Ένας επιπλέον λόγος γιατί και οι απόστρατοι επιβάλλεται να ξεσηκωθούμε – Ένα παράδειγμα: Οι συνθήκες δουλειάς των παιδιών μας σε τράπεζα!

Απόστρατοι απεργία

Νομίζουμε, ότι και οι απόστρατοι Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, όπως και οι άλλοι συνταξιούχοι δεν μπορεί να μένουν αδρανείς, μη διεκδικώντας ότι τους αφορά. Δεν μπορεί να μη διαμαρτύρονται στο πλευρό των παιδιών τους, χωρίς να πιέζουν κυβερνήσεις και εργοδότες μεγαλοεπιχειρηματίες για τα δικαιώματά τους. Μόνο έτσι -και με τη συμπαράσταση όλων μας – μπορεί να μπει ένα φρένο στην ασυδοσία του κράτους και του εργοδότη σε βάρος τους. Έτσι θα μπορέσουν, να καθυστερήσουν, ή και να αποτρέψουν ακόμα χειρότερα, ή ακόμα και κάτι να κερδίσουν. Είναι γνωστές οι επιτυχίες των συνταξιούχων μετά από αγώνες τους στους δρόμους, αλλά και πρόσφατα είχαμε επίσης ελπιδοφόρα γεγονότα – επιτυχίες μετά από αγώνες των εργαζομένων σε COSCO, ΛΑΡΚΟ, e-food, «Μαλαματίνα» κ.α.!

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι μας, απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και των Σωμάτων Ασφαλείας (ΣΑ), έχουμε στα σπίτια μας, μέλη των οικογενειών μας με προβλήματα στο χώρο της δουλειάς τους, που οφείλουμε να αναδείξουμε, σε μια πρώτη προσπάθεια να τα στηρίξουμε. Σ’ αυτή την κατεύθυνση καλούμε κάθε απόστρατο αλλά και εν ενεργεία στέλεχος (με τήρηση της ανωνυμίας) να εκθέσει τους λόγους που του επιβάλλουν να αγωνιστεί διεκδικώντας λύσεις και σε όφελος της οικογένειας του.

Στη συνέχεια παρουσιάζουμε, τι επικρατεί στα “κάτεργα” του εγχώριου τραπεζικού συστήματος:

Διαχρονικά ο κανόνας είναι ότι οι υπερωρίες γίνονται αλλά δεν πληρώνονται. Οι σπάνιες εξαιρέσεις του κανόνα εξαρτώνται από την “ευαισθησία” του διευθυντή. Άλλωστε, για παράδειγμα, ο όγκος δουλειάς που διεκπεραίωναν όσοι έφυγαν με “εθελουσία” παραμένει και μοιράζεται στους εναπομείναντες υπαλλήλους. Οι έλεγχοι της επιθεώρησης εργασίας είναι σχεδόν ανύπαρκτοι, με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων οι οποίες την διατηρούν υποστελεχομένη επί σειρά ετών.

Κουβεντιάζοντας με το παιδί συναδέλφου αποστράτου εμπιστεύτηκε στον συντάκτη – απόστρατο: «Κατέγραφα τη χρονική στιγμή προσέλευσης στην εργασία μου και τη χρονική στιγμή αποχώρησης (ή αντίστοιχα τη χρονική στιγμή που έκανα login / logout όταν εργαζόμουν από το σπίτι) κατά το διάστημα Απρίλιος 2021 – Ιούνιος 2022 και διαπίστωσα ότι η μέση ημερήσια υπερωριακή απασχόλησή μου ήταν περίπου 1 ώρα και 40’. Η μέση. Δηλαδή κάποιες φορές μπορεί να δούλευα μισή ώρα παραπάνω και κάποιες άλλες μέχρι το βράδυ. Δουλεύω ήδη πάνω από 10 χρόνια σε τράπεζα και δεν έχω πάρει ούτε ένα ευρώ από υπερωρία / υπερεργασία»!

Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση διαφήμισε την εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας, ότι δήθεν θα έλυνε το πρόβλημα. Από κοντά σιγοντάριζαν σωματεία και ομοσπονδίες «εργαζομένων». Ήταν για γέλια! Τόσο η κυβέρνηση και οι τραπεζίτες – εργοδότες και υψηλόβαθμα στελέχη, όσο και συνδικαλιστικοί φορείς ήξεραν ότι πρόκειται για στάχτη στα μάτια! Κάποιοι από τους τελευταίους ενημέρωσαν για το τι πραγματικά θα γινόταν! Κτύπησαν τις καμπάνες κινδύνου.

Το παιδί του συναδέλφου μας ενημερώνει σχετικά: «Υποτίθεται ότι θα έπρεπε να τοποθετηθεί μια συσκευή στο χώρο εισόδου του κάθε κτηρίου, ώστε οι υπάλληλοι να «χτυπούν κάρτα». Όμως η τράπεζα προέβη στην εγκατάσταση μιας εφαρμογής στους υπολογιστές των εργαζομένων. Έτσι όταν ένας υπάλληλος προσέρχεται στην εργασία του, ανοίγει τον υπολογιστή / laptop του, εισέρχεται στην εφαρμογή και πατάει το κουμπάκι “checkin”, δηλώνοντας την έναρξη των εργασιών του για τη συγκεκριμένη ημέρα. Αυτόματα εμφανίζεται στην οθόνη η ακριβής χρονική στιγμή που ξεκινάει κάποιος να εργάζεται και ενημερώνεται η Εργάνη. Ο εργαζόμενος προβαίνει σε αντίστοιχη ενέργεια κατά τη λήξη των εργασιών του / αποχώρησή του, πατώντας “checkout”.

Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. Το πότε θα προσέλθει ο υπάλληλος στη δουλειά του και το πότε θα κάνει “checkin” δεν είναι απαραίτητο να σχετίζονται. Το πότε θα ολοκληρώσει ο υπάλληλος τις εργασίες εκείνης της ημέρα και το πότε θα κάνει “checkout”επίσης δεν είναι απαραίτητο να σχετίζονται. Το πάτημα του checkout δεν σημαίνει άλλωστε ότι ξαφνικά πέφτουν τα συστήματα της τράπεζας. Μπορείς να συνεχίσεις να δουλεύεις κανονικά. Απλά για την τράπεζα και την Εργάνη φαίνεται πως έχεις φύγει από το γραφείο. Συνεπώς, ισχύει ό,τι ίσχυε και πριν (και ακόμα χειρότερα).»

Σκεπτικός ο συντάκτης – απόστρατος σχολιάζει στο “παιδί” – τραπεζικό υπάλληλο:

Τα αφεντικά δεν πρόκειται να κάνουν πίσω, γιατί απλούστατα βγάζουν χρήμα σε βάρος σας. Επίσης δεν είναι θέμα κάποιου λάθους, που μπορεί να διορθωθεί, είτε του εργοδότη, είτε της (όποιας) κυβέρνησης, είτε των συνδικαλιστικών σας εκπροσώπων (που ο “θεός να τους κάνει” εκπροσώπους σας). Δεν είναι “λάθη” που με λίγη προσπάθεια, με κάποια υποτίθεται “μέτρα”, ή με μια άλλη π.χ. κυβέρνηση μπορεί να διορθωθούν. Η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει από καμία κυβέρνηση σαν αυτές που έχουμε γνωρίσει μέχρι τώρα.

Ουσιαστικά υφίστασθε “πόλεμο” και δεν υπάρχει άλλος δρόμος, αν θέλετε κάτι να αλλάξει, παρά να απαντήσετε με “πόλεμο”. Μαζί με εσάς κι εμείς οι γονείς σας οφείλουμε να απαντήσουμε, διεκδικώντας λύσεις εδώ και τώρα! Αν όλοι μας συνεχίσουμε να ζούμε, παρατηρώντας απλά το άδικο και την τρομοκρατία του εργοδότη, προφανώς δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα.

Ούτε ο καθένας από εσάς πρόκειται να πετύχει τίποτα μόνος του! Η λύση βρίσκεται στο σωματείο! Όχι όμως το σωματείο του εκάστοτε εργοδότη, που ανήκει σε δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, εκφραστές της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής. Κάθε εργαζόμενος που σέβεται τον εαυτό και τον κόπο του, έχει χρέος να ενταχθεί σε σωματείο που μάχεται, σε σωματείο που διεκδικεί, που πραγματικά συμπαραστέκεται στον εργαζόμενο, τον διωκόμενο, τον απολυμένο! Τέτοια είναι τα σωματεία που συντάσσονται στον αγώνα με το ΠΑΜΕ, που έχει αποδείξει ότι αγωνίζεται με συνέπεια για το συμφέρον και τα δικαιώματα των εργαζομένων!

Χωρίς ενδοιασμούς εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, απόστρατοι ΕΔ – ΣΑ και οι οικογένειές τους να βγουν μπροστά στον αγώνα, να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, ενισχύοντας έτσι τη μόνη συνεπή πολιτική δύναμη που πραγματικά έχει στόχο το συμφέρον του λαού και του τόπου, για το σήμερα και το αύριο! Ενισχύοντάς το θα μπορέσει να διεκδικήσει, με καλύτερες προϋποθέσεις, λύσεις στα επείγοντα προβλήματα του λαού και για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές προς όφελος του.

Ένας απόστρατος

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...