Οι 27 ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες αύριο και μεθαύριο, προκειμένου να αποφασίσουν σχετικά με τις προτάσεις για τη χορήγηση οικονομικής στήριξης 50 δισ. ευρώ στο Κίεβο, τη χορήγηση επιπλέον 20 δισ. ευρώ στον στρατό της Ουκρανίας και την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με το Κίεβο όταν θα έχει ολοκληρώσει τις «μεταρρυθμίσεις».
Ωστόσο, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν έχει απειλήσει να ασκήσει βέτο και διεξάγονται διαπραγματεύσεις για τις τελικές διατυπώσεις της απόφασης. Η Ουγγαρία είναι διατεθειμένη να άρει το βέτο της στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προς την Ουκρανία με αντάλλαγμα την αποδέσμευση κονδυλίων που η ΕΕ έχει παρακρατήσει από τη Βουδαπέστη, δήλωσε στο «Bloomberg» ο Μπαλάζ Ορμπαν, επικεφαλής σύμβουλος του Ούγγρου πρωθυπουργού.
Η Ουγγαρία παραμένει αντίθετη σε ένα πλήρες 4ετές πακέτο βοήθειας και θα προτιμούσε να προσφέρει η ΕΕ χρηματοδότηση στο Κίεβο για ένα μόνο έτος, χωρίς τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό. Η ΕΕ αναμένεται να αποδεσμεύσει περίπου 10 δισ. ευρώ για τη Βουδαπέστη μέχρι αύριο, αφού η κυβέρνηση υπερψήφισε νομοθεσία που ενισχύει την «ανεξαρτησία» της Δικαιοσύνης. Ωστόσο, όπως είπε ο Ορμπαν στο «Bloomberg», η Ουγγαρία επιθυμεί να λάβει όλο το δεσμευμένο ποσό (περίπου 30 δισ. ευρώ).
Παράλληλα, διπλωμάτες της ΕΕ συζητούν τεχνικές προτάσεις για τη χορήγηση επείγουσας χρηματοδότησης στην Ουκρανία που δεν θα προέλθει από τον κοινό προϋπολογισμό της, αναφέρουν οι «Financial Times». Η εφημερίδα δημοσίευσε δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ότι οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο να διαχωρίσουν κέρδη που έχουν προκύψει από ρωσικούς πόρους τους οποίους έχουν δεσμεύσει, προκειμένου να συγκεντρωθεί ποσό 15 δισ. δολαρίων και να προσφερθεί στο Κίεβο.
«Είναι σημαντικό να δούμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ρωσικά δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία, και έσοδα από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευτεί, για να στηρίξουμε την Ουκρανία», δήλωσε.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Bloomberg», η ΕΕ έχει σκιαγραφήσει τα βήματα για τη χρήση των εσόδων από την επανεπένδυση παγωμένων κρατικών περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας, τα οποία στη συνέχεια σκοπεύει να στείλει στο Κίεβο. Σύμφωνα με το έγγραφο, η Κομισιόν σκοπεύει να εισπράξει περίπου 15 δισ. ευρώ έως το 2027, με τη μορφή εσόδων από την επανεπένδυση ρωσικών παγωμένων περιουσιακών στοιχείων.
Σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου γίνεται αναφορά στο κράτος δικαίου, στο κομμάτι που έχει σχέση με τη διεύρυνση: «Τα επίδοξα μέλη πρέπει να εντείνουν τις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες, ιδίως στον τομέα του κράτους δικαίου».
Επίσης, όσον αφορά την Ουκρανία και τη Μολδαβία υπογραμμίζεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίζει να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και με τη Δημοκρατία της Μολδαβίας».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η κυβέρνηση της Φινλανδίας ανακοίνωσε χθες ότι θα ανοίξει ξανά δύο περάσματα στα σύνορά της με τη Ρωσία μέσα στη βδομάδα, ενώ τα υπόλοιπα 6 θα παραμείνουν κλειστά, για να αποτραπεί η εισροή αιτούντων άσυλο.