Ενισχύεται ο μηχανισμός καταστολής της ΕΕ FRONTEX

FRONTEX Αυστριακοί στον Έβρο
Φώτο Αρχείου / FRONTEX – Αυστριακοί στον Έβρο / Πηγή: Eurokinissi

Τη χώρα μας επισκέφθηκε για μια ακόμη φορά στις 22 και 23 Ιούλη ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex). Επισκέφθηκε τη Λέσβο και τον Έβρο και στη συνέχεια είχε συναντήσεις στο αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος. Η επίσκεψη του διευθυντή του κατασταλτικού μηχανισμού της ΕΕ, συνδέεται με την παρακολούθηση της επιχείρησης RAPID, που ξεκίνησε το Μάρτη 2020 και θα συνεχιστεί μέχρι και τον Σεπτέμβρη. Αυτή περιλαμβάνει την παρουσία 100 ευρωπαίων συνοριαφυλάκων στον Έβρο καθώς και την αύξηση των χερσαίων, πλωτών και εναέριων μέσων στο Ανατολικό Αιγαίο για την αντιμετώπιση των προσφύγων και μεταναστών.

Τον Σεπτέμβρη του 2019 ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, σε ομιλία του προς την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου, ήταν ξεκάθαρος σχετικά με το μέλλον της Frontex και του κατασταλτικού προσανατολισμού της λέγοντας: «Για πρώτη φορά θα έχουμε αξιωματούχους που θα επιβάλλουν το νόμο, οι οποίοι θα είναι όργανα της ΕΕ, θα φέρουν όπλα και θα φορούν στολή, ευρωπαϊκή στολή».

Αυτό άλλωστε επιβεβαίωσε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ενημερώνοντας τα μέλη των Επιτροπών Άμυνας – Εξωτερικών Υποθέσεων και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής για το νέο γύρο ενίσχυσης των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών. Ανέφερε μάλιστα πως η ΕΕ σχεδιάζει ένα ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Το σίγουρο είναι ότι στην ΕΕ, με ταχύτατους ρυθμούς γιγαντώνεται ένας οργανισμός, με στόχο την ένταση της καταστολής. Ασφαλώς όλα τα μέσα που αποκτά, η στεγανότητα της λειτουργίας του, δεν προοιωνίζονται κάτι καλό για τους λαούς. Μέσα σε όλη αυτήν τη λαίλαπα εξελίξεων, συμμετέχει και η χώρα μας, που εμπλέκεται όλο και περισσότερο σε κατασταλτικούς μηχανισμούς όπως η Frontex.

Λ.Α.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...