Ενέργεια: Καταλύτης για ευρύτερες διευθετήσεις σε ελληνοτουρκικά και κυπριακό

Τα σχέδια του αγωγού φυσικού αερίου EAST MED
Τα σχέδια του αγωγού φυσικού αερίου EAST MED

Περισσότερα από 11 χρόνια είχε να συνεδριάσει η Μεικτή Οικονομική Επιτροπή Ελλάδας – Τουρκίας πριν την «επανενεργοποίησή της» την περασμένη Δευτέρα στην Αθήνα.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας «με στόχο τη διασφάλιση ενεργειακής επάρκειας».

Οπως είχε δηλώσει μάλιστα ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης από την προηγουμένη της συνάντησης, «δημιουργείται ένα θετικό κλίμα» στα ζητήματα της Ενέργειας, από το οποίο μπορεί «να δημιουργηθεί ένα καλύτερο κλίμα και για τις υπόλοιπες σημαντικές συζητήσεις και εξελίξεις στην περιοχή μας».

Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι τα ζητήματα της Ενέργειας αποτελούν καταλύτη για ευρύτερες διευθετήσεις στην περιοχή, που περιλαμβάνουν τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση φαίνεται πως αξιοποιήθηκε και το σχέδιο για τον «East Med», αλλά και η απόσυρσή του, όπως δείχνουν οι δηλώσεις του κυβερνητικού αξιωματούχου για το «βελτιωμένο κλίμα» στα ελληνοτουρκικά παζάρια.

Σχέδια και αγωγοί έρχονται και παρέρχονται λοιπόν. Αυτό που παραμένει αναλλοίωτο είναι ο ευρωατλαντικός σχεδιασμός στην περιοχή και η προσπάθεια αναβάθμισης της ελληνικής αστικής τάξης με τη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στους ανταγωνισμούς και τα παζάρια, που βάζει τον λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα σε μεγάλο κίνδυνο διαρκείας.

Δείτε ακόμα...