Ένοπλες Δυνάμεις: Αναλαμβάνουν και τη διοίκηση της NATOικής δύναμης SNMG2

Άσκηση PASSEX (Passing Exercise) του ΤΠΚ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ με την Ιταλική Φρεγάτα CARLO MARGOTTINI και την Ισπανική BLAS DE LEZO - SNMG2

Αναβαθμισμένο ρόλο στον ΝΑΤΟικό καταμερισμό αναλαμβάνει το αμέσως επόμενο διάστημα το Πολεμικό Ναυτικό, στην πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά ως ευρωατλαντικός χωροφύλακας στην ευρύτερη περιοχή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Αμυνας – οι οποίες επαίρονται άλλωστε για την ανάληψη τέτοιων αποστολών – στα τέλη Ιούνη το ΠΝ θα αναλάβει τη διοίκηση της SNMG2, δύναμης πλοίων του ΝΑΤΟ η οποία περιπολεί στη Μεσόγειο. Θα ασκήσει τη διοίκηση για το β’ εξάμηνο του έτους, και της δύναμης στο πεδίο θα ηγείται τουλάχιστον για ένα τρίμηνο η φρεγάτα «Κουντουριώτης», με ανοιχτό το ενδεχόμενο στο β’ τρίμηνο της περιόδου τη θέση της να πάρει άλλη φρεγάτα του στόλου.

Σημειωτέον, το Πολεμικό Ναυτικό στέλνεται μετά από αρκετά χρόνια να συμμετάσχει στη ΝΑΤΟική δύναμη, σε άλλο ένα δείγμα του βαθέματος της εμπλοκής στα επικίνδυνα ευρωατλαντικά σχέδια. Θυμίζουμε εξάλλου ότι ήδη έτερη φρεγάτα βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα, στην επιχείρηση της ΕΕ «Aspides», στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν, με ανοιχτό το ενδεχόμενο χωρικής επέκτασής της ώστε να πιάσει και τα Στενά του Ορμούζ, με τα πληρώματα – παιδιά του λαού να στέλνονται ακόμα πιο βαθιά στο στόμα του λύκου, προκειμένου να φυλάνε συμφέροντα των εφοπλιστών, των πετρελαιάδων και των ομίλων της διαμετακόμισης. Το Πολεμικό Ναυτικό μετέχει επίσης στην επιχείριση της ΕΕ «Irene» στα ανοιχτά της Λιβύης, ενώ μέχρι πρότινος μετείχε και στην επιχείρηση UNIFIL με καπέλο ΟΗΕ στα ανοιχτά του Λιβάνου, πάντα με το ενδεχόμενο επιστροφής αν το απαιτήσουν οι λυκοφιλίες τους.

Τόση …ασφάλεια από τις ΝΑΤΟικές υποδομές

Στο μεταξύ, στον απόηχο του εντοπισμού ουκρανικού drone στη Λευκάδα πριν μερικές βδομάδες, χθες προκλήθηκε αναστάτωση στην Κρήτη λόγω μεταλλικού αντικειμένου που εντοπίστηκε σε βραχώδη ζώνη κοντά στην Ελούντα και αρχικά θεωρήθηκε ότι επρόκειτο για ναυτική νάρκη.

Αργότερα, στρατιωτικές πηγές ενημέρωναν ότι ήταν «απάρτιο (σ.σ. μέρος) από βληθέντα πύραυλο του αντιαεροπορικού οπλικού συστήματος OSA – AK». Το εν λόγω σύστημα είναι ρωσικής κατασκευής και χρησιμοποιείται από τον Στρατό Ξηράς από το 1992.

Οπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες, το απάρτιο προήλθε από βολή στο Πεδίο Βολής Κρήτης, στο Ακρωτήρι Χανίων. Γνωστό διεθνώς ως NAMFI (NATO Missile Firing Installation), το ΠΒΚ είναι άλλη μια ευρωατλαντική υποδομή που λειτουργεί στη χώρα και το μοναδικό παγκοσμίως τμήμα που λειτουργεί υπό τις οδηγίες του Ανώτατου Στρατηγείου Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (Supreme Headquarters Allied Powers Europe – SHAPE), το οποίο εγκρίνει και το ετήσιο πρόγραμμα τακτικών βολών στο ΠΒΚ.

Σε κάθε περίπτωση, υποτίθεται ότι το διάστημα 4 – 8 Μάη πραγματοποιήθηκαν στο ΠΒΚ εκπαιδευτικές βολές κατευθυνόμενων βλημάτων από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις με οπλικά συστήματα τύπου ASRAD / MANPAD (STINGER), OSA – AK και HAWK «και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα πρότυπα ασφαλείας που διαθέτει το ΠΒΚ», όπως σπεύδουν να διαβεβαιώσουν από την ίδια τη διοίκησή του. Στο μεταξύ, το απάρτιο ξεβράστηκε 200 χιλιόμετρα ανατολικά του Ακρωτηρίου. Τόση ασφάλεια…

Σημειωτέον, το ΠΒΚ καταλαμβάνει μια τεράστια θαλάσσια ζώνη που απλώνεται βόρεια της Κρήτης, νότια της Θήρας και της Αστυπάλαιας και δυτικά της Κάσου και της Καρπάθου. Και μπορεί από το στράτευμα να διαβεβαιώνουν για το εν λόγω απάρτιο ότι «η αντιμετώπισή του έχει αναληφθεί από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και δεν εγκυμονεί κίνδυνο», αλλά και αυτό το περιστατικό αποδεικνύει τους κινδύνους που εγκυμονούν οι ΝΑΤΟικές σκοπιμότητες και στοχεύσεις, αφού το πεδίο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από σπίτια, σχολεία, ξενοδοχεία, εκατοντάδες χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού.

Δείτε ακόμα...