«Ενιαίο ψηφοδέλτιο»: Η κυβέρνηση για ακόμη μια φορά «ξαναχτύπησε»

Επίθεση της αστυνομίας στη συγκέντρωση των Πυροσβεστών στο υπουργείο πολιτικής προστασίας
Φώτο Αρχείου / Επίθεση της αστυνομίας στη συγκέντρωση των Πυροσβεστών στο υπουργείο πολιτικής προστασίας / Πηγή: Eurokinissi

Μετά τους νόμους για την περιστολή των διαδηλώσεων και του δικαιώματος της απεργίας, του ηλεκτρονικού φακελώματος (κατάθεση των μητρώων των μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων), τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και τόσων άλλων «δημοκρατικών αντιλήψεων», μετά την επιδίωξη της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως, οι φοιτητικοί σύλλογοι των σχολών να κατεβαίνουν στις εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο, πριν από ενάμιση περίπου μήνα, συνέχισε την ίδια ρότα και με τους αστυνομικούς καταργώντας στην ουσία τις υφιστάμενες παρατάξεις και τα καταστατικά των σωματείων τους.

Με τροπολογία στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού Πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου, ρυθμίσεις για την άσκηση ψυχαγωγικών  δραστηριοτήτων και την απλούστευση πλαισίου δραστηριοτήτων στην εκπαίδευση, βελτιώσεις στην επιμελητηριακή νομοθεσία και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων»  και συγκεκριμένα με το άρθρο 1 «Ρυθμίσεις θεμάτων εκλογής οργάνων και αντιπροσώπων συνδικαλιστικών Οργανώσεων της Ελληνικής Αστυνομίας», τροποποιεί την παρ.1 του άρθρου 30α του νόμου1264/1982 (Α’ 79) και προσθέτει παρ. 15 σ’ αυτόν που ορίζει: «15. Η εκλογή των οργάνων και αντιπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων γίνεται από Ενιαίο ψηφοδέλτιο, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται όλοι οι υποψήφιοι…3. Το παρόν τυγχάνει άμεσης εφαρμογής, ανεξαρτήτως τυχόν διαφορετικής ρύθμισης του καταστατικού των οργανώσεων, το οποίο πάντως πρέπει να προσαρμοσθεί σύμφωνα με την παρ. 2 εντός ενός (1) έτους από την έναρξη ισχύος του παρόντος» .

Τελικά, προφανώς λόγω του θανάτου της Φώφης Γεννηματά, αλλά και του ασφυκτικού χρόνου αρχαιρεσιών της ΠΟΑΣΥ, σημειωτέον την 30-31 Οκτώβρη γινόταν το εκλοαπολογιστικό Συνέδριό της, αποσύρθηκε το άρθρο 1, της τροπολογίας που προέβλεπε ότι η εκλογή των Οργάνων και αντιπροσώπων των συνδικαλιστικών Ομοσπονδιών γίνεται από ενιαίο ψηφοδέλτιο, για όλες τις παρατάξεις και υποψηφίους, με ενημέρωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας από το Νίκο Παπαθανάση, αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Το προσωρινό της απόσυρσης της εν λόγω τροπολογίας, καθίσταται σαφές από την εκ νέου κατάθεση τροπολογίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Προστασία του εθελοντισμού, ενίσχυση της δράσης της Κοινωνίας των Πολιτών, φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση της κοινωφελούς δράσης των Ο.Κοι.Π και λοιπές διατάξεις».

Συγκεκριμένα με το άρθρο 8 «Ρυθμίσεις θεμάτων εκλογής οργάνων και αντιπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων της Ελληνικής Αστυνομίας – Τροποποίηση της παρ. 1 και προσθήκη της παρ. 15 στο άρθρο 30 α ν. 1264/1982», επανέρχεται αυτούσια η αποσυρθείσα διάταξη νόμου, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις επιδιώξεις της κυβέρνησης να μπει φίμωτρο σε κάθε διαφορετική φωνή που την «ενοχλεί», σαλαμοποιώντας το ιδεολογικό υπόβαθρο των παρατάξεων, τροποποιώντας με το “έτσι θέλω” τα καταστατικά τους και εγκλωβίζοντάς τους σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, άχρωμο, απολίτικο και «εύπεπτο» στις κάθε λογής πολιτικές και συνδικαλιστικές επιδιώξεις.

Το «ενιαίο ψηφοδέλτιο» είναι μια βαθιά αντιδραστική θέση, που ακυρώνει τις διαφορετικές απόψεις, ιδέες, αξίες, στόχους και αιτήματα των αστυνομικών, που εκφράζονται μέσα και από τα ψηφοδέλτια και που συνθέτουν τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια όργανά τους. Σε τι εξυπηρετεί αλήθεια την κυβέρνηση η εκλογή αντιπροσώπων με ενιαίο ψηφοδέλτιο;

Η αντιδημοκρατική λογική του «έξω τα κόμματα», που μεθοδεύεται να κυριαρχήσει παντού (συνδικάτα, μαζικοί φορείς κ.λπ.), πολύ δε περισσότερο στις υπηρεσίες του στενού κρατικού πυρήνα, εδώ και χρόνια, δεν στρέφεται σε καμία περίπτωση ενάντια στα αστικά κόμματα που εναλλάσσονται στην κυβέρνηση και το ένα δίνει στο άλλο «χείρα βοηθείας». Έστω και με τις αστείες και ανούσιες αντιπολιτευτικές κορώνες τους, ειδικά όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Έτσι κι αλλιώς στις αρχαιρεσίες των σωματείων, οι υποψήφιοί τους  μπορούν να κρύβονται κάτω από τον μανδύα των δήθεν «ανεξάρτητων» και «ακομμάτιστων» αλλά είναι πάντοτε ενάντια στις δυνάμεις που αμφισβητούν και μάχονται για αλλαγές στα «καθιερωμένα» που με νύχια και δόντια προσπαθούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις να τα διατηρούν και να τα ενισχύουν.

Η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη τη συγκυρία της πανδημίας, προωθεί αλλαγές και σε αυτό το χώρο «του νόμου και της τάξης».  Τέτοιες που αλλάζουν άρδην τον τρόπο με τον οποίο συγκροτούνται τα διοικητικά συμβούλια που εκπροσωπούν τους αστυνομικούς.

Αυτό που επιχειρούν να απαγορεύσουν με την επιβολή του ενιαίου ψηφοδελτίου είναι το δικαίωμα πολλών αστυνομικών υπαλλήλων να  συγκροτούν παρατάξεις, να κατέβουν όλοι μαζί στο ψηφοδέλτιο που τους εκφράζει, να διεκδικούν την ψήφο των συναδέλφων τους από κοινού, προβάλλοντας κοινά αιτήματα, διεκδικήσεις, αξίες και προτάσεις για όσα αφορούν τα εργασιακά, και όχι μόνο, δικαιώματά τους.

Τα ενιαία ψηφοδέλτια και οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες αδυνατίζουν εκ των πραγμάτων το διάλογο στο εσωτερικό των σωματείων και οδηγούν βήμα το βήμα στην πλήρη αποπολιτικοποίηση και την αδράνειά τους. Η αποστείρωση και η απομαζικοποίηση των συλλογικών διαδικασιών, άμεσο στόχο έχει να μετατρέψει το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ σε πειθήνια όργανα στη συνδιαλλαγή με τη φυσική  και πολιτική ηγεσία στη βάση πελατειακών σχέσεων, ρουσφετιών και μικροεξυπηρετήσεων, με εξόχως κατασταλτική δράση. Αρχικά η προσπάθεια γίνεται με την ΕΛΑΣ. Μεθοδικά και σιγά – σιγά, ανάλογα με τις συγκυρίες, θα περάσει σε  όλους τους εργαζομένους που βρίσκονται στην ομπρέλα των Σωμάτων Ασφαλείας και όχι μόνο.

Αυτό ας το έχουν κατά νου και οι εργαζόμενοι στο Πυροσβεστικό Σώμα, μετά και από τη χωρίς λόγο διάλυση και το χτύπημα της κινητοποίησής τους μετά από κάλεσμα της  Ομοσπονδίας του, από τις αστυνομικές δυνάμεις, πρόσφατα, την 5η Νοεμβρίου 2021, έξω από το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Προστασίας του Πολίτη.

Σάββας Θεοδωρής
Αντιστράτηγος ΠΣ ε.α.

Δείτε ακόμα...