηρίζεται «η πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλεια των Συμμάχων και για την ειρήνη και τη σταθερότητα στον ευρωατλαντικό χώρο», ο ίδιος ο Ν. Δένδιας, στοχοποιώντας την, έσπευσε να τονίσει ότι «έχουμε δει ξεκάθαρα ποιος είναι ο λύκος. Και ο λύκος είναι εδώ, ο λύκος είναι στον Βορρά, ο λύκος είναι στη Μαύρη Θάλασσα, ο λύκος είναι στη Συρία, ο λύκος είναι στη Λιβύη και ο λύκος είναι στο Σαχέλ», αναφερόμενος στη ρωσική παρέμβαση σε όλες αυτές τις ζώνες, όπου συγκρούεται με συμφέροντα του ευρωατλαντικού άξονα.

Η Ελλάδα, η Τουρκία και η περιοχή θα είχαν ένα πολύ λαμπρό μέλλον…

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ζητώντας ως βάση των συναλλαγών της ελληνικής και της τουρκικής αστικής τάξης μια «σταθερή βάση», συγκεκριμένα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και το λεγόμενο «ευρωπαϊκό κεκτημένο», που σπρώχνουν σε «διευθετήσεις» και σχέδια συνεκμετάλλευσης. Εξ ου και ο υπουργός είπε ότι «αν η Τουρκία καταλήξει σε τέτοιου είδους συνεννόηση, όχι μόνο με εμάς αλλά και με τη διεθνή κοινότητα, θα μπορούσα να πω ότι η Ελλάδα και η Τουρκία και η περιοχή θα είχαν ένα πολύ λαμπρό μέλλον», τάζοντας ουσιαστικά στην αστική τάξη της γείτονα σημαντικά μερίδια από την καπιταλιστική λεία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Με τον Α/ΓΕΕΘΑ στελέχη της «Lockheed Martin»

Τέλος, χτες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κ. Φλώρος, συναντήθηκε στο γραφείο του με στελέχη της «Lockheed Martin» και συζήτησαν «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και εμβάθυνσης της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων με την εταιρεία, με ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση των Αεροσκαφών Ναυτικών Επιχειρήσεων (ΑΦΝΕ) P-3B Orion και F-16 Viper στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, καθώς και στις διαδικασίες ενεργοποίησης του προγράμματος πρόσκτησης Μαχητικών Αεροσκαφών F-35 οι οποίες είναι σε εξέλιξη», ενόψει και της επικείμενης επίσημης επίσκεψης του Κ. Φλώρου στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις της «Lockheed Martin».

Δείτε ακόμα...