Ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων Τουρκίας – Ουζμπεκιστάν

Από παλαιότερη συνάντηση των δύο προέδρων

Ενισχύει την θέση και τον ρόλο της στην Κεντρική Ασία η Τουρκία με την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων της με το Ουζμπεκιστάν, που αποτελεί και μέλος του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών στον οποίο ηγείται η Τουρκία. Η εξέλιξη αυτή, καθώς και οι ρήτρες στις οποίες αναφέρθηκε στη συνέντευξη τύπου των ηγετών των δύο κρατών, αποτελούν μέρος του “Οράματος του Τουρκικού Κόσμου – 2040“. Πρόκειται για την συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας των κρατών – μελών του Οργανισμού, που υπογράφτηκε το Νοέμβρη 2021 στην Κωνσταντινούπολη.

Με δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείο ειδήσεων Anadolu που πρόσκειται στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη ότι η χώρα του και το Ουζμπεκιστάν στοχεύουν σε εμπορικό όγκο αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο όγκος των εμπορικών μας συναλλαγών αυξήθηκε πέρυσι κατά σχεδόν 72% και ξεπέρασε τα 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια“, δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον πρόεδρο του Ουζμπεκιστάν Σαβκάτ Μιρζιγιόγεφ.

Πιστεύω ότι θα επιτύχουμε τον στόχο των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο συντομότερο χρονικό διάστημα – σε ένα χρόνο, σύμφωνα με τον στόχο μας. Χωρίς να αρκεστούμε σε αυτό, θα ανεβάσουμε περαιτέρω τον πήχη στο επίπεδο των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τα κοινά βήματα που θα κάνουμε στη συνέχεια“, πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκική Δημοκρατία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Ουζμπεκιστάν και άνοιξε πρεσβεία στην Τασκένδη και επέστησε την προσοχή στους ισχυρούς δεσμούς της κοινής ιστορίας, του πολιτισμού, της γλώσσας και της πίστης ως βάση των σχέσεων μεταξύ των δύο εθνών. Παράλληλα, αναφέρθηκε στον χαρακτήρα των σχέσεων των δύο κρατών ως “στρατηγικό” και στον ρόλο που παίζει υπέρ της ανάπτυξης των σχέσεων των δύο κρατών το αντίστοιχο Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας Τουρκίας – Ουζμπεκιστάν.

Σημειώνεται ότι στα πλαίσια της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών, έχουν υπογραφεί διμερείς συμφωνίες για την συνεργασία και στον στρατιωτικό τομέα, με την Τουρκία να αναλαμβάνει την εκπαίδευση και μετεκπαίδευση Ουζμπέκων αξιωματικών, αλλά και επενδύσεις τουρκικών πολεμικών βιομηχανιών τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα

Πηγή: Anadolu Ajansi, Nordic Monitor

Δείτε ακόμα...