Ενημέρωση ΥΕΘΑ στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής

Την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε  τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα της Γερουσίας σχετικά με ενεργοποιήσεις προγραμμάτων. Στη διαδικασία συμμετείχαν επίσης, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (ι) Γ. Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χ. Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Σ. Πετράκης ΠΝ, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ι. Δρυμούσης ΠΝ και ο Γενικός Διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων Αντιναύαρχος (Μ) ε.α. Α. Αλεξόπουλος ΠΝ.

Σημειώνεται ότι οι συνεδριάσεις αυτού του είδους, παρέχουν απλά τη δυνατότητα στα κόμματα να εκφράσουν γνώμη, η οποία δεν δεσμεύει την κυβέρνηση. Πρόκειται για μια διαδικασία -φερετζέ του αστικού κράτους- που στοχεύει δήθεν στη διαφάνεια, χωρίς όμως ουσιαστική συμβολή.

Κατά την συνεδρίαση και, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του υπουργείου, «κατόπιν ενδελεχούς ενημερώσεως» από την Πολιτική και τη Στρατιωτική Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής ενέκριναν κατά πλειοψηφία τα ακόλουθα:

Προγράμματα αρμοδιότητος ΓΕΣ

– Κατασκευή Αεροσήραγγας που θα χρησιμοποιηθεί ως εξωμειωτής ελευθέρας πτώσεως.
– Αναβάθμιση ηλεκτροπτικών συστημάτων 19 ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού “Apache” AH-64A+.
– Προμήθεια Αντιαρματικού Πυραυλικού Συστήματος.
– Προμήθεια Πυραυλικού Συστήματος για τα ελικόπτερα “Apache” AH-64 (A/D).

Προγράμματα αρμοδιότητος ΓΕN

– Προμήθεια Κατευθυνομένων Βλημάτων για τον εξοπλισμό τεσσάρων Κανονιοφόρων και τεσσάρων Σκαφών Ανορθοδόξου Πολέμου του ΠΝ.
– Κατακύρωση του διαγωνισμού για τη γενική επιθεώρηση – επισκευή των κύριων Μηχανών Εσωτερικής Καύσεως των Φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.

Προγράμματα αρμοδιότητος ΓΕΑ

– Υποστήριξη Εκπαιδευτικών Αεροσκαφών Τ-6Α.
– Προμήθεια Φυσιγγίων για μαχητικά αεροσκάφη F-16 και F-4 της ΠΑ.
– Επικαιροποίηση Αποφάσεως Ενεργοποιήσεως Υποπρογράμματος για τη Χρομίσθωση Συστήματος ΜΕΑ κατηγορίας MALE.
– Υποστήριξη Βλημάτων IRIS–T της ΠΑ.

Οι θέσεις του ΚΚΕ κατά τη συζήτηση

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ και αντισυνταγματάρχης (ΕΔ) ε.α. Νίκος Παπαναστάσης, καταψήφισε όλα τα προγράμματα, πλην των:

  • Κατασκευή Αεροσήραγγας την οποία υπερψήφισε καθώς εξυπηρετεί εκπαιδευτική δραστηριότητα
  • Γενική επιθεώρηση – επισκευή των κύριων Μηχανών των Φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, για το οποίο ψήφισε «”Παρών».

Κατά την τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, σχολίασε το γεγονός ότι ενώ η συνολική δαπάνη για τα πιο πάνω προγράμματα είναι περίπου 500 εκατ., το συντριπτικό ποσοστό αυτής κατευθύνεται σε βιομηχανίες του κράτους – δολοφόνου, του Ισραήλ.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...