Εμπλοκής συνέχεια: Συνεκπαίδευση ΠΑ και ΠΝ με το γαλλικό αεροπλανοφόρο “Charles De Gaulle”

Συνεκπαίδευση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με το γαλλικό αεροπλανοφόρο "Charles De Gaulle"
Συνεκπαίδευση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με το γαλλικό αεροπλανοφόρο “Charles De Gaulle”

Από την Τετάρτη 23 έως την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων με μονάδες της Ομάδας Συνοδείας Task Force 473 (TF 473) του Γαλλικού Αεροπλανοφόρου CHARLES DE GAULLE, στην θαλάσσια περιοχή του Νοτίου Ιονίου, Ανατολικά και Νότια της Πελοποννήσου και Νοτίως της νήσου Κρήτης, κρατώντας ψηλά το επίπεδο της εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων σε ασκήσεις και επιχειρήσεις που δεν έχουν σχέση με την άμυνα της χώρας.

Με οδηγό την επιθετική Ελληνογαλλική Συμφωνία για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπου Γης, συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι συνεκπαιδεύσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, με χώρες του ευρωατλαντικού τόξου, συμμετέχοντας στους ανταγωνισμούς της ντόπιας αστικής τάξης στην Ανατολική Μεσόγειο για τα μερίδια της καπιταλιστικής «λείας». Επομένως, σε αυτό το πλαίσιο «αναβαθμίζεται» ο κίνδυνος.

Η εν λόγω συνεκπαίδευση εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και στο πλαίσιο των «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας», σημειώνει το Γενικό Επιτελείο στο Δελτίο Τύπου.

Θυμίζουμε ότι η στρατιωτική συνεργασία των δύο κρατών μέσω της ελληνογαλλικής συμφωνίας προέβλεπε «Κοινές δραστηριότητες, εκπαίδευση και στρατιωτικές ασκήσεις, είτε επί του εδάφους είτε επί ελληνικών ή γαλλικών κρατικών πλοίων ή αεροσκαφών, στο πλαίσιο της αυξημένης ναυτικής παρουσίας της Γαλλίας στην Μεσόγειο ή της κοινής συμμετοχής σε διμερείς ή πολυμερείς ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος».

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με Μαχητικά Αεροσκάφη RAFALE F3R για πρώτη φορά μετά την επιχειρησιακή τους ένταξη σε αυτές καθώς και με F-16 Block 30, Block 50, Block 52+, Block 52+ Advanced και F-4, ενώ από την Ναυτική Δύναμη TF 473 συμμετείχε το Αεροπλανοφόρο CHARLES DE GAULLE από το οποίο επιχειρούσαν Μαχητικά Αεροσκάφη RAFALE-M και Αεροσκάφος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (Airborne Early Warning – AEW) E2C HAWKEYE.

Κατά την διάρκεια της συνεκπαίδευσης, εκτελέστηκαν τα ακόλουθα αντικείμενα:
● Επιθετικές Επιχειρήσεις (Offensive Counter Air – OCA).
● Επίθεση/Προστασία Μονάδος Υψηλής Αξίας (High Value Airborne Asset Attack/Protect – HVAA Attack/Protect).
● Μικτές Επιχειρήσεις Εναέριας Υπεροχής (Joint Engagement Zone – JEZ).
● Εκπαίδευση Εναέριας Μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων Αεροσκαφών (Dissimilar Air Combat Training – DACT).
● Αεροπορική Συνδρομή σε Ναυτικές Επιχειρήσεις (Air Power Contribution to Maritime Ops – APCMO).
● Ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο Πεδίο Βολής ΚΑΡΑΒΙΑ.

Δείτε ακόμα...