Ένας ναύτης με το απορριμματοφόρο στο hot spot του Σκαραμαγκά

Πολεμικό Ναυτικό Βάση Αμφιάλης
Πηγή: Eurokinissi

Στη διάρκεια της θητείας μου πέρασα περίπου δύο μήνες στην ΝΒ Κανελλόπουλος στο Ναυτικό οχυρό του Σκαραμαγκά, εκεί ανάμεσα στις άλλες αγγαρείες που πρέπει να κάνουν οι ναύτες, είναι και το μάζεμα σκουπιδιών εντός Ναυτικού Οχυρού. Μια φορά τη βδομάδα περιλαμβάνεται και το hot spot του Σκαραμαγκά, το οποίο βρίσκεται δίπλα από το Οχυρό. Μια διαφορετική αγγαρεία, που σου επιτρέπει να δεις από μέσα ένα hot spot, να δεις σε ποιες συνθήκες ζουν πρόσφυγες και μετανάστες, τι προβλήματα αντιμετωπίζουν. Πρόκειται πραγματικά για μια εμπειρία ζωής για τους περισσότερους ναύτες, τροφή για σκέψη και προβληματισμό. Εικόνες δυνατές που προκαλούν πόνο στο στομάχι, συναισθηματική φόρτιση αλλά και θυμό. Θυμό για τις πραγματικές αιτίες που δημιουργούν καραβάνια ξεριζομένων, που εγκλωβίζουν αυτούς τους ανθρώπους και τους αναγκάζουν να ζουν σε άθλιες συνθήκες. Ειδικά αν κανείς δει την μεγάλη εικόνα και πως αυτή σχετίζεται στην πράξη  με τις εικόνες που βλέπαμε εκεί. Αυτές οι εικόνες δεν ήταν άλλο από τα αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, της πολιτικής των πολυεθνικών και την ένταση των ανταγωνισμών  στην Αφρική, τη Μ. Ανατολή και τη ΝΑ. Μεσόγειο. Ύστερα σκεφτόσουν την ευθύνη της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, μάλιστα εκείνη την περίοδο ερχόταν για επίσκεψη στην Ελλάδα ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για να σφραγίσει την βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Έτσι έβλεπες από την μια την συμβολή και τον ρόλο των κυβερνήσεων στη μετατροπή της χώρας μας σε μια απέραντη Νατοϊκή βάση για να συνεχίζονται οι διάφορες επεμβάσεις και από την άλλη έβλεπες το αποτέλεσμα αυτών των επεμβάσεων στα πρόσωπα και στα βλέμματα αυτών των ανθρώπων.  

Θυμάμαι μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση ο μεγάλος αριθμός παιδιών, ειδικά κάτω των πέντε ετών και σκεφτόμουνα πως αυτά τα παιδιά είτε γεννήθηκαν εκεί, είτε πήγαν μωρά και μεγάλωνουν εκεί μέσα, ενώ τα λίγο μεγαλύτερα θα έχουν σίγουρα μνήμες και από τον πόλεμο αλλά και από όσα πέρασαν για να φτάσουν ως εδώ. Θυμάμαι τις συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης που θεωρητικά από όσα ξέραμε ήταν καλές σε σχέση με άλλες δομές, και τότε αναρωτιόμασταν οι ναύτες μεταξύ μας πως είναι οι συνθήκες αλλού, πόσο χειρότερες είναι για παράδειγμα στην Μόρια. Την προσοχή μου είχε τραβήξει η παρουσία της δανέζικης ΜΚΟ Danish Refugee Council, που δραστηριοποιούταν στο συγκεκριμένο hot spot και για την οποία είχε τύχει να διαβάσω παλαιότερα αρκετά δημοσιεύματα με βάση τα οποία η συγκεκριμένη οργάνωση συνεργάζεται με τις επίσημες κυβερνήσεις κρατών και άλλους εθνικούς οργανισμούς. Κύριοι φορείς χρηματοδότησης είναι το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας, η ΕΕ και ο ΟΗΕ, καθώς και από κυβερνητικές δωρεές και χορηγίες. Ενας από τους βασικούς χρηματοδότες της είναι το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό!

Δεν θα ξεχάσω γυρνώντας με την σκουπιδιάρα μέσα στο hot spot ανάμεσα στα λυόμενα, ανάμεσα σε παιδιά που έπαιζαν κλοτσώντας κάποιο κουτάκι έβλεπες σκηνές που θύμιζαν κάποιο ρεπορτάζ, κάποιο ντοκιμαντέρ. Έβλεπες το δράμα αυτών των ανθρώπων μπροστά στα μάτια σου.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι ναύτες γυρνούσαν από την αγγαρεία και έλεγαν ότι δεν αντέχουν αυτές τις εικόνες, ότι τους στεναχωρούσαν αυτά τα παιδιά.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά  όταν σταματούσαμε στα διάφορα σημεία μέσα στο hot spot και σέρναμε τους κάδους για να τους αδειάσουμε, πολλές φορές μαζεύονταν μικρά παιδιά γύρω μας και χάζευαν το “θέαμα”, τον θόρυβο της σκουπιδιάρας, το έβλεπαν σαν παιχνίδι, κάποια μας χαμογελούσαν άλλα μας χαιρετούσαν. Εκεί “έσπαγε” και ο πιο δυνατός! Τότε ήταν που σκεφτόμουνα και πολλές φορές το έλεγα στους συναδέλφους μου ότι δεν αρκεί να αγαπάς και να συμπονείς αυτούς τους ανθρώπους αλλά πρέπει να μισείς τους υπαίτιους αυτής της κατάστασης, πρέπει καθημερινά με την στάση και την δράση μας να καταδικάζουμε τις πολιτικές που έχουν ευθύνη για τον ξεριζωμό και τον εγκλωβισμό αυτών των ανθρώπων και γενικά το βάρβαρο σύστημα που γεννά κρίσεις πολέμους, προσφυγιά. Οι νέοι στρατευμένοι που υπηρετούν αυτό το διάστημα και όσοι ετοιμάζονται να καταταγούν, θα έχουν σίγουρα ανάλογες εμπειρίες στο διάστημα της θητείας τους. Από αυτές τις εμπειρίες και γενικά από αυτή την περίοδο της ζωής τους μπορούν και πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα που να καθορίσουν την στάση τους και σήμερα σαν στρατευμένοι και στην υπόλοιπη ζωή τους. 

Κηπουρόπουλος Πέτρος

Δείτε ακόμα...