Έναρξη του «Συμποσίου Αμυντικής Καινοτομίας Ελλάδας – Γαλλίας»

Ο Αρχηγός Ναυτικού της Γαλλίας Nαύαρχος Nicolas Vaujour στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας (ΝΣ)

Σήμερα, Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, θα κηρύξει την έναρξη του «Συμποσίου Αμυντικής Καινοτομίας Ελλάδας – Γαλλίας» που διοργανώνουν το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας και την Agence de l’ Ιnnovation de Défense (AID) του υπουργείου Άμυνας της Γαλλίας.

Το Συμπόσιο θα διεξαχθεί στις 12 και 13 Δεκεμβρίου 2024 στο Ινστιτούτο Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).

Όπως ανακοινώθηκε, στο Συμπόσιο θα συμμετάσχουν ειδικοί στους τομείς της αμυντικής καινοτομίας και των τεχνολογιών διττής χρήσης, από τις δύο χώρες.

Σκοπός του Συμποσίου είναι η ανταλλαγή απόψεων για τις τελευταίες τάσεις, προκλήσεις και εξελίξεις στον τομέα της αμυντικής καινοτομίας, η γνωριμία των οικοσυστημάτων και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στους παραπάνω τομείς.

Τους εναρκτήριους χαιρετισμούς του συμποσίου θα απευθύνουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας Sébastien Lecornu.

Στο μεταξύ, χτες, έγινε κοινή άσκηση από το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία με το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» βορειοδυτικά της Καρπάθου, ενώ προχτές το γιγαντιαίο πλοίο βρέθηκε στη Σούδα και τη Δευτέρα μαχητικά του ασκήθηκαν στο Πεδίο Βολής Κρήτης με μαχητικά της Πολεμικής Αεροποορίας. Στο κουβάρι των ανταγωνισμών, η περιοχή που δέσμευσε η Αθήνα για τις ανάγκες της άσκησης στην περιοχή των Δωδεκανήσων είναι δυτικά της Χάλκης, της Τήλου και της Νισύρου και περιλαμβάνει νησίδες και βραχονησίδες, όπως η Κανδελιούσσα, που έχει γίνει στόχος υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών και drones. Περιλαμβάνεται άλλωστε στην περιλάλητη λίστα «EGAYDAAK», η οποία περιέχει 152 νησιά την κυριότητα των οποίων αμφισβητεί η Τουρκία. Αλλωστε, αντέδρασε στην ελληνική ΝΟΤΑΜ με την οποία δεσμεύτηκε για την άσκηση η περιοχή, ισχυριζόμενη ότι Χάλκη και Τήλος πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένες βάσει της Συνθήκης των Παρισίων του 1947, επιμένοντας στις απαράδεκτες θέσεις της.

Δείτε ακόμα...