Εμβάθυνση της εμπλοκής της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Πηγή: Eurokinissi

Την εμβάθυνση της εμπλοκής της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του αμερικανοΝΑΤΟικού άξονα σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο τα οποία είναι και σχέδια της ελληνικής αστικής τάξης, προετοιμάζει η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ουάσιγκτον.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, προκειμένου να τον ευχαριστήσει «για την υποδειγματική συνεργασία που είχαν, καθώς και για την εξαιρετικά σημαντική συνεισφορά του στην προώθηση των σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ, οι οποίες έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό τους», όπως ανέφερε σε σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών.

Σε συνέντευξή του στην «ΕΦ.ΣΥΝ.», εκφράζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να μετατρέψει τη χώρα σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο, ο Δένδιας τονίζει πως προσβλέπει «σε μια συνάντηση με τον νέο Αμερικανό ομόλογό μου Αντονι Μπλίνκεν, προκειμένου να συζητήσουμε τις προοπτικές εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης της διμερούς συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA), αλλά και των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή. Προσβλέπουμε σε μια ενεργότερη παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και στη διεύρυνση του στρατηγικού τους αποτυπώματος στην περιοχή μας», σημειώνει.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Ταραντίλης, ερωτηθείς χτες από τον «Ριζοσπάστη» αν έχει η κυβέρνηση κάποιο χρονοδιάγραμμα επαφών με στελέχη της νέας αμερικανικής διοίκησης για την «επικαιροποίηση» της MDCA και πότε να την αναμένουμε, απάντησε οτι : «Εχουμε εξαιρετικές σχέσεις και με τον Πρόεδρο Μπάιντεν και με άλλα στελέχη που παίρνουν αποφάσεις για την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που ο Πρόεδρος Μπάιντεν γνωρίζει άριστα τα συγκεκριμένα θέματα και ελπίζουμε στο μέλλον σε πολύ στενή επαφή και σε έντονη παρουσία των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή μας».

Μια ‘επαφή και παρουσία’ που περνά από την παρουσία ήδη των Αμερικανών σε μια σειρά βάσεις, λιμάνια και άλλες κρίσιμες υποδομές της χώρας, ο αριθμός των οποίων σχεδιάζεται να αυξηθεί κι άλλο.

Δείτε ακόμα...