Ένας πυροσβέστης για το θάνατο του συναδέλφου του στη Χίο

Από την πυρκαγιά στις Κεχριές Κορινθίας
Φώτο Αρχείου / Από την πυρκαγιά στις Κεχριές Κορινθίας / Πηγή: Eurokinissi

Οι πυροσβέστες αισθανόμαστε τεράστια ΟΡΓΗ για τον θάνατο ακόμα ενός συναδέλφου μας κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Ο θάνατος του επικεφαλής του πεζοπόρου στην πυρκαγιά της Χίου πιθανότατα θα μπορούσε να είχε αποτραπεί, αν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ είχε αντιμετωπιστεί σοβαρά το ζήτημα της υγιεινής και ασφάλειας στο Πυροσβεστικό Σώμα. Αν είχαν θεσπιστεί και τηρούνταν στην πράξη αυτά που ισχύουν σε όλες τις αντίστοιχες υπηρεσίες παγκοσμίως:

  • Παρουσία γιατρού και ασθενοφόρου στις πυροσβεστικές επιχειρήσεις
  • Προληπτική ιατρική παρακολούθηση όλων των πυροσβεστών, ώστε γνωρίζουν τα όρια και τις δυνατότητές τους
  • Μελέτη των μακροχρόνιων επιπτώσεων των συνθηκών εργασίας των πυροσβεστών
  • Καθορισμό ανώτατων χρονικών ορίων εργασίας και ελάχιστων ορίων ανάπαυσης ανάλογα με τα συμβάντα

Μόνο οργή και αγανάκτηση προκαλεί η αντιμετώπιση του θανάτου του συναδέλφου από την Υπηρεσία, η οποία προανήγγειλε «προανάκριση και Ένορκη Διοικητική Εξέταση», λες και το ζήτημα της συνολικής αντιμετώπισης της υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία των πυροσβεστών θα αντιμετωπιστεί από μια ΕΔΕ! Πολιτικές και φυσικές ηγεσίες κωφεύουν εδώ και δεκαετίες στην απαίτηση των πυροσβεστών για εφαρμογή του Π.Δ. περί υγιεινής και ασφάλειας στο Σώμα, ενώ και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα κι εκφράζουν τη θλίψη τους δεν έχουν κάνει ΤΙΠΟΤΑ ώστε να οργανώσουν τον αγώνα των πυροσβεστών για την διεκδίκηση αυτού του ζητήματος ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ.

Υπάρχουν αμείλικτα ερωτήματα που σχετίζονται με τον θάνατο εν ώρα εργασίας του συναδέλφου:

  • Πόσες ώρες εργάστηκε ο συνάδελφος στην πυρκαγιά της Χίου; Πόσες ώρες την τελευταία εβδομάδα; Πόσες ώρες τον τελευταίο μήνα;
  • Πόσες ώρες ξεκουράστηκε από υπηρεσία σε υπηρεσία;
  • Πόσες ώρες επιφυλακής κηρύχθηκαν για προληπτικούς λόγους και σε πόση πρόσθετη υπηρεσία εξαναγκάστηκε ο τραγικός αλλά και άλλοι συνάδελφοι;
  • Τι είδους μέριμνα υπήρξε ώστε οι συνάδελφοι να επιχειρούν ενυδατωμένοι;

Και πλείστα άλλα, που σχετίζονται με τις εργασιακές συνθήκες – λάστιχο που έχουν επιβληθεί στους πυροσβέστες, ειδικά την τελευταία διετία, οδηγώντας στα όρια της ανθρώπινης αντοχής και επιβίωσης. Επιτέλους, αυτή η εργασιακή εξαθλίωση είναι ανθρωποκτόνος και θα πρέπει ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ. Με «επιστολές» και «επαφές» με αυτούς που ευθύνονται για αυτή την κατάσταση, το ζήτημα δεν θα λυθεί. Να αγωνιστούμε όλοι στον δρόμο ΤΩΡΑ για:

ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΑΘΕΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΡΗΣΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Ένας πυροσβέστης

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...