Τις έκτακτες κρίσεις των ανώτατων αξιωματικών στις Ένοπλες Δυνάμεις, μετά από αίτημα του υπουργού Άμυνας προς τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ανακοίνωσε το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ).
Στον στρατό ξηράς αποστρατεύθηκαν 22 αξιωματικοί, στο Πολεμικό Ναυτικό 8 και στην Πολεμική Αεροπορία 8. Ανάμεσα σε αυτούς που αποστρατεύτηκαν είναι ο Αρχηγός Στόλου, Πολυχρόνης Κουλούρης.
Οι κρίσεις ήταν προγραμματισμένες για τον Μάρτη, ωστόσο, ο Ν. Δένδιας ζήτησε να γίνουν τώρα, επικαλούμενος την ανάγκη μείωσης του αριθμού των ανώτατων αξιωματικών, με βάση και τη «νέα δομή» που προσαρμόζει ακόμη περισσότερο τις Ένοπλες Δυνάμεις στις ΝΑΤΟικές ανάγκες.
«Οι κρίσεις εμφανίζονται ως έκτακτες, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα συνεπές βήμα, έπειτα από την απόφαση για τη συγχώνευση στρατοπέδων και μονάδων και την νέα δομή δυνάμεων, η οποία πέρασε από την Βουλή και την ενέκρινε το ΚΥΣΕΑ», δήλωσε απόψε ο υπουργός Άμυνας, υποστηρίζοντας ότι «οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πάσχουν από έναν υδροκεφαλισμό». «Πρέπει λοιπόν, στο πλαίσιο της ατζέντας 2030, να υπάρχει εξορθολογισμός και αυτό έπρεπε να γίνει το γρηγορότερο δυνατό για να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα του εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι παραιτήσεις στο στράτευμα. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, οι παραιτήσεις στο Πολεμικό Ναυτικό έφτασαν τις 291 μέσα στο 2024, από στελέχη κάθε προέλευσης και σταδιοδρομικού εύρους. Δεν περνά απαρατήρητο ότι ο αριθμός ξεπερνά το άθροισμα των παραιτήσεων για τα έτη 2022 – 2023 (289). Μια αύξηση που έχει σίγουρα να κάνει με μισθολογικά, εργατικά και άλλα ζητήματα των εργαζομένων του κλάδου, αλλά οπωσδήποτε και με τους κινδύνους και τον αυξημένο φόρτο που συνεπάγεται η μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στους πολέμους και τις ΝΑΤΟικές αποστολές, όπου συμμετέχει κατά βάση το Πολεμικό Ναυτικό.