Ενίσχυση της παρουσίας των Αμερικανών στην Αλβανία

Δυρράχιο, Αλβανία - Άσκηση Defender Europe 2021
Δυρράχιο, Αλβανία – Άσκηση Defender Europe 2021

Σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, στην Αλβανία θα εγκατασταθεί το Προχωρημένο Επιτελείο της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του Αμερικανικού Στρατού στην Ευρώπη. Με δήλωσή του ο διοικητής των Ειδικών Επιχειρήσεων, αναφέρει ότι σκοπός της απόφασης αυτής είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της αμερικανικής παρουσίας στην Αλβανία. Πρόσθεσε, δε, ότι η εγκατάσταση της βάσης του SOCEUR θα συμβάλλει στην ενίσχυση της συνεργασίας των ΗΠΑ με τους συμμάχους του NATO στην περιοχή, στην εγγύτητα των μεταφορικών κέντρων στη Βαλκανική και στην άνοδο της λογιστικής ευελιξίας των ειδικών επιχειρήσεων στην περιοχή.

Οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές δυναμώνουν την παρουσία τους σε χώρες τις Βαλκανικής. Το Μάη 2021 επτά χιλιάδες Αμερικανοί πεζοναύτες αποβιβάστηκαν στο Δυρράχιο, εκ των οποίων χίλιοι και πλέον συνέχισαν για τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ οι υπόλοιποι πήραν μέρος σε ασκήσεις σε στρατιωτικές βάσεις της χώρας με μονάδες του αλβανικού στρατού, στη μεγαλύτερη ξένη στρατιωτική παρουσία στην Αλβανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Την ίδια περίοδο Αμερικανός στρατηγός ανήγγειλε τη μόνιμη εγκατάσταση στην Αλβανία προηγμένων αντιπυραυλικών συστημάτων Patriot και τον εφοδιασμό του αλβανικού στρατού με πολεμικά επιθετικά ελικόπτερα Black Hawk. Οι πρώτοι Patriot, όπως είπε, έχουν αναπτυχθεί ήδη στην Κουτσόβα, ενώ τα Black Hawk αναμένεται να καταφθάσουν προς μόνιμη στάθμευση εντός του 2023.

Οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με σταθερά βήματα αναβαθμίζουν στρατιωτικά την παρουσία τους στα Βαλκάνια, ως αναπόσπαστο τμήμα της στρατηγικής περικύκλωσης της Ρωσίας.

Μαρκόνης

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...