«Ενισχυμένη» συνεργασία του ΝΑΤΟ με Φινλανδία και Σουηδία

ΝΑΤΟ

Ενισχυμένη συνεργασία του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης με το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιίνιστο, κατόπιν της έκτακτης συνόδου της Συμμαχίας για την ιμπεριαλιστική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η ενισχυμένη συνεργασία «μεταφράζεται» σε ανταλλαγή πληροφοριών και επικοινωνία σε στρατηγικό επίπεδο εφόσον και όποτε κριθεί απαραίτητο.

Η Φινλανδία και η Σουηδία μετείχαν στην έκτακτη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ μέσω τηλεδιάσκεψης κατά την οποία και αποφασίστηκε η ενίσχυση των συμμαχικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη.

Ο Σάουλι Νιίνιστο δήλωσε πως δεν έθεσε το ζήτημα ενδεχόμενης ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ κατά τη σύνοδο, όπως μεταδίδει το Politico.

Αντίδραση της Μόσχας

Νωρίτερα, η Μόσχα αντέδρασε έντονα, μιλώντας για «πολιτικές και στρατιωτικές συνέπειες» εάν κινηθεί προς τις δομές του ΝΑΤΟ.

«Εκλαμβάνουμε τη δέσμευση της φινλανδικής κυβέρνησης σε πολιτική στρατιωτικής ουδετερότητας ως σημαντικό παράγοντα στη διαφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη βόρεια Ευρώπη» αναφέρεται σε ανάρτηση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter, ενώ πρόσθεσε πως «Η εισδοχή της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα έχει σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές προκτάσεις».

Δείτε ακόμα...